Leica bringer en ny versjon i sin kompaktkamera-serie D-Lux på markedet nå i juli 2024: Leica D-Lux 8. Nyskapingen gjelder først og fremst det ytre, for under skallet er det meste som før. Så vidt vi vet, da.
For Leica har bare gjort en delvis lansering i skrivende stund. Selskapet har offentliggjort noen få tekniske spesifikasjoner og varslet at kameraet vil være tilgjengelig fra 2. juli 2024. Dermed anser Leica åpenbart at vi har fått vite det vesentlige om det nye kameraet – «Das Wesentliche».
Men selv om de fleste nyhetene synes å ligge på utsiden av det nye kameraet, må den visuelle kreativiteten sies å ha vært noe begrenset. Leica-folkene ser ut til å ha konsentrert seg om å få Leica D-Lux 8 til å ligne mest mulig på den nyeste generasjonen av det mer avanserte og mye dyrere Leica Q3 fra 2023. Som igjen har mange likhetstrekk med Leica SL3. I det hele tatt ser det ut til at det er familiemessig design-tilpassing som har vært det sentrale. Vel, kanskje ikke så dumt hvis det er bra design vi snakker om.
Tiltrekkende
Men resultatet er etter min mening faktisk blitt et lekkert lite kamera som virker enda mer tiltrekkende enn forgjengerne. Jeg har i sin tid hatt gleden av å ha flere av forgjengerne på test-utlån, i ett tilfelle også samtidig med Panasonics «søsken-kamera» Lumix DMC-LX100. Sammen representerte de et kamera-konsept som traff meg.
LES OGSÅ: Søskenbarn-kameraene fra Leica og Panasonic
Det begynner riktignok å bli noen år siden – vi må tilbake til våren 2015. Noen vil kanskje hevde at kamera-konseptet nå er gått ut på dato, særlig hvis oppdateringen preges av liten teknologisk nyskaping. For min del synes jeg imidlertid at Leica D-Lux 8 fortsatt fremstår som attraktivt til reiser og fritidsaktiviteter, og som et hendig «spasere-rundt-i-byen»-kamera.
Teknologisk videreutvikling?
Man må vel likevel få lov å synes at Leica kunne ha lagt seg litt mer i selen og tatt enda en runde med intern-debatt om muligheten for litt grundigere videreutvikling av teknologien under skallet. I disse mobilkamera-tider er sikkert kompaktkamera-markedet vanskelig nok å konkurrere i om man ikke også holder fast på gammel teknologi.
Nå skal det til Leicas forsvar sies at selskapet i skrivende stund ennå ikke har publisert de fulle spesifikasjonene til det nye kameraet. Bare et slags forhåndsvarsel om at det kommer en ny D-Lux-modell i begynnelsen av juli. Supplert med noen små drypp av faktisk informasjon. Som for eksempel at nye D-Lux8 blir den første utgaven i denne serien som kan kan ta bilder i DNG-råformat.
Så hvem vet – kanskje det ligger noen teknologiske nyvinninger og venter på oss når lanseringen er unnagjort?
Leica og Panasonic
Jeg nevnte at denne Leica-familien har hatt et «søskenbarn-kamera» fra Panasonic, Lumix DMC-LX100. Dette var i sin tid et resultat av et tett allianseforhold mellom tyske Leica og japanske Panasonic siden starten av dette århundret. Samarbeidet går i korte trekk ut på at Panasonic kan bruke Leica-designet optikk på sine kameraer, gjerne objektiver produsert av Panasonic på lisens fra Leica. Mens Leica kan anvende digitalteknologi fra Panasonic i sine kameraer. Med andre ord utnytter de hverandres sterke sider.
Det var denne samarbeidsavtalen som lå bak da Leica i september 2014 lansert Leica D-Lux (Typ 109) samme dag som Panasonic lanserte Lumix DMC-LX100. Teknisk helt identiske kameraer, men med noen små designmessige forskjeller. Leica-kameraet er litt mer trofast til den minimalistiske Leica-designen, for eksempel uten det ergonomiske håndgrepet som Panasonic-designerne plasserte foran på sitt kamera. Hvis du vil ha noe lignende til Leicas kamera, er det ekstrautstyr.
Ikke uventet lå den største forskjellen mellom de to kameraene på prisen, den gang 6.900 kroner for Panasonic-kameraet mot 9.600 kroner for Leica-kameraet, sånn cirka.
Vanskelig å få tak i
Begge kameraene ser ut til å være vanskelig å få tak i hos fotobutikkene nå. Ingen treff hos Prisjakt.no på Panasonic-kameraet, mens Leica D-Lux-navnet bare ga treff på forhåndsannonseringen av nye D-Lux 8 hos sentrale forhandlere, men ingen treff på tidligere utgaver. Da må man vel ut på bruktmarkedet.
Nettstedet DP Review har i over ett år hatt en debatt-tråd gående med diskusjon om det snart kommer en etterfølger til Panasonic Lumix LX-100, som i sin tid fremsto som et populært kamera. Blant annet har diskusjonen gått på hvilke forbedringer som vil være de viktigste og mest ettertraktede. Svarene spriker, men raskere og bedre autofokus, bedre støvbeskyttelse av bildebrikken og oppdaterte videoegenskaper er nevnt.
Svaret på det viktigste spørsmålet, om det kommer en etterfølger eller ikke, er stort sett et rungende nei, det tror ikke folk flest. Det ser ut til at dette også er en gjennomgående oppfatning blant journalistene i foto- og kamerapressen.
En oppdatering er mest sannsynlig på Leica-siden, først og fremst når det gjelder design, har flere påstått. Det ser ut til at de får rett.
Nytt brukergrensesnitt
Det er ikke helt sant at det ikke er noe nytt internt i Leica D-Lux 8. Leica-ingeniørene har tatt en titt på brukergrensesnittet og har åpenbart konkludert med at D-Lux 7 nå er foreldet på det punktet, både når det gjelder menysystemet og betjeningsknappene.
Det ser ut til at Leica D-Lux 8 vil få omtrent samme menysystem som storebror Leica Q3, som har fått mye skryt for sitt renere, enklere og mer intuitive brukergrensesnitt sammenlignet med sine forgjengere.
D-Lux-historien
Den nærmeste forgjengeren til Leica D-Lux 8 er altså D-Lux 7 fra 2018. Bildebrikken hadde en oppløsning på 17 megapiksler netto.
Før det igjen kom Leica D-Lux (Typ 109) i 2014 med en Four Thirds-bildebrikke med oppløsning på 13 megapiksler netto – bildeoppløsning 4.112 x 3.088 piksler. Det innebygde objektivet var Leica DC Vario-Summilux 10.9–34 mm f/1.7–2.8 ASPH.
Tidligere så vi blant annet Leica D-Lux 6 med 10 megapiksler, lansert i 2012, og D-LUx 5 fra 2010 med den samme oppløsningen.
Kameraseriens begynnelse kan dateres til 2003, da det første Leica D-Lux-kameraet så dagens lys, med en oppløsning på tre megapiksler.
Prisen
Flere av de sentrale norske fotohandleren har allerede begynt å markedsføre nye Leica D-Lux 8, og prisen hos alle ser ut til å være satt til 19.900 kroner. Leveringen skal altså starte 2. juli 2024.
Tekniske data
Vi får vente med tabellen med tekniske data til Leica gjør dataene tilgjengelig. I mellomtiden får vi nøye oss med de få dataene som Leica har publisert fram til nå.
Objektiv: Leica DC Vario-Summilux med brennvidde fra 10,9 mm til 34 mm. Omregnet til 35 mm tilsvarer dette et brennviddeomfang på 24-75 mm. Lysstyrken er f/1,7 i vidvinkelmodus og f/2,8 i telemodus.
Bildebrikke: Four Thirds CMOS-sensor på 21 megapiksler brutto. Objektivet dekker imidlertid ikke hele bildebrikken, så effektiv oppløsning er 17 megapiksler. Man kan stille om til fire forskjellige utsnitt eller proporsjoner: 1:1, 4:3, 3:2 og 16:9,
Blits: Kameraet vil leveres med en liten, ekstern blits som kan festes i blitsskoen på toppen av kameraet.
Ifølge Leica er disse opplysningene om tekniske data det vesentlige – «Das Wesentliche» – om Leica D-Lux 8.
Jeg tipper at slagordet også er en påminnelse om at minimalistiske Leica sørger for å gi fotografene akkurat det som trengs for å ta gode fotografier, uten en masse unødig og forstyrrende stash i tillegg.