Leica har introdusert Leica Q Khaki. Nei da, det er ikke noe nytt kamera, egentlig. Bare en Leica Q med et lærbelegg i khaki-farge.
Listen over spesialvarianter av de ulike Leica-modellene ser ut til å være uuttømmelig, i hvert fall hva gjelder påfyll av nye varianter. Det er gjerne snakk om ny farger og andre designelementer i kombinasjon med at spesialmodellene produseres i et begrenset antall. Dette rettferdiggjør, ifølge Leica, at prisen økes. I noen tilfeller moderat, i andre tilfeller ganske dramatisk.
Leica Q Khaki representerer i så måte en modell som er bare moderat dyrere enn originalen, selv om man kunne ha fått seg et anstendig kamera for mellomlegget. Den vanlige Leica Q-modellen koster 41.000 kroner, mens Khaki-modellen koster 7.500 kroner mer, altså 49.000 kroner. For noen er den sikkert verdt prisøkningen.
– Herlig kamera
Leica Q høres kanskje ut som et litt kjedelig kamera, et speilløst kamera uten utskiftbar optikk. Men egentlig er det et herlig kamera. «En fryd å bruke», skrev jeg etter å ha fått anledning til å prøve fullformat-kameraet Leica Q i 2015. Og fulgte opp med å skrive at vi «kan ikke huske å ha prøvd bedre elektronisk søker». Sjekk linken nedenfor:
LES OGSÅ: Forsmak på kommende Leica-klassiker?
Leica Q Khaki vil bli produsert i totalt 495 eksemplarer på verdensbasis, så det gjelder nok å bestille et eksemplar så fort som mulig, hvis man vil ha et. Sannsynligvis er dette et kamera som ikke vil synke i pris som brukt kamera, heller omvendt – hvis samlerne får det som de vil.
Khaki-skinn
Spesialmodellen har khaki-farget skinnkledning, og det medfølger skinnrem i samme farge. En matchende farge finner man i Leica-inskripsjonen i topplaten.
Ellers er både topplate, bunnplate og objektivet i sølvfarge. Ifølge Leica bidrar dette til at Leica Q Khaki minner om de klassiske Leica M Safari-spesialutgavene.
Kompakt fullformat
Leica Q Khaki – akkurat som hovedmodellen uten Khaki i navnet – er altså et kompakt fullformat-kamera basert på en 24 megapikslers fullformat-sensor. Prosessoren er fra Leicas Maestro II-serie, og kameraet har en integrert elektronisk søker med oppløsning på hele 3,68 megapiksler. WiFi er integrert, og Leica har utviklet en egen iOS- og Android-app, FOTOS, som kan brukes med kameraet, blant annet for fjernkontroll og bildeoverføring. Man kan også ta opp video med kameraet, i Full HD med opptil 60 bilderuter per sekund – men ikke 4K. Maks ISO er ISO 50.000.
Lagd i Tyskland
Listen over høydepunktene med kameraet, slik Leica ser det, inneholder også et punkt om at kameraet er 100 prosent «Made in Germany».
Sentralt i et kameraet med fastmontert objektiv er naturligvis hva slags kvaliteter nettopp dette objektivet byr på. Det er så absolutt et objektiv av høy klasse. Vi snakker om Summilux 28 mm f/1,7 ASPH med makrofunksjon.
I søkeren kan man også få en forhåndsvisning av hvordan et bildeutsnitt på 35 og 50 mm vil se ut. Med denne funksjonen aktivert vil JPEG-filen lagre bildet i den valgte «brennvidden», mens Raw-filen i DNG-format lagrer hele feltet med 28 mm på full oppløsning.
2 Responses