Kameranytt.no

Leica hedrer et klassisk dykker-ur

Leica Q2 Ghost by Hodinkee
NY SPESIALUTGAVE: Leica Q2 Ghost by Hodinkee. (Pressefoto: Leica.)

Leica har lansert nok en spesialutgave av et av sine kameraer, Leica Q2 Ghost by Hodinkee. Som navnet antyder, er det et Leica Q2-kamera som ligger til grunn for spesialutgaven. Ordet «Ghost» i navnet spiller på et klassisk dykker-armbåndsur fra Rolex, Submariner «Ghost Bezel».

Hodinkee er navnet på nettstedet Hodinkee, en slags kombinert nettpublikasjon om dyre ur og en nettbutikk om slike ur, myntet på pengesterke samlere – eller folk som gjerne skulle ha vært det.

Leica Q2 Ghost by Hodinkee
STILIG: Smak og behag, naturligvis, men en del av oss vil nok oppfatte Leica Q2 Ghost by Hodinkee som et nøkternt, men elegant kamera. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Den nye spesialutgaven er egentlig en oppfølger til en spesialutgave som Leica lanserte i 2019, Leica M10-P Ghost Edition, en 169.000-kroners utgave av Leica M10-P, som ved lanseringen i 2018 ble presentert som det mest stillegående Leica M-kameraet.

Leica Q2 Ghost by Hodinkee
KLASSIKER: Her er et Rolex Submariner-ur, modell 16610 fra kolleksjonen produsert mellom 1989 og 2010. (Foto: FrankWilliams, Public domain, via Wikimedia Commons.) (Klikk for større bilde.)

LES OGSÅ: Leica i hvitt og spøkelsesgrått

Oppfølgeren Leica Q2 Ghost by Hodinkee er isteden basert på Leica Q2-kameraet, som ble lansert i 2019. Dette er et mye mer moderne kamera enn Leica M-kameraene, som jo er en videreføring av Leicas klassiske rammesøkerkameraer med røtter rundt hundre år tilbake. Leica Q2 derimot er et moderne speilløst kamera, om enn med et fastmontert vidvinkelobjektiv i stedet for utskiftbar optikk.

Leica Q2 er et kamera vi vanligvis kjenner som et hel-sort kamera, selv om det er kommet en spesialutgave tidligere, Leica Q2 007 Edition i en farge som ble kalt hav-grønt.

LES OGSÅ: Craigs siste 007-film – og 007s siste Leica?

Med Leica Q2 Ghost by Hodinkee er det grått det går i. Lyst grått. Leica kaller fargevalget for elegant og diskret. Kameraet er trukket i grått skinn med naturlig tekstur, ifølge pressemeldingen. Og det har fått et spesialbelegg for å beskytte det mot miljøpåvirkninger. Her går altså Leica stikk motsatt vei av hva de gjorde med spesialutgaven Leica M10-P Reporter fra 2021. Da var poenget at det sorte kevlar-stoffet som kamerahuset var kledd i, over tid ville lysne og få et anstrøk av «militær-grønt».

Leica Q2 Ghost by Hodinkee
MINIMALISTISK: Sett forfra har Leica Q2 Ghost by Hodinkee en ganske minimalistisk design. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Ellers er det ikke så mye å si om Leica Q2 Ghost by Hodinkee. Eller for å sitere ordrett fra pressemeldingen: «De tekniske egenskaper er de samme som hos Leica Q2 seriemodell».

Vi får ta en titt på hva det betyr, da: Et fullformatkamera med CMOS-bildebrikke på brutto 50,4 megapiksler, netto 47,3 megapiksler, innebygd Leica Summilux 28 mm-objektiv med lysstyrke f/1,7 med digitalzoom som gir tilgang til brennviddene 28 mm, 35 mm, 50 mm og 75 mm. Kameraet kan ta opp video i opptil 4K på 24 eller 30 bilderuter per sekund, og seriebilder på opptil 10 bilder i sekundet. Kamera har en 3-tommers LCD-skjerm på 1.040.000 piksler. Vekten på kameraet er 652 gram netto eller 734 gram med batteri.

Leica Q2 Ghost by Hodinkee
MER MINIMALISME: Man må vel kunne si at minimalismen fortsetter på baksiden av Q2-kameraet. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Konklusjon

Jeg har både forståelse for og også en viss sans for Leicas utallige spesialutgaver av kameraene sine. Altså varianter av kameraene med en eller annen spesialdesign tilpasset en eller annen virksomhet, en person, en begivenhet og så videre. Jeg har riktignok aldri hatt råd til noen av disse spesialutgavene, og knapt nok til noen andre Leica-kameraer heller, kanskje bortsett fra de mest folkelige kompaktkameraene.

På den andre siden må jeg jo medgi at det er mer spennende når kameraprodusentene lanserer nye kameraer som inneholder teknologiske nyvinninger, framfor kameraer som bare har fått et (litt) nytt utseende. Eller bare nye pakkeløsninger, som for eksempel det nye Leica V-Lux 5 Discovery Kit, som består av et Leica V-Lux 5-kamera fra 2019 samt en Leica-kikkert og en blå bærerem.

Jeg gleder meg til Leica kommer med noe ordentlig nytt. Hva med for eksempel en Leica Q3 med 60 megapikslers bildebrikke eller en Leica M med innebygd elektronisk søker? Det vil være noe mer substansielt å skrive om enn nye spesialutgaver av gamle kameraer…

Leica Q2 Ghost by Hodinkee
OBJEKTIVET: Leica Q2 Ghost by Hodinkee har et fastmontert 28 mm-objektiv med høy lysstyrke. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Prisen

Leica Q2 Ghost by Hodinkee vil være tilgjengelig hos utvalgte kameraforhandlere i løpet av desember 2022, og anbefalt pris er satt til 69.000 kroner, ifølge distributøren Bresson AS. Prisen for den vanlige Leica Q2-en er 65.000 kroner, så her betaler man forholdsvis lite ekstra for spesialutgaven.

Foruten selve kameraet får man med grå Rope Strap, batteri, deksler, lader, kabler og brukerveiledning.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.