Leica har lansert en spesialutgave i den klassiske M10-familien utstyrt med skuddsikker kevlar-beskyttelse. Leica M10-P Reporter er en hyllest til krigsfotografer som risikerer livet for å avdekke krigens og terrorens grusomheter. Det nye kameraet er nå kommet i salg, også i Norge, men du må skynde deg å bestille det. For det vil ikke bli produsert mer enn 450 enheter på verdensbasis.
Den nye spesialmodellen av Leica M10-P-kameraet inngår som en del av 40-årsjubileet til fotografi-prisen Leica Oskar Barnack Award, opplyser den norske Leica-distributøren Bresson AS. Oskar Barnack (1879-1936) var mannen bak det første Leica-kameraet, den såkalte Ur-Leica-en, som det for første gang ble tatt bilder med i 1913.

Ur-Leica-en og Oskar Barnack-prisen kan du lese mer om i en artikkel om den første nordmannen som vant denne prisen i 2017:
LES OGSÅ: Vant ærespris – og Leica med navnet sitt
Truffet av granatsplinter
Ideen til det nye kameraet dukket opp etter at en kjent krigsfotograf fortalte at han var sikker på at han berget livet fordi to Leica-kameraer beskyttet ham da han ble truffet av granatsplinter. Hendelsen inntraff mens han dekket krigshandlingene i Syria for noen år siden.

Fotografen som det er snakk om, er Gabriele Micalizzi, opprinnelig fra Milano i Italia. Han har oppsøkt de fleste av verdens verste krigssoner i nyere tid, og har dekket opprør og terrorhendelser i mange land. Kameraverktøyet hans har i stor grad vært Leica-kameraer, i nyere tid først og fremst Leica SL2.


For noen år siden ble han truffet av flere granatsplinter i Syria. Han er selv hellig overbevist om at han ville ha blitt mye mer alvorlig skadet, kanskje drept, hvis det ikke hadde vært for at han akkurat da holdt et Leica-kamera foran ansiktet og hadde et annet hengende foran brystet. De to kameraene var en Leica SL og en Leica Q.
Kevlar-inspirasjonen
– Vi ble inspirert av beskyttelsesvesten hans. Det var en kevlar-vest, som beskytter mot kuler. Og så tenkte vi at det kanskje er på tide å hedre disse fotografene og reporterne som faktisk risikerer livet hver dag, sa Stefan Daniel, produktsjef i Leicas kameradivisjon, da han presenterte det nye kameraet.
Leica-ledelsens framvisning av Leica M10-P Reporter i fjor var bare en liten snikpremiere. Det ble varslet at selve lanseringen skulle finne sted i januar 2021, hvilket altså nå har skjedd.
Hva er kevlar?


Kevlar er en type polymer- eller plast-basert fiber som brukes blant annet i skuddsikre vester, hjelmer, båtseil og lignende, ifølge Wikipedia. Materialet er fem ganger sterkere enn stål og brukes derfor blant annet i stadig større grad i militære hjelmer. Kevlar-hjelmer er mye lettere og mer behagelig i bruk enn de gamle stålhjelmene.
Det nye Leica-kameraet er altså kledd i et kevlar-basert stoff. Fargen er i utgangspunktet sort, men vil gradvis lysne til å likne fargen på topp- og bunnplaten når kameraet eksponeres for naturlige ultrafiolette stråler. Alle graveringene på kameraet er innlagt med en lysegrønn farge.
Kevlar-stoffet har for øvrig en diamant-mønstret vevd tekstur som ifølge Bresson AS er gripevennlig og gjør kameraet behagelig å holde i.
De tekniske spesifikasjonene til M10-P Reporter er identiske med den vanlige Leica M10-P-modellen.
LES OGSÅ: Diskret Leica med touch-skjerm
Leicas pressekameraer
Leica har en lang historie som hoffleverandør til pressefotografer og fotojournalister verden over. Den mest kjente av dem alle er vel legendariske Henri Cartier-Bresson (1908-2004). Franskmannen er blitt kalt både gatefotograferingens og fotojournalistikkens far, og en vesentlig del av bildene hans er tatt med Leica-kameraer.

Den store fordelen som Leica-kameraene kunne skilte med fra starten av, var at de var så mye mindre og lettere enn kameraer flest på den tiden. De kunne tas med overalt, og man trengte ikke bære med seg tung kamerautrustning med stativ og det hele.
Dessuten ble Leica-kameraene etter hvert ganske solide. Ikke minst i krigssoner og under andre farlige oppdrag i urolige områder har pressefotografer hatt en forkjærlighet for Leica-kameraer. Dette er fordi mange av Leica-kameraene har vært bygd for å tåle mer enn kameraer flest.
Blant de mest kjente krigsfotografene finner vi ungarsk-fødte Robert Capa (1913-1954), som tok mange av sine mest kjente bilder blant annet under den spanske borgerkrigen, andre verdenskrig og krigen i Indokina med Leica-kameraer, riktignok supplert med både Contax- og Nikon-kameraer innimellom. Capa døde ganske ung, bare 40 år gammel, da han tråkket på en landmine i Thai Binh i Vietnam.
Nick Ut (69), den vietnamesisk-amerikanske pressefotografen som tok det berømte, men tragiske bildet av barn som flykter fra amerikanernes napalm-bomber under Vietnam-krigen i 1972, er en annen kjent Leica-fotograf. Bildet har fått æren for å ha vært med på å endre amerikanernes syn på Vietnam-krigen, og amerikanerne trakk seg da også ut av Vietnam året etter at bildet ble tatt.

Nick Ut er for øvrig stadig i nyhetsbildet. En av de siste dagene før presidentskiftet i USA, 13. januar nå i 2021, ble han angrepet av en ukjent overfallsmann dagen etter at han hadde vært i Det hvite hus. Der hadde han mottatt en hedersbevisning – National Medal of Arts – av den avtroppende presidenten. Prisen anses som den høyeste hedersbevisningen som den føderale amerikanske regjeringen gir til kunstnere og kunstens støttespillere. Nick Ut er den første journalisten som har mottatt denne prisen.
På vei til middag på en restaurant like ved Det hvite hus dagen etter ble han overfalt av det som trolig var en utagerende narkoman og slått i bakken. Tross smerter i ryggen, brystet og beina – han har fortsatt granatsplinter i beina etter Vietnam-krigen – var han imidlertid mest bekymret for om Leica-kameraet som han alltid har med seg, var skadet.
LES OGSÅ: Blir jeg sensurert på Facebook nå?
I det hele tatt har Leica utviklet mange kamera-versjoner opp gjennom årene spesielt tilpasset pressefotografer og fotojournalister. For eksempel Leica 250, som ble lansert så tidlig som i 1933. Med småbildefilm var det jo begrenset hvor mange bilder man kunne ta før man måtte skifte filmrull. Leica 250 hadde imidlertid en spesialtilpasset kassettløsning med plass for filmruller på opptil 250 bilder. Det høres kanskje ikke så mye ut for oss som er vant til digitale kameraer med minnebrikker som kan romme flere tusen bilder, men den gang var det en revolusjon.
På 1950-tallet kom Leica MP, et kamera utstyrt med et nytt hurtigfremtrekk etter påtrykk fra kjente fotojournalister.
Mange spesialutgaver

Samlere står høyt i kurs hos Leica-ledelsen, og opp gjennom årene har Leica lansert et stort antall spesialutgaver av sine kameraer. I 2019 kom for eksempel en spøkelsesgrå Leica M10-P Ghost Edition som angivelig var inspirert av hvordan armbåndsur falmer i bruk over lang tid. Kameranytt fikk ta en titt på kameraet i Leica-butikken i Oslo. Ja, det var bokstavelig talt «bare se, ikke røre». For spesialutgavene må ikke tilsmusses med fingeravtrykk før de er solgt, må vite.
LES OGSÅ: Leica i hvitt og spøkelsesgrått

Samme år kom også en spesialutgave av APS-C-kameraet Leica CL, Leica CL Edition Paul Smith. Spesialutgaven var utviklet i samarbeid med den britiske designeren Paul Smith og var designmessig inspirert av et prosjekt som Smith gjennomførte i 2016. Da designet han en spesialutgave av terrengbilen Land Rover Defender, en fargerik utgave i hele 27 farger.
LES OGSÅ: Leica CL i eksentrisk britisk design

Heller ikke Leica Q-familien har sluppet unna spesialutgave-syndromet. I 2018 lanserte Leica en khaki-farget utgave av Leica Q.

Kunne du ha tenkt deg en helhvit utgave av Leica Q i stedet for khaki-farget, burde du ha kjøpt Leica Q Snow, en spesialutgave fra 2018, lansert for å feire vinter-OL i Sør-Korea.
LES OGSÅ: Leicas OL-kamera er hvitt

Listen over spesialutgaver av Leica-kameraer omfatter faktisk også en utgave myntet spesielt på Norge. I tilknytning til åpningen av den første Leica Store-butikken i Norge i 2017 lanserte Leica en spesialutgave av Leica M Monochrom med navnet «Leica Oslo». Kameraet ble produsert i 10 eksemplarer.
Prisen
Leica M10-P Reporter har en veiledende utsalgspris på 89.500 kroner. Optikk kommer i tillegg. Noen av pressebildene fra Leica viser kameraet med et påsatt 35 mm Summicron-M-objektiv, men objektivet er altså ikke inkludert i prisen. Veiledende pris på Leica Summicron-M f/2 35mm ASPH er 36.595 kroner.

For ordens skyld kan vi nevne at et vanlige Leica M10-P-kamerahuset koster 91.395 kroner.

4 Responses