Leica oppdaterer lukkertiden

Leica SL
FASTVARE: Leica SL er blitt et bedre kamera takket være fastvare-oppdatering 2.0. (Foto: Leica)

Leica SL har fått en fastvareoppdatering som gir kameraet nye lukkertider, både lengre og kortere.

Fastvare-oppdateringer – eller firmware-oppdateringer, som en del foretrekker å si – gjør det mulig å foreta oppsiktsvekkende store endringer på et kamera nå som mer og mer mekanikk erstattes av elektronikk.

Det vil for eksempel eierne av Leica SL oppdage i disse dager, når de får lastet ned fastvare-oppdatering versjon 2.0 til dette kamera, som ble lansert i oktober i fjor.

Leica SL er Leicas først speilløse fullformatkamera med full autofokus. Blant egenskapene som har fått mye oppmerksomhet, er den elektronisk søkeren med oppløsning på hele 4,4 megapiksler og muligheten til å filme i 4K med oppløsning både på standard 4K i 3840 x 2160 punkter og 4096 x 2160 punkter.

Prisen på 72.000 kroner for kamerahuset har naturligvis også vakt en viss oppmerksomhet.

Nye lukkertider

Blant forbedringene man får gjennom fastvare-oppdateringen er utvidelser av lukkertidsomfanget i begge retninger.

Da kameraet ble lansert, ble korteste lukkertid oppgitt til 1/8000 sekund. Når fastevare-oppdateringen blir aktivert, er korteste lukkertid plutselig endret til 1/16000 sekund.

Lengste lukkertid var opprinnelig 60 sekunder. Denne tiden er nå mangedoblet til 30 minutter. Dette innebærer at man kan for eksempel kan ta bilder av stjernehimmelen med full eksponeringsautomatikk uten å måtte ty til manuell håndtering av lukkertiden.

Bedre autofokus

Fastvare-oppdateringen bringer også med seg optimalisering av autofokusløsning og forbedret eksponeringskompensasjon, heter det i pressemeldingen fra Leica.

Autofokusen skal både ha blitt mer presis, ha fått bedre følgefokus og flere autofokus-steg.

For eksempel kan eksponeringskompensasjon nå stilles inn både med betjeningshjulet på toppen og på baksiden i både P-, T- og A-modus.

Oppdateringen gjør det mulig å se DNG-filer – Leica råfiler – i 100 prosent størrelse.

Videre er antallet innstillinger av bildestøyreduksjon økt til tre, og strømsparingen skal være forbedret under lange eksponeringer og intervalleksponeringer.

Leica lover også at JPEG-bildekvaliteten er blitt forbedret, og det samme skal gjelde for hvitbalansen.

En del andre punkter står også på listen over forbedringer fra den norske Leica-importøren Bresson AS.

Sammen med fastvareoppdateringen har Leica oppdatert Leica SL-appen, og funksjonene som er optimalisert gjennom fastvareoppdateringen støttes bare av den oppdaterte appen, ifølge Leica.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.