Leica går i sort

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition
DISKRESJON: Det nye Leica-kameraet er myntet på dem som vil fotografere diskret. Men blant kjennere vil det vel vekke oppmerksomhet likevel? (Foto: Leica)

Leica har lansert en matt sort spesialutgave av sitt sort/hvitt-kamera, Leica M Monochrom.

Det «nye» kameraet vil bli produsert i begrenset antall, og selv veiledende pris ligger allerede på samlernivå. Hvor høy er prisen, spør du? Les videre, så får du se.

Renhet og funksjon

Renhet forenes med funksjon, er formuleringen som Leica selv bruker i forsøket på å beskrive det nye kameraet, hvis hele og fulle navn er «Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition».

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

Ordet stealth brukes som kjent om høytflyvende spionfly og bombefly bygd i materiale og farge som gjør dem nesten umulig å oppdage, hverken visuelt eller med radar, radio eller laser.

New York-design

B-2 Spirit bomber
STEALTH: Det amerikanske B-2 Spirit-bombeflyet er av “stealth”-typen og har kanskje være med på å inspirere designen av Leica M Monochrom (Type 246) Stealth Edition? (Foto: USGov Military-Air Force, Public Domain, Wikimedia Commons)

Det er en dedikert Leica-fotograf i New York, Marcus Wainwright, som har hovedæren for designet av spesialutgaven. Wainwright er grunnlegger og eier av New York-motemerket «rag & bone».

Wainwight er seriøst engasjert i sort/hvitt-fotografering, og han fikk derfor en ide til å designe en Leica-modell som tar på alvor at mange brukere av Leicas sort/hvitt-kamera liker å ta bilder i mørke omgivelser. Mange av dem er jo særdeles glad i de ekstremt lyssterke objektivene som finnes i Leicas optikkutvalg og som tillater fotografering i svært dårlig lys.

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition
I DAGSLYS: Slik ser Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition ut i dagslys. (Foto: Leica)

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition er derfor blitt så mørk og diskret som mulig. Kamerahuset og objektivet er belagt med et matt og ripebestandig spesialbelegg i sort. Kameraet har fått en skinnbekledning i matchende sort, lagd i mykt kuskinn. Det skal gi godt grep, ifølge Leica.

LES OGSÅ: Leica er kjerringa mot strømmen

Selvlysende

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition
SELVLYSENDE: Inskripsjonene på det “mørke” Leica-kameraet er påført en spesiell fluoriserende maling som lyser i mørket. (Foto: Leica)

Men tilpasningen til mørket stanser ikke der. Innstillingene på et rammesøkerkamera fra Leica gjøres jo for det meste ved at man vrir på blenderringen eller på lukkertidsrattet. Så Wainwright og hans Leica-venner la derfor til et slags «anti-stealth»-designelement: De viktigste inngraveringene, for eksempel av lukkertider og blenderinnstillinger, er farget med en spesiell fluoriserende maling som lyser i mørket. Innstillingsinformasjonen er med andre ord selvlysende.

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition
STILRENT: Leica M Monochrom Stealth Edition er stilrent sett fra alle kanter. (Foto: Leica)

– Dette er ikke bare en unik designdetalj, men gjør kameraet svært funksjonelt uansett hvor mørke omgivelsene er, skriver Leica-importør Bresson AS i den norske pressemeldingen.

Lav bildestøy

For øvrig har Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition de samme tekniske spesifikasjonene som standardmodellen. Det kombinerer lav bildestøy, en klar søker, lite vibrasjon under eksponering og lyssterke objektiver på en måte som gjør det særdeles godt egnet til å fotografere under vanskelige lysforhold.

LES OGSÅ: Leicas OL-kamera er hvitt

Moderat vidvinkel

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition
35 MM: Leica M Monochrome (Typ 246) Stealth Edition kommer som standard med et kompakt 35 mm-vidvinkelobjektiv. (Foto: Leica)

Kamerahuset kommer sammen med et tilpasset objektiv, en moderat vidvinkel i form av Summicron-M 35mm f2 ASPH, som er bygd i matchende matt-sort farge og med selvlysende betjeningsinformasjon.

Objektivet har en rektangulær objektivhette i metall med skruefeste. En innvendig beskyttelsesring beskytter filtertråden på objektivet når hetten ikke er i bruk.

Prisen

Ja, så var det prisen, da. Vi starter med å sjekke prisen på den vanlige Leica M Monochrom (Typ 246). Veiledende pris på det kameraet er 74.000 kroner, ifølge prislisten til Bresson AS.

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition
BÆREREM: En myk, sort bærerem følger med på kjøpet. (Foto: Leica)

Men den nye Stealth-utgaven vil bare bli bygd i totalt 125 eksemplarer på verdensbasis. Hvert kamera har et unikt serienummer og leveres med autentifikasjonssertifikat.

LES OGSÅ: Leica gjenoppliver CL-navnet

I tillegg omfatter pakken en komfortabel kamerarem i slitesterkt sort stoff.

Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition
BAKSIDEN: Også på baksiden bærer designelementene preg av å skulle synes minst mulig. (Foto: Leica)

Prisen på Leica M Monochrom (Typ 246) Stealth Edition er derfor satt til 153.000 kroner.

Kameraet kommer i salg fra 20. mars 2018 hos utvalgte Leica-forhandlere.

Leica M Monochrom (Typ 246)
DEN VANLIGE: Slik ser den vanlige Leica M Monochrom ut. Også dette må vel sies å være et ganske diskret kamera. (Foto: Leica)

LES OGSÅ: Ekstremt lyssterkt fra Leica

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.