Kameranytt.no

Leica M10-D gir analog fotoopplevelse

Leica M10-D
UDIGITALT: På Leica M10-D er det ikke mye som vitner om at dette tross alt er et digitalkamera. (Pressefoto: Leica)

Med nye Leica M10-D fotograferer man i høyeste grad digitalt. Det ser bare ikke sånn ut. For her er alle digitale forstyrrelser ryddet bort.

I august i år lanserte Leica en særdeles diskret og stillegående versjon av sitt Leica M10-kamera kalt Leica M10-P, der Leicas røde blikkfangslogo på fronten var fjernet, samtidig som den mekaniske lukkeren var gjort så lydløs som overhodet mulig. Men det var ikke tvil om at det var et i høyeste grad digitalt kamera. For eksempel var kameraet det første M-kameraet fra Leica med berøringsfølsom LCD-skjerm på baksiden.

Nå følger Leica opp med M10-D, som er like diskret, men som har en annen særegenhet: På M10-D er det ingen LCD-skjerm på baksiden i det hele tatt. Man finner bare et slags ratt der. Det er riktignok ikke første gang Leica kommer med et M-kamera uten LCD-skjerm på baksiden. Slik var det også på Leica M-D, et kamera Leica lanserte for et par år siden med slagordet «mindre teknologi, mer kreativ frihet». Men mens «hjulet» på baksiden av Leica M-D kunne brukes til å endre lysfølsomheten, altså ISO-innstillingen, har hjulet bak på nye Leica M10-D to andre funksjoner isteden. Det er altså todelt, og den indre delen brukes til å justere eksponering i pluss/minus tre trinn, mens den ytre ringen brukes til å slå kameraet av og på, samt å hente opp en tredje modus: Wifi-kommunikasjon.

Hemmeligheten

Og det er nettopp her hemmeligheten med M10-D ligger. I kommunikasjonen – med den nye Leica-appen FOTOS, som finnes både for iOS og Android.

Leica M10-D
EKSPONERINGSKOMPENSASJON: Den indre ringen på dette rattet på baksiden brukes til å justere eksponeringskompensasjonen. Den ytre brukes til å slå kameraet av og på, samt til å aktivere den trådløse forbindelsen til mobilappen. (Presssefoto: Leica)

Det er naturligvis en del digitale elementer inne i kameraet, som for eksempel en bildesensorbrikke på 24 megapiksler netto, en bildeprosessor som bearbeider dataene fra bildebrikken og omgjør dem til data som kan lagres i kameraets innebygde lagringsminne på to gigabyte eller på SD-minnekortet som er satt inn, og det er batteri med styringsenhet.

LES OGSÅ: Leica med stilig C-Lux

Men veldig lite av dette kan styres eller ses på kameraet. Det er ingen LCD-skjerm til å se bildene man nettopp har tatt, ikke noe menysystem for å endre hvitbalanse eller bildestøy-redusering, og ikke noen mulighet til å velge om bildene skal lagres som JPEG-bilder eller som Raw-bilder. Hos Leica betyr dette DNG-formatet som Adobe i sin tid lanserte som Adobe Digital Negative, men som senere er frigjort til en åpen standard.

Betjeningen

Den eneste «betjeningen» man kan gjøre på kameraet, er å stille inn blenderåpningen  via en ring for dette på objektivet, stille inn lukkertid mellom åtte sekunder og 1/4.000 sekund (pluss Bulb) og å velge ISO-innstilling mellom ISO 100 og ISO 6.400, eller M for Maks ISO på ISO 50.000. Man kan også velge Auto-ISO. Velger man den røde A-en på lukkertidsrattet, vil kameraet automatisk velge riktig eksponering – eller i hvert fall så riktig som lysmålersystemet greier å håndtere det aktuelle motivet – etter blenderforvalg-metoden. Fokus setter man alltid manuelt med Leica M-kameraene, med fokusassistanse i rammesøkeren.

Leica M10-D
FAKE NEWS: Framtrekksarmen er falsk. Den er der bare for at man skal ha noe å hvile tommelen mot. Man kan også trekke den ut og bruke den til å holde kameraet litt bedre med tommelen – kjekt når man fotograferer med én hånd, ifølge Leica-importøren, som kaller det for en svingbar tommelstøtte, ikke en framtrekksarm. (Pressefoto: Leica)

Man får altså det Leica omtaler som en god, gammeldags analog fotograferingsopplevelse. En av de største fordelene skal være at man slipper å bli distrahert av bildet man nettopp har tatt og som her ikke vises på noen LCD-skjerm. Man kan konsentrere seg fullt og helt om det som skjer foran kameraet og går ikke glipp av det neste spennende motivet fordi man sto der og så på det foregående bildet.

Digitalt hjerte, analog sjel

Men Leicas slagord for M10-D, i hvert fall slik den norske Leica-importøren Bresson AS har valgt å oversette det, er «digitalt hjerte, analog sjel». Alle de digitale meny- og innstillingsmulighetene man gjerne vil ha tilgang til, om enn ikke bli forstyrret av akkurat i fotograferingsøyeblikket, er der. I appen.

Når man stiller hjulet på baksiden av kameraet til WiFi-modus, skal mobilappen og kameraet automatisk begynne å kommunisere. Forhåpentlig skjer dette uten at man må begynne med alskens fikling som mange kamera/mobil-løsninger har vært plaget av opp gjennom årene – heldigvis begynner dette generelt å bli mye bedre nå. Da kan man på mobilskjermen se bildene man har tatt, velge hvilke man vil overføre til mobilen og i hvilket filformat, om de skal videre til noe annet program, for eksempel Adobe Lightroom og derfra synkroniseres via skyen til pc-en eller Mac-en hjemme og så videre.

LES OGSÅ: Vidvinkelzoom for Leica SL

Via appen kan man også gjøre mange menyvalg som å sette hvitbalanse, filformat og så videre, og man kan til og med bruke FOTOS-appen til å fjernstyre kameraet med assistanse fra Live View-visning på mobilskjermen.

Digital vei til sluttproduktet

Leica har allerede høstet en del pepper for M10-D-konseptetet, men personlig synes jeg det høres besnærende ut. Det er fortsatt noen av oss som godt kan tenke seg å kjenne på den litt mer analoge fotograferingsopplevelsen når vi er ute og fotograferer. For min egen del har jeg prøvd det på en mye billigere måte ved å vri LCD-skjermen på ett av speilreflekskameraene mine rundt slik at skjermen blir liggende inn mot kameraet mens jeg er ute og fotograferer. Dette er riktignok ikke mulig på alle digitalkameraer, men i hvert fall på en del. Og på alle kameraer er det for så vidt mulig å gjøre et menyvalg som gjør at bildet man nettopp har tatt, ikke vises på LCD-skjermen i det hele tatt etter fotograferingsøyeblikket, men først når man trykker på knappen for å spille av bildene.

Tilhengere av Leicas M10-D-konsept kan imidlertid innvende at med dette kameraet får man en konsekvent «analog fotograferingsfølelse» som man ikke kan jukse seg bort fra.

Leica M10-D
FLYTTET: For brukeren virker det trolig som om alt det digitale med Leica M10-D er flyttet fra kamerahuset til Leicas nye mobilapp, FOTOS. (Pressefoto: Leica)

Samtidig tar Leica konsekvensen av at etter at bildene er tatt, lever de i vår tid videre i en digital verden. Mørkerommet er jo i våre dager digitalt og heter gjerne Photoshop eller noe lignende, bildealbumet vårt er også digitalt og heter gjerne Lightroom eller noe lignende, og ønsker vi en forstørrelse, blir bildene skrevet ut på en digital fotoskriver. Ønsker vi å lage en fotobok, der sluttproduktet riktignok er en «analog» papirtrykksak, designer vi den først via et pc-program på pc-skjermen og oversender fotobok-filen digitalt, altså via internett, til fototjenesten som produserer fotobøkene for oss.

LES OGSÅ: Nye Leica M10 – ikke for alle

Forbindelsen til denne delen av dagens fotoverden er godt ivaretatt gjennom FOTOS-appen fra Leica, som for øvrig kan lastes ned gratis og kobles opp mot alle digitale Leica-kameraer, ikke bare M10-D.

Prisen

Leica M10-D er naturligvis et utpreget nisjeprodukt for spesielt interesserte – og for godt bemidlede. Ifølge Bresson AS er prisen satt til 78.000 kroner – for kamerahuset, uten optikk. Til sammenligning koster en standard Leica M10 67.500 kroner, så man kan godt si at man betaler mer for å få mindre. Men Leica-verdenen er jo gjerne litt spesiell på den måten.

Ubekreftet leveringstidspunkt er angitt til 13. november 2018.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.