Leica leker seg med «Leicaroid»

STRAKS: Sofort er navnet på Leicas nye kamera med Polaroid-aner. (Foto: Leica)

Leica-kamera til under 3.000 kroner? Ja, nå er det kommet: Leica Sofort instant-kamera. Noe for dem som savner Polaroid?

Vi tillater oss i dag å ta en liten avstikker til en annen del av kameramarkedet enn den digitale sfæren som vi vanligvis befinner oss i. Vi tar en titt på Leicas nyskapning: Leica Sofort.

Leica Sofort er et rykende ferskt kamera fra Leica, som vi jo vanligvis forbinder med rådyre klassiske Leica M-rammesøkerkameraer og andre kameraer som passer til de færrestes lommebok.

Leica Sofort er derimot et kamera som de fleste vil ha råd til. Om de ønsker å kjøpe kameraet da, vel å merke. For det er et ganske spesielt konsept.

Polaroid-konseptet

Konseptet er for så vidt gammelt og kjent. Vi forbinder det helst med Polaroid-navnet. Allerede på slutten av 1940-tallet lanserte amerikanske Polaroid det første kameraet som brukte såkalt instant film. Bildene man tok, ble bokstavelig talt fremkalt i kameraet.

Leica Sofort
MINTGRØNN: Leica Sofort i mintgrønt. (Foto: Leica)

Land Camera 95 var det første i denne familien. Et Polaroid-kamera der man risikerte å få skadelige kjemikalier på hendene når man tok ut bildene fra kameraet for å legge dem til tørk.

Men Polaroid-selskapet gjorde store teknologiske fremskritt, og i 1972 ble det berømte Polaroid SX-70-kameraet lansert. Et veldig populært kamera utover på 1970-tallet. Senere har det fått en slags kultstatus, og en del av kameraene er i bruk den dag i dag.

Leica Sofort
ORANSJE: Leica Sofort i oransje. (Foto: Leica)

Det er trolig en kombinasjon av folk som minnes Polaroid-æraen og yngre mennesker som vil ha litt avveksling fra dagens digital- og mobil-fotografering, som Leica nå frir til med sitt Sofort-kamera. Kanskje attraktivt for hipsterne på Grünerløkka og St. Hanshaugen?

Farger og sort/hvitt

Til kameraet leveres det filmpakker som er på enten 10 eller 20 fargebilder eller 10 sort/hvitt-bilder. Bildene man tar, printes direkte ut fra kameraet like etter at de er tatt.

Bildeformat er 62 x 46 millimeter. Filmene er i såkalt Instax-miniformat og opererer med en lysfølsomhet tilsvarende ISO 800.

Leica Sofort
SORT/HVITT: Leica Sofort i sort(hvitt. (Foto: Leica)

Kameraet har objektiv med fast brennvidde på 60 mm, som tilsvarer en moderat vidvinkel på 34 mm omregnet til 35 mm-format.

Optikken høres ikke imponerende lyssterk ut, med en – så vidt vi forstår fast – blenderåpning på f/12,7. Dette skal visstnok tilsvare en lysstyrke på cirka f/7.

Fokus kan stilles inn på tre soner: Makromodus på 0,3-0,6 meter, nærbilde på 0,6-3,0 meter og avstandsbilde fra tre meter til uendelig. Motivet ser man gjennom en optisk søker med 0,37x forstørrelsesgrad og med parallakse-kompensasjon for makromodus.

Kameraet har mekanisk lukker med lukkertider fra 1/8 til 1/400 sekund. Det er også selvutløser med enten to eller ti sekunders ventetid.

Kameraet har innebygd blits, og batteritiden til kameraet er antydet til cirka 100 bilder. Det følger med et oppladbart litium-ion-batteri.

Kameraet har dimensjonene 124 x 94 x 58 millimeter, og vekten er cirka 305 gram.

Fujifilm-basert?

Flere steder har vi sett en påstand om at Leica Sofort er en variant av Fujifilm Instax Mini 90, som hos Prisjakt.no presenteres som et Fujifilm Polaroidkamera. De tekniske dataene er såpass like at det spekuleres i om Leica har fått lov til å redesigne dette kameraet litt og bygge sin egen variant av et instant-kamera basert på Fujifilms teknologi. Noen bekreftelse på om det er hold i disse spekulasjonene, kan jeg dessverre ikke legge frem.

Men så var det dette med Leica-prisene igjen, da. Innledningsvis gjorde vi et poeng av at Leica Sofort er billig til Leica å være, med en veiledende pris på bare 2995 kroner.

Men dersom det er riktig at Leica Sofort bare er en Leica-versjon av Fujifilm Instax Mini 90, er kanskje ikke prisen så lav likevel. For i Norge koster dette Fujifilm-produktet rundt 1700-1800 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Tre farger

Leica-kameraet kommer i tre farger, mintgrønn, oransje eller sort/hvitt. Leica tilbyr bærestropper i disse fargene og matchende kameravesker i sort eller brunt.

Til presentasjon av bildene leverer Leica flere alternativer, for eksempel en såkalt Leica Sofort Photo Presenter som kan fylles med bilder og plasseres som dekorasjon. Postkort kan også fås.

Leica-importør Bresson AS i Oslo varsler at Leica Sofort-produktene vil komme i salg i første halvdel av november.

Leicas egen presentasjon av kameraet finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.