Leica med stilig C-Lux

Leica C-Lux
STILIG: Diskret eleganse preger nye Leica C-Lux. (Foto: Leica)

Leica er på markedet med et nytt kompaktkamera, Leica C-Lux. Stikkord er én-tommes bildebrikke og 15x zoom tilsvarende 24-360 mm.

Leica har brukt C-Lux-navnet siden 2006, og den forrige modellen i serien var Leica C-Lux 3, et 10-megapikslers kamera fra 2008. Årets nykommer har en oppløsning på bildesensoren på 20 megapiksler.

De som følger godt med på kameramarkedet, vil kanskje nikke gjenkjennende til nye Leica C-Lux. Bortsett fra en litt mer rendyrket Leica-design og høyere pris, er kameraet så å si identisk med Panasonic Lumix TZ200, som ble lansert i januar 2018.

Vi har sett det før – historien gjentar seg. I 2015 skrev jeg en artikkel for PC World Norge om det jeg kalte «søskenbarn-kameraene» fra Leica og Panasonic, de to kompaktkameraene Leica D-Lux (Typ 109) og Panasonic Lumix DMC-LX100. De to kameraene var teknisk helt like, men Leica-varianten hadde litt mer minimalistisk utseende og kostet en god del mer. Den gangen var prisforskjellen ganske stor, 6.900 kroner for Panasonic-modellen mot 9.600 kroner for Leica-varianten.

Leica C-Lux
ELEGANT: Leica C-Lux har kanskje litt mer utpreget minimalistisk design enn søskenbarnkameraet Panasonic Lumix TZ200. Men hadde det ikke vært enda litt stiligere hvis objektivfargen hadde matchet kamerafargen for øvrig? (Leica)

Denne gangen er ikke prisforskjellen like stor. Ifølge Prisjakt.no ligger Panasonic Lumix TZ200 på rundt 8.500 kroner – unntaket er et par forhandlere som har greid å presse prisen ned mot rundt 7.200 kroner. Veiledende pris på Leica C-Lux er 9.995 kroner, ifølge importøren, Bresson AS i Oslo.

Langvarig samarbeid

Tyske Leica og japanske Panasonic har samarbeidet siden årtusenskiftet. I 2014 ble partnerskapsavtale forlenget med ytterligere fem år. Avtalen gjør at Panasonic kan bruke Leica-optikk på sine kameraer, mens Leica kan benytte seg av Panasonics digitalteknologi i sine kameraer.

Leica-optikken som Panasonic benytter seg av, er etter det Kamerablogg.no forstår bygd i Japan på lisens fra Leica. 

Reisekamera

Nye Leica C-Lux og Panasonic Lumix TZ200 er vel i stor grad for typiske reisekameraer i regne. Dette er små og lette kameraer der den innebygde optikken har stort zoomomfang. 

Kameraene veier 340 gram inklusive batteri, og dimensjonene på Leica C-Lux er 113 x 67 x 46 mm. Panasonic Lumix TZ200 er faktisk ørlite mindre, ifølge de oppgitte målene på 111 x 66 x 45 mm. 

Leica C-Lux
TO FARGER: Leica C-Lux fås i to farger: Light Gold og Midnight Blue. (Foto: Leica)

Samtidig har de optikk med stort zoomomfang, hele 15x zoom. Brennviddeomfanget tilsvarer 24-360 mm omregnet til 35 mm-format. Den egentlige brennvidden er 8,8-132 – den såkalte brennviddefaktoren på objektiver brukt mot én-tommesbrikker er godt og vel 2,7x.

Lysstyrken på den svært kompakte optikken er kanskje ikke all verden. Vi snakker om f/3,3 i vidvinkelmodus og f/6,4 i telemodus. Heldigvis kan ISO-følsomheten strekkes helt opp til ISO 25.600, så Leica garanterer C-Lux-bilder med naturlige farger i høy kvalitet ved fotografering i tilgjengelig lys, som det står i pressemeldingen fra Bresson AS.

Det vanlige ISO-området går fra ISO 125 til ISO 12.800, men kan utvides ukalibrert nedover til ISO 80 og oppover til ISO 25.600.

Kameraet har en tre-tommers LCD-skjerm som ikke kan vris. Oppløsningen er på 1.240.000 piksler. Den innebygd elektroniske søkeren er på 2,33 megapikslermed forstørrelsesgrad oppgitt til 0,53x.

Rask autofokus og 4K-video

Kameraet er utstyrt med rask autofokus og ansiktsgjenkjenning, med i alt 49 målepunkter.

Serieopptak kan gjøres med en hastighet på opptil 10 bilder i sekundet, og kameraet har en rekke forhåndsdefinerte motivvalg som landskap, portrett og nattmodus.

Leica C-Lux
SKJERM OG SØKER: Baksiden av Leica C-Lux domineres av LCD-skjermen. Kameraet har i tillegg en innebygd elektronisk søker med høy oppløsning. (Foto: Leica)

Med Leica C-Lux kan man ta opp video i 4K-oppløsning med en opptakshastighet på 24 eller 30 bilderuter i sekundet. Full HD-oppløsningen kan benyttes med opptil 60 bilderuter i sekundet.

Stillbilder kan hentes ut og lagres fra videooppløsning med oppløsning på opptil åtte megapiksler.

Kameraet har innebygd stereomikrofon og monohøyttaler.

Leica C-Lux
IKKE DISKRET: Blant de mange veskene og bagene til Leica C-Lux finner vi denne i en ikke så veldig diskret rødfarge. (Foto: Leica)

På den trådløse siden er Leica C-Lux på høyde med dagens forventninger, som tilsier Bluetooth 4.2 LE-kommunikasjon og WiFi 802.11b/g/n-kommunikasjon. Leica har lagt ut en gratisapp kalt «Leica C-Lux», som er tilgjengelig både for iOS og Android.

Som vanlig tilbyr Leica et stort antall tilbehørsprodukter til kameraet, fra kameraremer og håndremer i mange farger og kamerabager, beskyttelsesvesker og myke poser av mange slag.

Tilgjengelighet

Prisen er allerede nevnt, altså 9.995 kroner, og Leica C-Lux blir tilgjengelig hos forhandlerne fra midten av juli 2018.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

3 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.