Leica Reporter-vidvinkel for noen ganske få

INTEGRERT: Leica Summicron-M 28 f2 ASPH Matte Black passer godt på Leica M10-P Reporter-kamerahuset. (Pressefoto: Leica.)

Er du Leica-entusiast og glad i reportasje-fotografering? Er du blant de få heldige som har fått kjøpe Leica M10-P Reporter-kameraet? Da er kanskje Leica Summicron-M 28 f2 ASPH Matte Black-objektivet noe for deg.

Men du må skynde deg, for det vil bare bli solgt 450 eksemplarer av dette objektivet, som Leica lanserer nå – i april 2022.

Vi snakker altså nok en gang om det som er blitt en av Leicas spesialiteter: spesialutgaver av kameraer og objektiver basert på kjente og etablerte Leica-produkter, men i en eller annen form for spesial-design. Og produsert i begrenset antall slik at man i de fleste tilfeller også er sikret et produkt med en viss samler-verdi.

OVERSIKTLIG: Her har man oversikt over innstillingene på godt, gammeldags vis. På objektivet blenderåpning, avstand og dybeskarphet, på toppen av kamerahuset lukkertid og ISO-innstillinger. Alt i tekst og tall, naturligvis. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Hyllest til krigsfotografer

Det var i januar 2021 at Leica lanserte en spesialutgave kalt Leica M10-P Reporter. Kameraet ble presentert som en hyllest til krigsfotografer som risikerer livet for å avdekke krigens og terrorens grusomheter.

Leica M10-P Reporter er kledd med et kevlar-basert stoff, i utgangspunktet sort, men som vil lysne over tid og få et anstrøk av «militær-grønt». Kameraet er blitt produsert i bare 450 eksemplarer, den samme begrensningen som er satt for produksjonen av det nye Summicron-objektivet.

LES OGSÅ: Leica hyller krigsfotografer med kevlar-kamera

Det nye «reportasje-objektivet» er altså et kompakt og forholdsvis lyssterkt 28 mm vidvinkelobjektiv. Lysstyrken er f/2,0. Hvis du er Leica-kjenner, visste du vel det allerede da du fikk høre navnet på det nye objektivet.

LES OGSÅ: Vet du hvorfor det heter Summicron?

TETT PÅ: Litt tettere på Leica Summicron-M 28mm f2 ASPH Matte Black. Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Ikke bare for Reporter-kameraet

Objektivet er designet for å komplementere M10-P Reporter med sine innlagte graveringer i lysegrønt. Men det vil også være et utmerket tillegg til alle andre M-kameraer, skriver Leica-importør Bresson AS i sin pressemelding om det nye objektivet.

I pressemeldingen hevdes det at objektivet leverer imponerende rik kontrast, differensiert gjengivelse av fine strukturer, en myk og jevn bokeh og ekstremt høy oppløsning allerede ved maksimal blenderåpning. Den optiske designen eliminerer nesten fullstendig de astigmatiske forskjellene – brytningsfeilene – i bildefeltet, heter det.

LYSEGRØNT: Inskripsjonene på det nye objektivet ser hvite ut på dette bildet, men er i realiteten svakt lysegrønne. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Blant forskjellene fra det originale 28 mm Summicron-objektivet fra 2016 er at den nye «militær-versjonen» har en integrert solblender som kjapt kan trekkes ut når man vil ta den i bruk. På original-objektivet måtte det skrus på.

Prisen

Leica Summicron-M 28mm f2 ASPH Matte Black vil i skrivende stund – tidlig i april 2022 – være tilgjengelig om kort tid, ifølge pressemeldingen fra Bresson AS.

Prisen er satt til 46.000 kroner inklusive merverdiavgift. Den vanlige Leica Summicron-M f/2 35mm ASPH Sort koster til sammenligning 36.500 kroner.

INNEBYGD SOLBLENDER: Solblenderen, eller motlysblenderen om du vil, er innebygd og kan enkelt dyttes inn for å gjøre objektivet mer kompakt. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde28 mm i 35-mm fullformat
Lysstyrkef/2
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller10
Konstruksjon9 linseelementer i 6 grupper
ObjektivfatningLeica M Quick Change
Nærgrense0,7 m
FilterdiameterE46
Bildestabilisering-
Lengde41,4 mm – 54 mm med motlysblender
DiameterCa. 53 mm
Vekt257 g netto – 289 g med deksel og motlysblender
DISKRET: Minimalistisk og diskret objektivfront uten inskripsjoner. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.