Nye Leica Q3 har høstet mye positiv omtale i løpet av de første tre ukene siden lanseringen, og tross den høye prisen ryktes det om ventelister hos forhandlerne.
Du skal være en erfaren Leica-kjenner og kanskje trofast Leica-bruker for å se forskjell på Leica Q3 og forgjengeren, Leica Q2. I hvert fall sett forfra. På baksiden er forskjellene mer iøynefallende. Mer om det om et øyeblikk.
Den forrige modellen, Leica Q2, ble lansert i 2019, altså for vel fire år siden. Den første Leica Q-modellen, som bar navnet Leica Q (Typ 116), kom på markedet sommeren 2015. Den viktigste forskjellen på hver av disse tre modellene er vel noe som ikke synes utenpå: at fullformat-bildebrikken har fått stadig høyere oppløsning. Fra opprinnelig 24 megapiksler via 47 megapiksler til dagens 60 megapiksler. Imponerende oppløsning, selv om Leica ikke alene om dét.
Oops, jeg glemte Leica Q2 Monochrome, som kom høsten 2020. Modellen kunne by på samme oppløsning som Leica Q2, men uten farge- og lavpass-filter.
Kompakt fullformat
Leica Q-konseptet er godt innarbeidet nå. Kameraet omtales gjerne som et kompakt fullformatkamera med innebygd fast optikk. Det har ikke vært mange slike fullformatkamera på markedet. Sony Cyber-shot DSC RX1 fra 2012 med etterfølgere har vel vært en av ytterst få direkte konkurrenter. Ja, og så Zeiss ZX1, da. Et 6.000-dollars fullformat Android-kamera med Adobe Lightroom innebygd, lansert i 2018, tilgjengelig sent i 2020 – og anset som gravlagt i 2023, ifølge PetaPixel.
Kompaktkameraene som sådan var dominerende på det digitale kameramarkedet tidligere på 2000-tallet. Men da snakker vi om kameraer med vesentlig mindre bildebrikke og med priser tilpasset forbrukermarkedet. Med andre ord et marked som for lengst stort sett er spist opp av mobilkameraene.
Leica Q-familien framstår derfor som kjerringa mot strømmen, som ett av få kompaktkamera-konsepter som har overlevd kompaktkameraenes tilnærmede utslettelse.
Man må imidlertid ikke være Leica-kjenner for å forstå at Leica Q-kameraene ikke må slås i hartkorn med kompaktkameraer flest. Leica Q-kameraene er hverken små, lette eller forholdsvis rimelige, slik kompaktkamera-konseptet gjerne har fremstått som. Leica Q3 veier 743 gram. Hvor kompakt er det, egentlig?
Uten sammenligning for øvrig – en nærliggende sammenligning for min del er mitt Nikon Z 50-kamerahus med Nikkor 16-50 mm-objektivet som dét kameraet ofte selges med, til en samlet vekt på 585 gram. Riktignok ikke et fullformat-kamera, bare ASP-C (DX), men like fullt et systemkamera med utskiftbare optikk og dermed en fleksibilitet som et kamera med fastmontert optikk mangler.
Men Leica Q-kameraene har overlevd slike sammenligninger med digitale systemkameraer i åtte år nå. Et fastmontert 28 mm-vidvinkelobjektiv ser ikke ut til å oppleves som noen begrensning.
Fleksibelt fast-objektiv
En av forklaringene er nok trikset som Leica tok i bruk allerede med den første Leica Q-modellen: Beskjæring i kameraet tilsvarende populære brennvidder. Takket være forholdsvis høy oppløsning – og for hver modell økt oppløsning – har man kunnet beskjære bildeopptakene allerede i fotograferingsøyeblikket. Noe som for mange brukere sikkert oppleves som mer kreativt enn å fikle med det i bildebehandlingen på PC/Mac etterpå. Til tross for at objektivet har en fast brennvidde på 28 mm, gir det opplevelsen av å ha flere objektiver tilgjengelig.
Den nye bildebrikken med oppløsning på hele 60 megapiksler er derfor en viktig nyhet for akkurat denne funksjonen. Fra før har man kunnet velge brennviddene 28 mm (ingen beskjæring), 35 mm, 50 mm og 75 mm. Og nå får man også 90 mm brennvidde. De to sistnevnte brennviddene faller vel innenfor det man gjerne kaller en typisk portrett-brennvidde. Morsom tanke. Hvem ser liksom for seg at et 28 mm-vidvinkelobjektiv blir det foretrukne portrett-objektivet…?
Oppløsningen vil variere mellom tre nivåer, avhengig blant annet av valgt beskjæringsnivå: 60, 36 eller 18 megapiksler. Med beskjæring til 90 mm er oppløsningen bare seks megapiksler, ifølge The Verge. Men likevel med høy bildekvalitet, sies det.
Raskere autofokus
Blant forbedringene som Leica Q3 byr på, er raskere og mer treffsikker autofokus. De tidligere Leica Q-modellene har måttet nøye seg med kontrastbasert autofokus. Nå er den supplert med fasedetekterende autofokus, som pleier å bidra til raskere fokusering. I tillegg opererer Leica også med dybdeanalyse – depth mapping – som en del av fokuseringssystemet.
Dessuten kan Leica Q3 skilte med automatisk detektering av både øyne, ansikt og kropp i tillegg til detektering av dyr. Den siste funksjonen har riktignok fått en del kritiske merknader i de første testomtalene av kameraet. Journalister i kamerapublikasjoner som har fått testet førproduksjonsmodeller, har klaget over at de har opplevd detekteringen av dyr – for eksempel hunder og katter – som langsom og lite treffsikker. Q3-eiere bør håpe at dette er noe som kan forbedres gjennom en fastvare-oppdatering på et senere tidspunkt.
8K-video
En annen viktig forbedring, for noen i hvert fall, finner vi på videosiden: 8K-video.
Leica Q3 har stereomikrofon og monohøyttaler innebygd i kamerahuset, men ingen kontaktpunkter for ekstern mikrofon eller hodetelefoner. Det vil vel legge en demper på profesjonell bruk av Leica Q3 som videokamera.
Men løsningen er sikkert god nok for folk som bruker videoopptak på samme måte som meg. Det vil si hovedsakelig som supplement til stillbildeopptak, gjerne redigert inn i en video etterpå med en blanding av videoopptak og stillbildeopptak med Ken Burns-effekter. Altså varierte inn- og ut-zoominger som gjør at hele presentasjonen oppleves som «levende film».
Og vil man først ta opp video med Leica Q3, kan man altså gjøre det helt opp til 8K-nivå. Høyeste oppløsning som er tilgjengelig, er C8K, det vil si i 17:9-proporsjoner, med oppløsning på 8.192 x 4.320 punkter. Ordinær 8K-oppløsning i 16:9 kan også velges, med oppløsning på 7.680 x 4.320 punkter.
Ønsker man å videofilme i 4K-oppløsning, som kanskje vil være standard for de fleste, har man igjen mulighet til å velge 17:9, såkalt C4K med oppløsning på 4.096 x 2.160 punkter eller ordinær 16:9 4K på 3.840 x 2.160 punkter.
Hvis man vil redusere filstørrelsen, kan man naturligvis nøye seg med video i Full HD og 16:9-proporsjoner på 1.920 x 1.080 punkter.
For at kameraet skal kunne håndtere 8K-video greit, er det utstyrt med et nytt og kraftigere batteri. Det er kompatibelt med batteriet til forgjengerne, Q og Q2, men bruker man et eldre batteri som reservebatteri, får man ikke filmet i 8K.
8K-videoopptak er for øvrig begrenset til 30 bilderuter i sekundet og 4:2:0-fargeoppløsning, som riktignok kan unngås hvis man kobler til en ekstern videoopptaker via HDMI-kontakten. Ellers er opptakstiden i 8K begrenset til 20 minutter. Er det hetebølge der du filmer, med temperatur på 40 grader, synker 8K-filmtiden til bare tre minutter.
I 4K kan man filme med opptil 60 bps i opptil 29 minutter.
Vippbar LCD-skjerm
Den kanskje mest synlige fysiske forandringen på Leica Q3, er at LCD-skjermen på baksiden nå er blitt vippbar. Riktignok bare opp og ned, og ikke sideveis.
Noen, for eksempel PetaPixel, lovpriser forandringen og hevder den særlig vil være velkommen blant gatefotografer som gjerne vil «skyte fra hofta» for å fotografere mer diskret.
Andre, for eksempel The Verge, påstår – trolig ment en smule sarkastisk og ikke så alvorlig – at designerne og ingeniørene hos Leica har gjort kameraet mer funksjonelt og bekvemmelig for brukerne på bekostning av utseendet. Noe som angivelig er en uhørt Leica-tankegang.
Personlig tror jeg den vippbare skjermen vil bidra til å gjøre kameraet enda mer anvendelig – og populært. Særlig fordi de nevnte Leica-ingeniørene har greid å konstruere en utfellbar skjerm uten å ha måttet ofre noe av beskyttelsen mot støv og fuktighet. Kameraet har beholdt sin IP52-sertifisering, som betyr at kameraet er definert som støv- og sprut-sikkert.
Bildebehandling i kameraet
Hvis man benytter to funksjoner som kalles Leica Perspective Control (LPC) og Leica Dynamic Range (LDR), skal man være sikret perfekt beskårede og perspektiv-justerte JPEG-filer uten behov for etterbehandling. Dette er en funksjon som så dagens lys for et par år siden, opprinnelig for utvalgte Leica M-kameraer (rammesøker-kameraene).
Dette er en enkel, men kraftig bildebehandlings-funksjon som utføres direkte på LCD-skjermen bak på kameraet. Beskjærings-dataene lagres i DNG-bildefilen bare som en forhåndsvisning som man kan velge å beholde eller ikke. Importerer man DNG-filen til Adobe Lightroom eller Adobe Camera RAW (Photoshop), kan man velge å ta bort effekten eller redigere videre på den. I JPEG-filer lagres den permanent.
Trådløs og kablet overføring
Siden smartmobilenes gjennombrudd ser det ut til at Leica har vært veldig lojal til Apples teknologiske løsninger. Relevante kameraer har gjerne vært utstyrt med kommunikasjonsmulighet mot iPhone, der Leica har stilt opp med sine egne apper.
Leica Q3 er ikke noe unntak. Tvert imot ser forbindelsen bokstavelig talt ut til å være styrket, nå også med kablet kommunikasjon i tillegg til trådløs.
Leica Q3 er sertifisert til betegnelsen «Made for iPhone® and iPad®». Apple skriver på sine nettsider at utviklerne av tilbehør som har slik eller lignende merking, har sørget for at produktet oppfyller Apples krav til ytelse – certified by the developer to meet Apple’s performance standards.
Trådløs kommunikasjon med overføring av store bildefiler har bydd på store utfordringer. Det vet alle som fulgt kamerabransjens mer eller mindre velvillige (eller kanskje heller motstrebende) forsøk på å tilpasse seg data- og mobil-bransjens utvikling av digital kommunikasjon de siste to-tre tiårene. Og vi vet jo at fullformatkameraer ofte genererer store bildefiler. Derfor er det en velkommen nyhet at Leica Q3 endelig har fått fysiske kontakter – for HDMI og USB-C. Og ikke bare det. Inkludert med kameraet er det en Leica FOTOS-kabel. Dermed kan man enkelt opprette kablet forbindelse mellom Leica Q3 og en iPhone eller iPad.
Den én meter lange kabelen gir direkte tilgang til Apple-enheter med Lightning-port. På Apple-enhetene aktiveres Leicas FOTOS-app automatisk slik at man får rask tilgang til Leica-bildene.
Dette er den samme kabelen som følger med Leica M11. Kabelen kan ikke brukes til lading eller synkronisering av iOS-enheter, ifølge Apple. Men et annet tilbehør til Leica Q3, Leicas ladeplate for trådløs lading av Leica Q3, kan også brukes til å lade opp en iPhone.
Søk på nettet har bare gitt meg info om en Leica FOTOS-kabel med USB-C-kontakt i den ene enden og Apple Lightning-kontakt i den andre. Som kjent er Apple for tiden i full gang med å bytte fra Lightning- til USB-C-kontakter både på iPhone og iPad. Nyere iPad-er, som iPad Air (2022)-modellen som jeg benytter, har allerede fått USB-C-kontakt, mens det ventes å komme slike kontakter på neste generasjon iPhone. I hvert fall i Europa, hvor EU-lovverket forlanger en slik omlegging. Jeg formoder at Leica vil tilby FOTOS-kabler tilpasset den nye situasjonen ganske snart.
For ordens skyld nevner jeg at Leica or lengst også har lansert Android-versjoner av sin FOTOS-app. Men en titt på Leica Forum viser at det så sent som rundt 2017-2018 var mange som etterlyste Android-programvare fra Leica. Så at iPhone og iPad i hvert fall tidligere hadde høyest prioritet hos Leica, er høyst sannsynelig.
Uforandret objektiv
Noe som ikke har vært forandret på noen Leica Q-modeller, heller ikke nye Q3, er det innebygde objektivet. Det er det samme trofaste Summilux 28mm f/1.7 ASPH som har vært der hele tiden. Tidligere har det håndtert bildebrikker på 24 og 47 megapiksler uten å mukke. Etter de første testomtalene å dømme gjelder det samme for den nye bildebrikken på 60 megapiksler.
Leica bruker for øvrig Summilux-navnet på flere vidvinkelobjektiver til Leica M- og SL-kameraene, og det dreier seg om lyssterke og ganske dyre objektiver, alle med lysstyrke på f/1,4. Leica er kjent for å navngi sine objektiver etter lysstyrke. Vil du vite mer, kan du lese denne artikkelen min:
LES OGSÅ: Vet du hvorfor det heter Summicron?
Den elektroniske søkeren på Leica Q3 er derimot forbedret, opp fra 3,68 megapiksler til 5,76 megapiksler, og med en gjenoppfriskningsrate på 120 ms. Den har høstet lovord i flere testomtaler.
Bakbelyst bildebrikke
Et av de digitale kjerneelementene i Leica Q3 er bildeprosessoren fra Leica Maestro-serien, nå Maestro IV. Kameraet har RGB-fargefilter og UV/IR-filter, men ikke noe lavpass-filter. Maestro IV-prosessoren har en minnebuffer på åtte gigabyte, som kommer godt med når kameraet skal håndtere store RAW DNG-filer.
Bildebrikken er en tilpasset versjon av bildebrikken som man finner i Leica M11 og M11 Monochrome. Vi snakker om en bakbelyst stablet CMOS-brikke med maks bildeoppløsning både i DNG- og JPG-format på hele 9.520 x 6.336 piksler.
Leica Q3 greier serieopptak på opptil 15 bilder i sekundet, men med begrensninger i bildekvalitet og autofokus. Vil man ha full 14-bits bildekvalitet og autofokus, er hastigheten bare 4 bps. Dropper man autofokus, får man 7 bps. Med 12-bits bildekvalitet kommer man ytterligere litt høyere, til 9 bps. Leica Q3 er med andre ord ikke kameraet for sportsfotografer – men det tror jeg sportsfotografene er klar over.
Konklusjon
I januar 2023 besluttet jeg å pensjonere bloggen min, Kameranytt.no. Men jeg antydet at det kanskje ville dukke opp noen artikler fra tid til annen, når skrivetrangen ble for sterk.
LES OGSÅ: Kameranytt er pensjonert
Dette er et slikt øyeblikk. Lanseringen av Leica Q3 og all oppmerksomheten som dét kameraet har fått de siste ukene, på kameranettsteder, blogger, YouTube og andre fora, trigget skrivelysten så sterkt at jeg ikke kunne holde den tilbake.
I mange år har jeg hatt et tett journalistisk forhold til Leica, selv om jeg aldri har eid noe Leica-kamera. Interessen for Leica har kanskje først og fremst noe med historikken å gjøre. Mer enn noen annen kameraprodusent representerer Leica ikke bare seg selv, men også mer enn hundre års sammenhengende kamerabransje-historie. Ikke bare fotohistorie, forresten. Leica-historien gir også et innblikk i samfunnsutviklingen gjennom over 100 år. Og i Tysklands vanskelige historie i første halvdel av forrige århundre. Tross min interesse for teknologi har jeg i hovedsak en humanistisk utdanning med blant annet universitetseksamen i historie. Kanskje ikke så rart at kamerabransjens historie alltid har appellert til meg. Og at Leica med sin historie har fått en spesiell plass.
Nye Leica-produkter har derfor lett får å trigge nye historiske søk. Det er kanskje ikke tilfeldig at Kameranytt.no, som bare har eksistert siden 2016, i skrivende stund inneholder nesten 190 artikler om Leica, av en total mengde på i alt 778 artikler. Leica-tallet inkluderer riktignok noen artikler kopiert inn fra mitt tidligere arbeidssted, PC World Norge. For eksempel min første Leica-test, av Leica M9:
LES OGSÅ: TEST: Leica M9 – tidsriktig klassiker
Men tilbake til Leica Q3. En av grunnene til at Leica Q-kameraene er blitt så populære, er trolig at de har en klassisk Leica-design som viser et sterkt slektskap med de historiske Leica M-rammesøkerkameraene. Men som blant annet har fått moderne autofokus i stedet for den gamle manuelle fokuseringen som Leica fortsatt holder fast ved på M-kameraene, samt videomuligheter og annet stasj.
Leica Q3 er med andre ord med på å opprettholde gode, gamle og klassiske Leica-tradisjoner, men i et kamera som er topp-moderne og brukervennlig under skallet. Og i Q3-utgaven med viktige tekniske forbedringer, ikke bare design-endringer som Leica liker å leke med på sine mange spesialutgaver.
Prisen
Som vanlig når man skriver om spennende Leica-kameraer, er kanskje prisen noe man kvier seg for å skrive om. Men jeg får gå rett på sak. Leica kjører heldigvis konsekvent på ærlige og greie priser i Norge. En annen kameraprodusent ville kanskje ha kunngjort prisen til 73.999 kroner for å få beløpet å virke litt lavere enn det er. Men distributøren Bresson AS sier det som det er: 74.000 kroner. Inklusive mva. Runde tall. Ferdig med det.
Det er sikkert delte meninger om kameraet er verdt en så høy pris. Heldigvis for Leica sin del ser det ut til å være en god del fotografer og fotoentusiaster der ute som synes prisen er grei. I hvert fall grei nok til at de velger å bruke kanskje hardt oppsparte midler på dette kameraet. For etter det Kameranytt erfarer, er det ventelister på Leica Q3.
Tekniske data
Brutto oppløsning | 62,39 megapiksler |
Netto oppløsning | 60,3 megapiksler |
Bildeoppløsning | 9.520 x 6.336 piksler |
Brikkestørrelse | 36 x 24 mm |
Sensortype | CMOS |
Lysfølsomhet | ISO 100-100.000 |
Bildestabilisator | Optisk bildestabilisering |
Fokuspunkter | 515 |
Objektivfatning | Fastmontert objektiv Leica Summilux 28mm f/1.7 ASPH |
LCD-skjerm | 3 tommer, berøringsfølsom |
LCD-skjermoppløsning | 1.843.200 punkter |
Søkertype | Elektronisk OLED-søker, 5,76 megapiksler |
Søkerforstørrelse | 0,79x |
Lukkertider | 120 sek.-1/2.000 sek., elektronisk lukker 1- 1/16.000 sek. |
Innebygd blits | Blitssko for ekstern blits |
Serieopptak | 4-15 bps avhengig av diverse innstillinger |
Videoformater | H.264, H.265, Apple ProRes |
Mikrofon | Innebygd stereomikrofon |
Høyttaler | Innebygd monohøyttaler |
Lagring | SD/SDHC/SDXC-kort. Anbefalt UHS II-kort. |
USB | USB 3.1 Gen 2 Type C opptil 10 Gbps |
HDMI | HDMI Type D |
Mikrofoninngang | – |
Hodetelefonutgang | – |
WiFi | 802.11b/g/n |
Bluetooth | Bluetooth 5.0 LE |
Batteritid CIPA | Ca. 350 (CIPA) |
Vekt | Ca. 743 g inkl. batt. Netto: 658 g. |
Størrelse | 130 x 80,3 x 92,6 mm |