Leica gjenoppliver CL-navnet

Leica CL
EN MINI-M? Enkelte trekk ved Leica CL gjør at noen synes kameraer kan betegnes som en mini-utgave av Leica M10, andre er ikke helt enig. (Foto: Leica)

Leica lanserer i disse dager et nytt kompakt speilløst systemkamera som har fått navnet Leica CL. Det het et kamera som Leica lanserte i 1973 også.

Nye Leica CL er en nær slektning av Leica TL2, og teknisk sett er de to ganske likeverdige kameraer. Men de er veldig forskjellige i design og betjening.

Mens futuristiske Leica TL2 står for nyskaping og betjenes nesten som et mobilkamera via menysystem og ikoner på LCD-skjermen, er nye Leica CL mer et klassisk Leica-kamera.

LES OGSÅ: Nytt design-ikon fra Leica

Begge har bildebrikke i APS-C-format og har felles optikk som kan brukes uten noe adapter – i tillegg til at nesten all optikk fra Leicas M- og R-serier kan brukes på kameraene med adapter.

Likheter…

Nye og gamle Leica CL har flere likhetspunkter, selv om det naturligvis er snakk om to vidt forskjellige kameragenerasjoner.

Den største likheten er at Leica CL både på 1970-tallet og nå er litt mindre og rimeligere kameraer enn det mange av oss ser på som Leicas hovedkamera, rammesøkerkameraet som i dag er kommet til modell Leica M10 – selv om Leica også har en rekke andre kameraer i sin portefølje.

LES OGSÅ: Leica V-Lux i eksklusiv pakkeløsning

Begge generasjoner – CL anno 1973 og CL anno 2017 – er i større grad myntet på fotoentusiaster enn på profesjonelle fotografer.

… og forskjeller

Det er naturligvis mange forskjeller også. Leica CL anno 1973 var naturligvis ikke digitalt, men et vanlig filmbasert kamera i 35 mm-format. I dag ville vi vel ha sagt at det var tilsvarende et fullformatkamera, akkurat som den tidens Leica M4- og M5-kameraer, som kjørte samme filmformat, altså med negativstørrelse på cirka 36 x 24 mm. Som sine storebrødre i M-familien var også Leica CL fra 1970-tallet et rammesøkerkamera.

Leica CL
BLITS: Leica CL med den eksterne blitsen SF40. (Foto: Leica)

Dagens Leica CL kjører derimot et annet «filmformat» enn storebror Leica M10. Sistnevnte er et fullformatkamera, altså med bildebrikke på omtrent 36 x 24 mm, mens nye Leica CL har en mindre bildesensor i APS-C-format, som i dette tilfellet betyr 23,6 x 15,7 mm.

1973-versjonen av Leica CL var enda mer kompakt enn det nye CL-kameraet som lanseres nå. Målene var 121 x 76 x 32 mm og kamerahuset veide 365 gram, ifølge Wikipedia. Nye Leica CL har dimensjonene 131 x 78 x 45 mm og en vekt inkludert batteri på 403 gram.

LES OGSÅ: Leica Oslo er her

En annen forskjell som kanskje kan sies å være av en viss betydning, i hvert fall med tanke på Leicas markedsføring, er at nye Leica CL produseres i Tyskland, noe Leica faktisk gjør et lite nummer av i pressemeldingen: «Leica APS-C-systemet tilbyr med dette to kameramodeller som begge blir laget i Tyskland: Leica CL og Leica TL2.»

Leica TL2
FUTURISTISK: Mens nye Leica CL har en viss retrostil, er Leica TL2-kameraet i motsatt ende av skalaen. (Foto: Leica)

Den forrige Leica CL-generasjonen ble derimot produsert i Osaka i Japan, og det var Minolta som var Leicas store samarbeidspartner i Japan den gang. Nå er det som kjent Panasonic som overtatt den rollen og som blant annet produserer en del Leica-optikk i Japan på lisens fra tyske Leica.

Minolta nøyde seg imidlertid ikke bare med å produsere Leica CL i Japan på 1970-tallet, men produserte også en versjon med Minolta-logo: Leitz Minolta CL.

LES OGSÅ: Nye Leica M10 – ikke for alle

I alt ble det produsert rundt 65.000 eksemplarer av Leica CL-modellen som så dagens lys i 1973. Wikipedia antyder at det kan ha blitt produsert 20.000 eksemplarer av Leitz Minolta CL, men tilføyer at tallet er usikkert.

Nostalgi

For min egen del må jeg innrømme at lanseringen av nye Leica CL trigget en aldri så liten nostalgi-reise tilbake til 1970-tallet.

Jeg holdt på med utdanningen min, hadde nylig gjort ferdig journalistutdanningen og var reist videre til universitetsstudier samtidig som jeg jobbet som sommervikar og frilanser i et avismiljø der det også var en del fotointeresserte. Vi var kanskje ikke fullt så multimediale som i dag, men det var i det minst forventet at skrivende journalister kunne fotografere selv, for pressefotografer var det ikke så mange av i lokal- og regionavisene.

Leica CL
DEN OPPRINNELIGE: Her er forrige generasjons Leica CL med Summicron-C-objektivet på 40 mm med lysstyrke f/2.0. (Foto: Daniel*D, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, 2016)

Da Leica lanserte Leica CL i 1973, ble det fort et kamera jeg leste mye om i datidens fototidsskrifter, og jeg skal medgi at det var et kamera jeg drømte om å få råd til å kjøpe. Det fikk jeg aldri, men det var åpenbart et kamera jeg leste mye om. Brosjyrene fant jeg igjen på loftet i barndomshjemmet mitt da vi ryddet og solgte det mer enn 35 år senere. De hadde det blitt bladd mye i.

Kompakt-sansen

I ettertid ser jeg at det var sansen for kompakte systemkameraer som åpenbart var i ferd med å bli vekket i meg allerede den gang og som har forfulgt meg i alle år senere, selv om kameravalgene opp gjennom årene i stor grad er blitt bestemt av helt andre ting.

Leica CL
LCD-SKJERMEN: Stilren på baksiden også, bare noen få knapper og en tre-tommers berøringsfølsom skjerm. Men den kan ikke vris, vendes eller vippes opp. (Foto: Leica)

Som student har man ikke akkurat Leica-økonomi, og senere kom familiestiftelse og etablering på boligmarkedet inn og forstyrret planene og ønskene man måtte ha for kamerakjøp. Så det ble aldri noen Leica CL.

Men det har gjentatte ganger endt opp kameraer i mitt eierskap som har hatt det samme kompakte særpreget som Leica CL anno 1973. En gang i siste halvdel av 1970-tallet byttet jeg i hvert fall ut min 745-grams Nikkormat med det oppsiktsvekkende kompakte Pentax MX, et speilreflekshus som veide bare 495 gram.

Så det å få se et 2017-kamera med det samme navnet og den samme kompakte designen som Leica CL fra 1973, fikk unektelig hjertet til å banke litt fortere.

Ikke et superkamera

Det er ikke dermed sagt at nye Leica CL kommer til å bli drømmekameraet for alle. Det mangler for eksempel enkelte funksjoner som mange av dagens digitale kameraer har, som innebygd bildestabilisator og funksjon for å riste vekk støvkorn på bildebrikken. Leicas jakt på enkelhet gir gjerne slike utslag.

LES OGSÅ: Leica Q – fra sort til stilig grått

Dessuten er batteritiden ganske beskjeden, med 220 bilder målt etter CIPA-standarden. Nå innebærer denne målestandarden riktignok et ganske stort antall blitsbilder, så batteritiden er trolig vesentlig bedre hvis man kan unngå blitsbilder og hvis man lar være å ta opp video.

Uansett gjenstår det å se hva tester av ferdige produksjonsutgaver av kameraet vil vise om både batteritid, bildekvalitet og alle de andre forholdene som man ser etter under grundig utprøving av et nytt kamera. Det blir spennende å se.

Slektskapet med Leica T/TL/TL2

Det nye magnesiumkameraet Leica CL er altså en slags nær slektning av Leica TL2, aluminiumskameraet i sort eller sølvfarget science fiction-design der de fleste innstillinger gjøres via ikoner på LCD-skjermen.

Leica CL
MED VESKE: Leica er allerede klar med mye tilbehør til Leica CL, blant annet dette læretuiet. (Foto: Leica)

Jeg har aldri prøvd Leica TL2 og heller ikke forgjengeren Leica TL, men den første modellen i serien, Leica T, fikk jeg prøvd grundig i 2015 – kameraet var lansert i 2014.

LES OGSÅ: PRØVD: De slåss om fotoentusiastene

I oppsummeringen min skrev jeg at jeg opplevde Leica T som litt stort og tungt, at det tok tid å bli fortrolig med det, at det var tregt i oppstart og i aktiveringen av den elektroniske søkeren, og at det hadde forholdsvis primitiv videofunksjonalitet.

Dét lover kanskje ikke så bra for en kommende vurdering av nye Leica CL, som faktisk er 19 gram tyngre enn Leica T, men for det første er Leica T videreutviklet og forbedret i to generasjoner til dagens TL2, og for det andre har Leica allerede gjort et viktig grep for å styrke inntrykket av Leica CL som et kompakt kamera. Sammen med lanseringen av Leica CL kommer Leica også med et særdeles lett og kompakt pannekakeobjektiv, Leica Elmarit-TL 18mm f2.8 ASPH, som Leica hevder er det tynneste vidvinkelobjektivet på markedet med en dybde på bare 20,5 mm.

Med dette objektivet påsatt ser Leica CL mye lettere og mer kompakt ut enn Leica T-kameraet jeg hadde til test med et mye større 18-56 mm zoomobjektiv. Det gjenstår naturligvis å finne ut om det oppleves slik i virkeligheten, men jeg er optimist.

Leica T og de påfølgende TL- og TL2-modellene har ikke integrert elektronisk søker, og sånne som meg, som nekter å fotografere med kamera uten søker – så sant det ikke er et mobilkamera – er derfor avhengig av å sette en klumpete ekstern søker i blitsskoen. Dette var sikkert også en av grunnen til at jeg aldri ble helt fortrolig med Leica T.

Hos nye Leica CL er imidlertid den elektroniske søkeren på plass, som en integrert del av kameraet.

Og ikke bare det, det ser også ut til å være en stor og flott søker, bedre enn den eksterne til T/TL/TL2-kameraene. Den har en forstørringsgrad tilsvarende 0,74x, mot 0,7x på den nevnte eksterne søkeren. Søkerens oppløsning er på 2.360.000 piksler, og noen av dem som har fått prøve førproduksjonsmodeller av Leica CL, skryter av søkeren.

Jeg nevner også at mitt inntrykk av Leica T er basert på 16-megapikslers bilder, mens både Leica TL2 og nye Leica CL har en nettooppløsning på 24 megapiksler.

Øvrige tekniske data

De tekniske dataene for øvrig for Leica CL viser at lysfølsomhetene strekker seg fra ISO 100 til ISO 50.000 – uten noen ukalibrerte innstillinger i nedre eller øvre ende av skalaen.

På Leica-vis gir også Leica CL Raw-bilder i Adobes DNG-format.

Leica CL
OVENFRA: Slik ser Leica CL ut ovenfra, med et påmontert 18-56 mm-objektiv i TL-serien. (Foto: Leica)

I motsetning til «moderkameraet» Leica M10 har Leica CL innebygd autofokus, i dette tilfellet med 49 fokuspunkter. Det blir spennende å finne ut hvor rask autofokusen er i dårlig lys. Kontrastdetekterende autofokus i speilløse kameraer har jo hatt ord på seg for å være litt langsom i dårlig lys, gjerne supplert med hyppig frem- og tilbakesøking.

LCD-skjermen på baksiden er berøringsfølsom, men kan ikke vris. Den er litt mindre enn på T-kameraene, ned fra 3,7 til tre tommer, men den skal jo ikke betjenes som en mobilskjerm, så det er sikkert like greit.

Lukkertidsomfanget på Leica CL er litt bedre enn på Leica T/TL/TL2. På de sistnevnte er korteste lukkertid 1/4.000 sekund, på Leica CL er korteste lukkertid 1/8.000 sekund. På alle kameraene er lengste lukkertid 30 sekunder.

I tillegg har Leica CL en elektronisk – og lydløs – lukker på korteste lukkertid på 1/25.000 sekund.

LES OGSÅ: PRØVD: Panasonic Lumix DMC-G80

Betjeningen er basert på tre knapper og flerveisratt på baksiden samt to små ratt på toppen. Sistnevnte bruker til å stille inn blenderåpning, lukkerhastighet, ISO-verdi og eksponeringskompensasjon.

På toppen finner man også en bitteliten LCD-skjerm som viser innstillingene i øyeblikket.

Objektivene

Leica CL har altså samme objektivfatning som Leica T/TL/TL2 og kan bruke alle objektivene i TL-serien. Serien omfatter i alt sju forskjellige objektiver, eller strengt tatt ti, for tre av dem kommer valgfritt i sort eller sølv.

Tre av objektivene er zoomobjektiver med brennviddeomfang på henholdsvis 11-23 mm, 18-56 mm og 55-135 mm. Husk å gange tallene med 1,5x for å finne ut hva brennvidden tilsvarer i 35 mm-format.

Fire av objektivene har fast brennvidde. Her finner vi det nye 18 mm-pannekakeobjektivet samt objektiver på henholdsvis 23 mm, 35 mm – med lysstyrke f/1,4 – og 60 mm. Sistnevnte er et makroobjektiv med en brennvidde som også gjøre det til et ypperlig portrettobjektiv.

Leica CL
PANNEKAKE: Dette er det nye pannekakeobjektivet fra Leica som har fått så mye oppmerksomhet. Brennvidden er på 18 mm, tilsvarende 27 mm i 35 mm-format. Det fås også i sort. (Foto: Leica)

I tillegg kan CL/T/TL/TL2-kameraene bruke objektivene i Leicas SL-serie. Dette kan vel betegnes som en profesjonell storebror til disse kameraene, et speilløst systemkamera med fullformatbrikke, høy pris og et lite , eksklusivt utvalg på i alt fire objektiver. De er både store, tunge og dyre og neppe særlig aktuelle for mange Leica CL-fotografer, men de kan i hvert fall brukes uten adapter.

Noen mener at Leica kunne ha valgt samme fatning på Leica CL som på Leica M-kameraene. De er imidlertid bygd for Leica M10 og resten av M-familien og dermed uten autofokusmulighet, mens TL-objektivene har autofokus. Dermed er de et mer naturlig valg for Leica CL med autofokus og elektronisk søker i stedet for Leica M-kameraenes rammesøker.

Leica leverer imidlertid flere objektivadaptere til Leica CL – og T-kameraene – og dermed får man tilgang til de fleste av Leicas M- og R-objektiver, med et vell av objektiver å velge mellom. Skjønt lommeboka begrenser jo utvalget ganske drastisk for de fleste av oss.

M-adapteret for L-kameraene veier bare 70 gram, mens R-adapteret for L-kameraene er litt tyngre, 155 gram – eller 240 gram med stativfeste.

R-fatningen ble brukt på et antall speilreflekskameraer fra Leica fra 1960-tallet og frem til et stykke inn på 2000-tallet.

Videokamera

Siden det er dårlig med ekstra tilkoblingsmuligheter som ekstern mikrofon og slikt, blir nok Leica LC aldri noe populært videokamera, men det kan i hvert fall ta opp video. Ikke bare det – vi snakker om full 4K-oppløsning også, med en opptaksrate på opptil 30 bilderuter i sekundet.

Leica CL
RØD LOGO: Som på en del andre Leica-kameraer må vel logoen også på Leica CL sies å være alt annet enn diskret. (Foto: Leica)

Leica CL er moderne og har integrert WiFi-modul som baner for samarbeid med Leica CL-appen, som finnes både for iOS-enheter og Android-mobiler. Fra appen kan man dele bilder med andre, fjernstyre kameraet og endre eksponeringsoppsettet.

Prisen

Når Leica lanserer et nytt kamera, får alltid prisen mye oppmerksomhet. Leica er jo kjent som et svært dyrt kameramerke.

Nye Leica CL er ikke noe unntak. Veiledende pris for Leica CL-kamerahuset er 25.995 kroner, opplyser Leica-importør Bresson AS i en pressemelding.

Det nye pannekakeobjektivet Leica Elmarit-TL 18mm f2.8 ASPH koster 12.595 kroner.

Man får en rabatt på 1.595 kroner om man kjøper pakkeløsningen som heter Leica CL Prime Kit 18mm, som koster 36.995 kroner.

Leica tilbyr også en annen pakkeløsning, Leica CL Vario Kit 18-56mm, til en pris av 38.695 kroner.

Lecia CL
LÆR: Leica har sans for tilbehør i gode materialer. (Foto: Leica)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

3 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.