Leica hedrer James Bond og hans fotograf-kamerat

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams
LYSSTERK VIDVINKEL: Som de andre kameraene Leica Q-familien har også Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams det samme lyssterke Leica Summilux-objektivet med brennvidde på 28 mm og lysstyrke på f/1,7. Objektivet har også en makroinnstilling. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Visste du at James Bond er en ivrig Leica-fotograf? Vel, om ikke James Bond selv så i hvert fall skuespilleren som har spilt rollen i de siste fire Bond-filmene, Daniel Craig. Og en av hans bestevenner er fotografen Greg Williams, som har stått for stillbildene som er tatt under innspillingen av Bond-filmene med Craig i hovedrollen. De to hederes nå med en spesialutgave av Leica Q2 kalt «Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams».

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams
JAMES BOND: Daniel Craig fotografert under en filmpremiere i Berlin i 2011. (Foto: Kevin Kreitner, Wikimedia Commons, CA-BY-SA-3.0) (Klikk for større bilde.)

Det sies om Daniel Craig at han sjelden er å se uten et Leica-kamera hengende rundt halsen. Det samme gjelder fotograf Greg Williams. For ham skal det helst være en kompakt Leica Q2.

Leica Q-familien

Og det er nettopp Leica Q2 som er blitt utgangspunktet for spesialutgaven som Leica nå har lansert. Stikkord om Leica Q2 er at dette er et moderne, speilløst kamera, ikke et nostalgisk og manuelt rammesøkerkamera slik Leica M-kameraene er. Den første Leica Q-modellen (Typ 116) så dagens lys i 2015 i form av et fullformatkamera med et fastmontert 28 mm-vidvinkelobjektiv. Bildebrikken var en 24 megapikslers fullformatbrikke, og kameraet hadde en elektronisk søker med oppløsning på 3,68 megapiksler. Et ganske kompakt kamera – Leica-importør Bresson AS kaller det for en fullformatskompakt – med vekt på 640 gram. Siden kamera har fastmontert optikk, inkluderer den oppgitte vekten naturligvis også objektivet.

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams
SORT, IKKE RØDT: Logoen på spesialversjonen er ikke den tradisjonelle røde Leica-logoen, men en versjon i sort med tredimensjonale Leica-bokstaver. Diskret og elegant. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

I 2018 lanserte Lecia en diskret tilleggsmodell der den røde Leica-logoen var fjernet, samtidig som lukkeren var gjort nærmest lydløs. Navnet var Leica Q-P.

Oppfølgeren Leica Q2 kom i 2019. Det meste var som før, men oppløsningen var økt til 47 megapiksler, og kameraet hadde lagt på seg litt, til 734 gram.

Igjen kom det en diskret tilleggsmodell, lansert høsten 2020, men denne gang var det en rendyrket monokrom modell, en parallell til hvordan Leica også har gjort det på M-plattformen gjennom flere iterasjoner i senere år.

Hvem er Greg Williams?

Folk flest er vel etter hvert fortrolig med hvem Daniel Craig er. Altså en – nå i 2021 – 53 år gammel britisk skuespiller som har spilt hovedrollen i de siste fire James Bond-spionfilmene siden 2006. Han vil angivelig avslutte Bond-karrieren med James Bond-filmen No Time to Die, som har premiere i september 2021. Forutsatt at det ikke blir ytterligere koronaforsinkelser.

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams
TIL FILMEN? Vil Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams noen gang få en lite birolle i en James Bond-film, mon tro? (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Fotografen Greg Williams er det derimot kanskje ikke så mange som har hørt om her på berget. Han er også britisk, 48 år gammel, og startet sin fotografkarriere som krigsfotograf. Senere beveget han seg mer i kunstnerisk retning og har ikke minst fotografert mye i forbindelse med innspillingene av kjente filmer som Casino Royale, Robin Hood og King Kong. Dermed er det også blitt mye portrettfotografering av kjente fjes fra film- og underholdningsverdenen.

Greg Williams eksperimenterer dessuten litt med video. I tillegg til å ha regissert flere filmer, inkludert noen kortfilmer, har han eksperimentert med det han kaller bevegelige bilder for digital distribusjon. Og da han fikk i oppdrag å fotografere et forsidebilde av skuespilleren Megan Fox til bladet Esquire, brukte han like godt et Red One-videokamera. Dette var angivelig det første eksempelet på bruk av videokamera til å lage et stillbilde-portrett til forsiden av et tidsskrift i denne klassen. Red One-kameraene er egentlig avanserte videokameraer for produksjon av kinofilm, og de brukes ikke minst i Hollywood. Blant kjente filmer som er tatt opp med Red One-kameraer finner vi The Hobbit og Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides.

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams
BÆREKRAFTIG SKINN: Bærestroppen til den nye spesialmodellen av Leica Q2 er produsert av vegetabilsk farget Nappa-skinn. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams

Utseendemessig har spesialutgaven, som Leicas designere har utarbeidet i samarbeid med Craig og Williams, enkelte likhetstrekk med Leica Q2 Monochrome. Spesialutgaven er litt mørk i stilen og uten Leicas fargerike blikkfangslogo. Logoen er isteden blitt diskret sort med små gullbokstaver. Men teknisk er kameraet helt identisk med Leica Q2, så det er definitivt et kamera til å ta fargebilder med, hvis man vil det.

Det ligger kanskje en diskret Bond-mystikk over kameraet, med elementer som kan bringe tankene hen på James Bond-klassikere som «Goldfinger»-filmen fra 1964. For eksempel er alle graveringene på kameraet og objektivet innlagt med gullmaling.

Laser-gravert serienummer

På verdensbasis er det bare produsert 750 eksemplarer av Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams-kameraet. Navnet på kameraet og serienummeret på hvert enkelt eksemplar er laser-gravert inn i kamerahuset under glassdekselet bak på kameraskjermen. På nummer én i rekken av i alt 750 eksemplarer står det da «DC x GW 001/750». (Det blir spennende å se hvem som får kjøpt nr. 007.)

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams
SORT OG GULL: Navnene til Daniel Craig og Greg Williams er inngravert fullt ut under LCD-skjermen og som initialer bak glassrammen over skjermen, der man også finner serienummeret. (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Bærestroppen som følger med kameraet, er lagd av vegetabilsk farget Nappa-skinn. Det at gravingen av skinnet er gjort vegetabilsk, betyr at prosessen er miljøvennlig og dermed mer bærekraftig enn tradisjonell krom-garving med bruk av kromsalter, der noen varianter er klassifisert som kreft- og allergifremkallende. Slikt styrer naturligvis Leica unna.

Prisen

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams er å få kjøpt hos utvalgte Leica-forhandlere. Den veiledende utsalgsprisen er satt til 69.000 kroner, ifølge pressemeldingen fra den norske Leica-distributøren Bresson AS.

Leica Q2 Daniel Craig x Greg Williams
STILRENT: Jeg skjønner ikke helt hvorfor ordet stilrent alltid er det første som dukker opp når jeg skal skrive bildetekster til bilder av Leica-kameraer? (Pressefoto: Leica) (Klikk for større bilde.)

Til sammenligning koster en vanlig serieprodusert Leica Q2 58.000 kroner. Den økte prisen på spesialutgaven skyldes naturligvis først og fremst at dette må ses på som et samler-produkt. Til dem som kjøper kameraet som en investering som bare skal ligge der og øke i verdi uten å bli brukt, er det kjekt å vite at kameraet kan lagres i en medfølgende spesialdesignet eske med hengslet lokk, gullbokstaver og sort silkefor.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.