Leica med lettere 50 mm-objektiv

Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH
STANDARD: Leica SL har fått nytt standardobjektiv, selv om begrepet «standard» vel passer dårlig på det meste fra Leica. (Pressefoto: Leica)

Allerede ved lanseringen har Leica bestemt seg for å gjøre sitt nye 50 mm-objektiv for Leica SL-kameraet til en ekte Leica-klassiker. Det er i hvert fall ambisjonen, om vi skal tolke formuleringene i pressemeldingen.

[toc] «Klare farger, sylskarp kontrast fra hjørne til hjørne og balansert, harmonisk bokeh gjør dette objektivet til en ekte Leica-klassiker», skriver den norske importøren Bresson AS i pressemeldingen om nye Leica APO-Summicron-SL 50mm F2 ASPH.

Selv om det vel tar litt tid før vi begynner å betegne noe for en klassiker, har Bresson trolig sine ord i behold. Det nye objektivet ser ut til å ha alle de kvaliteter og egenskaper som kan bidra til å gjøre det til en klassiker.

Presset til det ytterste

Ifølge Leica er produksjonsmetodene i Leica-fabrikken presset til grensen for det som er teknisk mulig i produksjonen av det nye 50 mm-objektivet. De fleste av de 12 linseelementene i konstruksjonen er lagd av spesialutviklet glass med ujevn partiell spredning for å motvirke kromatisk aberrasjon.

Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH
SOLBLENDER: Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH kommer med solblender. (Pressefoto: Leica)

Dette er problemet som oppstår fordi lys i forskjellige farger brytes ulikt, noe som gjør at ikke alle lysbølger fra et motiv i flere farger blir fokusert på ett enkelt bildepunkt. Leica benytter derfor en teknikk kalt apokromatisk korreksjon for å motvirke dette fenomenet. Tre av linseelementene i det nye objektivet er asfæriske av denne grunn.

Leica har utviklet nye og ekstremt nøyaktige produksjonsmetoder og måleteknologier for å produsere Summicron-SL-objektivene, heter det.

Pressemeldingen inneholder ingen informasjon om hvor det nye objektivet blir produsert, men det er grunn til å tro at det er produsert ved Leicas hovedfabrikk i Wetzlar i Tyskland, selv om Leica også produserer optikk ved sin fabrikk i Portugal. Men også optikkelementer som produseres her blir gjerne fraktet til Tyskland for den endelige monteringen, og Leica er tradisjonelt nøye på å få frem budskapet om at alle topproduktene til selskapet er «Made in Germany».

Lettere

I motsetning til de klassiske rammesøker-kameraene i Leica M-familien er Leica SL et høyst moderne kamerakonsept i form av et speilløst fullformat-kamera. Både kamerahusets og optikken i SL-familien er i toppklassen, men de som har forventninger om at speilløse systemkameraer skal være små og kompakte, får ikke de forventningene innfridd når det gjelder Leicas SL-produktfamilie. Selve SL-kamerahuset veier 847 gram med batteri, og det første 50 mm-objektivet som Leica i sin tid lanserte til dette kameraet, Leica Summilux-SL 50mm f/1.4 ASPH til 47.000 kroner, veier over ett kilogram, eller 1.065 gram for å være nøyaktig.

Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH
OVENFRA: APO-Summicron-SL 50mm f2 ASPH montert på Leica SL. (Pressefoto: Leica)

Det nye 50 mm-objektivet som lanseres nå, Leica APO-Summicron-SL 50mm f2 ASPH, er mye mer moderat i så måte, med en vekt oppgitt til 740 gram. Heller ikke det nye objektivet kan plasseres i kompaktklassen, men det representerer uansett en vektreduksjon på over 30 prosent, og det finnes sikkert Leica-fotografer som vil sette pris på det. Selv om noe av prisen man må betale for lavere vekt er litt svakere lysstyrke, f/2,0 i stedet for f/1,4.

Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH
STILRENT: Det meste ved Leica SL er stilrent og minimalistisk. (Pressefoto: Leica)

Bare så det er nevnt, så kan Leica definitivt bygge lette objektiver også. Ser vi over på M-objektivene for Leica M-rammesøker-kameraene, finner vi blant annet Leica Summarit-M 50mm F/2.4, som bare veier 190 gram. Men dette er jo et objektiv til en annen kameratype med en annerledes objektivfatning, så sammenligningen er vel egentlig irrelevant.

Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH
STOREBROR: Det nye standardobjektivet fra Leica er over 30 prosent lettere enn storebror Leica Summilux-SL 50mm F1.4 ASPH, på bildet. (Pressefoto: Leica)

250 millisekunder

Ifølge Leica byr Leica Summicron-SL-objektivene på særdeles kraftig, robust og rask autofokus takket være Leicas Dual Syncro Drive-trinnmotor. Hele fokusfeltet leses av på bare 250 millisekunder, hevder Leica.

I tillegg har Summicron-SL-objektivene et nytt konsept for manuell fokusering. Objektivene er utstyrt med en ringmagnet med alternerende nord-sør-magnetisering innebygd i fokuseringsringen. Dette magnetfeltet endrer sin polaritet når fotografen dreier på fokusringen. Statusen til magnetfeltet blir overvåket av en sensor som sender dataene til hovedprosessoren. På grunnlag av rotasjonsvinkel og -hastighet blir linseelementene flyttet til tilsvarende fokuseringsposisjon, noe som skal gi svært rask og mer presis manuell fokusering, ifølge Leica.

Værbeskyttet

Akkurat som selve Leica SL-kameraet er også nye APO-Summicron-SL 50mm F2 ASPH utstyrt med solid værbeskyttelse. Effektiv forsegling i kombinasjon med smussavvisende Aquadura-belegg på de åpne linseflatene gjør at Summicron-objektivene kan brukes i de fleste værforhold, ifølge Leica.

Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH
VÆRBESKYTTET: Både Leica SL og optikken, her nye APO-Summicron-SL 50mm F2 ASPH, er godt beskyttet mot dårlig vær og mot støv. (Pressefoto: Leica)

I designen av det nye objektivet er det også lagt vekt på å forebygge strølys og redusere refleksjoner til et minimum.

Prisen

Leica APO-Summicron-SL 50mm F2 ASPH har en anbefalt utsalgspris på 51.000 kroner inklusive mva. og kommer i salg hos utvalgte forhandlere innen kort tid, ifølge pressemeldingen fra Bresson AS.

Leica APO-Summicron-SL F2 50mm ASPH
I AKSJON: En Leica-fotograf i aksjon med Leica SL og det nye 50 mm-objektivet. (Pressefoto: Leica)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.