Leica viser sine digitale ambisjoner

Leica FOTOS
FOTOS: Leica Fotos erstatter alle tidligere kamera-apper fra Leica. (Foto: Leica, montasje: Kameranytt)

– Én app for alle dine Leica-kameraer, sier Leica om den kombinerte oppdateringen av appen Leica Fotos og av fastvaren for mange av Leica-kameraene.

En rekke av Leicas kamerafamilier har nå fått oppdateringer av kameraenes fastvare. Eller en «firmware update», som mange gjerne sier. Oppdateringene bidrar til at flere av Leica-kameraene får nye funksjoner.

Dessuten har Leica et klart budskap om at selskapets digitale satsing nå er i ferd med å gjøre Leicas mobilapp «Leica Fotos» til et nyttig verktøy for brukerne av så å si alle moderne Leica-kameraer.

Leica SL

Blant kameraene som nå har fått en fastvareoppdatering, er Leica SL. Versjon 3.4 av kameraets fastvare byr på ny QR-kode som skal gjøre det enda lettere å koble sammen kameraet med mobilen. QR-kode, en forkortelse av Quick Response-kode, er en slags maskin-lesbar optisk etikett som man fotograferer med mobilkameraet og som deretter trigger en trådløs sammenkoblingssekvens.

LES OGSÅ: Leica-blits med LED for video

Oppdateringen sørger også for at man kan sette opp et fast brukernavn og passord for oppkobling til lokalnett uten stadig å måtte gå inn i en undermeny for å skrive inn brukernavn og passord.

Leica FOTOS
JPEG/DNG: Med Leica Fotos-appen bestemmer man om bildene skal lagres som JPEG-filer, DNG-råfiler eller begge deler. (Foto: Leica)

I tillegg skal oppdateringen ifølge Leica bidra til full kompatibilitet med fremtidige objektiver basert på den nye L-Mount-standarden. Det var på Photokina-messen høsten 2018 at Leica, Panasonic og Sigma kunngjorde at de hadde inngått en allianse knyttet til anvendelse av et standard objektivfeste for speilfrie systemkameraer med autofokus basert på objektivfestet som brukes på Leica CL, Leica TL og Leica SL.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

Fastvareoppdateringen byr blant annet på et nytt menyvalg for oppdatering av objektiv-fastvare på framtidige objektiver basert på L-Mount-standarden.

Leica Q og Q-P

Til Leica Q og Q-P oppdateres fastvaren nå til versjon 3.1.  Oppdateringen ligner på den som er kommet til Leica SL. Vi snakker om den samme QR-koden samt at man får kjapp oppkobling til WLAN ved ett trykk på FN-knappen, uten å måtte gå inn i noen undermeny.

Leica CL

2.1 er versjonsnummeret på den nyeste fastvaren til Leica CL-kameraene. Igjen er det snakk om ny QR-kode og én-klikks oppkobling til lokalt nettverk via FN-knappen uten å måtte foreta noe menyvalg. Man trenger heller ikke å gå inn i noen undermeny for å sette opp brukernavn og passord for WLAN-oppkobling.

Leica D-Lux 7 og C-Lux

Også kompaktkameraene Leica D-Lux 7 og C-Lux nyter nå godt av den enkle oppkoblingen til smartmobilen via Leica Fotos-appen, heter det. Kameraene kan fjern-vekkes via appen, som også byr på automatisk synkronisering av klokka i kameraet til korrekt «internett-tid».

LES OGSÅ: Leica med stilig C-Lux

Leica Fotos

Sentralt i alle disse digitale forbedringene står altså appen Leica Fotos. Appen ble lansert på Photokina-messen høsten 2018 og erstatter alle tidligere enkelt-apper som Leica har kommet ut med. Leica ønsket å legge om til én app for alle kameraer som kan kommunisere trådløst.

Det skal bare en enkel tappe-bevegelse til for å opprette kommunikasjon mellom appen og kameraet.

Blant funksjonene er enkel fjernstyring av kameraet, også når man er ute eller på et sted der det ikke er noen WiFi-tilkoblingsmulighet. Man vil kunne forhåndssjekk et opptak, for eksempel for å kontrollere at skarpheten er satt på riktig punkt, ved å se søkerbildet fra kameraet forstørret opp til den høyoppløste skjermen på mobilen.

Man kan også enkelt bestemme om bilder skal overføres i JPEG- eller DNG-format, og man kan bruke appen til å justere mange av innstillingene på kameraet.

Naturligvis kan appen også brukes til bildeoverføring, til deling av bilder og til å gjøre dem tilgjengelig for bildebehandling på mobilen eller på et nettbrett gjennom apper som Adobe Lightroom Mobile, VSCO eller andre bildebehandlingsapper.

Kompatibilitet

Ifølge Leica er appen i skrivende stund kompatibel med følgende Leica-kameraer: Leica S (Typ 007), Leica SL, Leica M10, Leica M10-P, Leica M10-D, Leica Q, Leica CL, Leica TL2, Leica TL, Leica T (Typ 701), Leica D-Lux (Typ 109), Leica D-Lux 7, Leica C-Lux og Leica V-Lux.

Appen er tilgjengelig både for iOS og Android. Tidligere har Leica vært veldig ensidig fokusert på iOS, og Leica-brukere som har holdt seg til Android-leiren er sikkert glad for at Leica nå også tilgodeser disse brukerne.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.