Leica har lansert en ny portrett-tele som trolig er med i konkurransen om å være verdens beste i sin klasse. Kameranytt fikk så vidt prøvd det nye objekivet i et par minutter under åpningen av nye Leica Store Oslo.
Leica Summilux-M 90 f/1.5 ASPH er navnet på det nye objektivet. Navnet avslører at objektivet er bygd for Leica M-kameraene med rammesøker, og at det dermed har manuell fokus – i Leicas rammesøker-verden er naturligvis autofokus et fyord.
Lyssterkt
Som man ser av navnet, er det også et svært lyssterkt teleobjektiv, med lysstyrke på f/1,5. Leica-folkene anser det som en nær slektning av de særdeles lyssterke Noctilux-objektivene og betegner det som en oppfølger av Noctilux 75 mm f/1,25, som Leica selv omtalte som et revolusjonerende portrettobjektiv da det ble lansert.
LES OGSÅ: Ekstremt lyssterkt fra Leica
Noctilux 75 mm-objektivet har en kombinasjon av brennvidde og lysstyrke som gir særdeles liten dybdeskarphet, og man kan ta portretter med en egen klasse av bokeh – denne vakre, diffuse bakgrunnen i portretter og lignende bilder som nærmest utgjør et kunstverk i seg selv.
For stort og tungt?
Noctilux-navnet er imidlertid i Leica-verdenen reservert for de aller mest lyssterke objektivene, med lysstyrke mellom f/0,95 og f/1,2 – strukket til f/1,25 for det nevnte 75 mm-objektivet. Ifølge kamera-skribenten Ken Rockwell er dette egentlig objektiver som er store og tunge for Leica-fotografer flest, og de blokkerer for mye av rammesøkeren til å være noe særlig praktiske på et Leica M-kamera. Det er helst rike samlere som er interessert i disse objektivene, påstår Rockwell.
Han er litt snillere med Summilux-objektivene, som er betegnelsen Leica bruker på sine f/1,4-objektiver – strukket til f/1,5 for det nye Summilux-M f/1,5-objektivet. Men han hevder at også Summilux-objektivene først og fremst er myntet på samlere, fordi i hvert fall Summilux-modellene med det han kaller ekstrem brennvidde – han nevner 21, 24 og 75 mm som eksempler – ifølge Rockwell er for store og tunge for «ekte Leica-fotografering».
Rockwell innrømmer at han har en forkjærlighet for Leicas Summicron-objektiver med lysstyrke f/2, som han hevder byr på den beste kombinasjonen av optisk ytelse, lysstyrke, skarphet – og kompakt utforming.
I hendene
Jeg forlater Ken Rockwells meninger her – de er ofte ganske bastante. La meg isteden si noen ord om hvordan jeg opplevde mitt første møte med Summilux-M f/1,5.
Det ble, som nevnt, et veldig kort møte, og jeg har jo ikke på noen måte vært i nærheten av å prøve objektivet «på ordentlig», langt mindre testet det. Jeg har bare holdt det i noen minutter, montert på to forskjellige kamerahus – en Leica M10-P og en Leica SL2. Jeg rakk å se litt gjennom søkeren på de to kameraene, leke meg litt med den manuelle fokuseringen og knipse noen få bilder av vertskapet og de andre journalistene på pressekonferansen, samt å titte på bildene på skjermen bak på de to kameraene. Langtifra nok til å mene noe som helst vettugt om objektivet. For eksempel fikk jeg jo ikke tid til å se noen av bildene jeg knipset på en større skjerm enn den som er bak på kameraene.
Men jeg fikk i det minste et inntrykk av hvordan det var å håndtere det store objektivet. Hovedinntrykket etter å ha fått holde et Leica M-kamera med det nye Summilux-M-objektivet i et par minutter, var at objektivet er tungt, svært tungt. Det veier 1.010 gram. Ikke så uvanlig for et teleobjektiv, vil du kanskje si, men plassert på et lett Leica M-kamerahus blir kanskje ikke balansen den aller beste, selv om man sikkert vender seg til det.
Det følger imidlertid med en slags kloss som kan monteres under objektivet og som etter det jeg forsto også kan skrus fast på et stativ. Da oppnår man mye bedre balanse enn når man bruker stativfestet på undersiden av selve kamerahuset. Stativfestet til objektivet er dessuten utformet slik at man kan sette det løst på for eksempel et bord, med kamerahuset og objektivet i perfekt balanse.
Best på Leica SL/SL2?
Nå er jo Leica M-kameraene forholdsvis små og kompakte. En Leica M10-P veier cirka 660 gram med batteri. Det store objektivet balanserer bedre når det monteres på en Leica SL2 med adapter, opplevde jeg. Leica SL2-kamerahuset veier cirka 928 gram inkludert batteri og er nok bedre vertskap for dette tunge objektivet enn et lett rammesøker-kamera. Også fordi objektivet, montert på en Leica SL/SL2, ikke «kommer i veien for fotograferingen», slik man kan si at det faktisk gjør på et Leica M-kamerahus, der man ser en betydelig del av objektivet i søkeren. Leica SL/SL2 er som kjent et speilløst systemkamera med elektronisk søker med høy oppløsning.
Bruker man objektivet på en Leica SL eller SL2, får man også fordelen med at kameraets innebygde bildestabilisering slår inn. Leica M-kameraene har ingen stabilisering, og det har heller ikke objektivet.
Dessuten har Leica SL/SL2 hjelpemidler i søkeren for manuell fokusering som gjør at man enkelt treffer blink med fokuseringen.
Oser av kvalitet
Objektivet gir uansett en kvalitetsfølelse som man sikkert kan være trygg på at vil gjenspeile seg i bildene. (Det bør man vel også være, med den prisen.) Objektivet består av åtte linseelementer fordelt på seks grupper. To av elementene er asfæriske. Leica har også inkludert det som selskapet kaller et flytende linseelement som skal sikre overlegen optisk ytelse gjennom hele fokusområdet.
Videre er kantskarpheten enestående, lover Leica, som også framhever bruken av spesialisert glass som skal holde maksimal kontroll på optiske feil som vignettering og forvrengning,.
Nærmeste fokusavstand er én meter, og objektivet har en innebygd solblender i metall.
Objektivet har en lengde på fra 91 til 102 mm, avhengig av innstilt fokusavstand, og diameteren er 74 mm. Filterdiameteren er 67 mm.
Presse-kommentarene
Hva skriver så internasjonal fotopresse om det nye objektivet fra Leica?
DP Review beskriver Summilux-M-objektivet som et ekstremt lyssterkt teleobjektiv for portrettfotografering. Det er ikke så mange linjer nettstedet har om kameraet, men DP Review har et desto fyldigere debattforum hvor det i skrivende stund er kommet over 400 kommentarer under artikkelen om det nye Summilux-M-objektivet. Mesteparten av debatten dreier seg som vanlig om Leicas høye priser. Leicas lanseringer har en tendens til å få nettrollene fram i lyset på dette nettstedet.
Red Dot Forum skriver at Leica med dette objektivet utfordrer grensene for optisk ytelse. Og dette er nettstedet er enig med Kameranytt om at det nye 90 mm-objektivet er en perfekt match for Leica SL2-kameraet takket være Leica M-Adapter-L.
Prisen
Det nye 90 mm-objektivet vil i Norge koste 135.000 kroner, inklusive norsk mva, opplyser Leica-distributør Bresson AS til Kameranytt.
2 Responses