Leicas OL-kamera er hvitt

Leica Q Snow
HVITT PÅ HVITT: Leica Q Snow kommer naturligvis med hvit kamerarem og ditto etui. (Foto: Leica)

Også Leica-folkene feirer OL i Sør-Korea. Leica benytter anledningen til å lansere Leica Q Snow.

Kameraets hele og fulle navn er «Leica Q Snow by Iouri Podladtchikov». Navnet tilhører en verdenskjent snøbrettkjører som er ivrig fotograf og merkevareambassadør for Leica.

Leica Q Snow
KJENTE SPESIFIKASJONER: Leica Q Snow har nøyaktig de samme tekniske spesifikasjoner som originalen. (Foto: Leica)

Leica Q Snow-kameraet er teknisk identisk med Leica Q (Typ 116), et kompakt fullformatkamera med et fastmontert 28 mm-vidvinkelobjektiv som Leica lanserte i 2015, og som i utgangspunktet bare var å få i sort utførelse.

Min PRØVD-omtale av den opprinnelige Leica Q kan du lese her:

LES OGSÅ: Forsmak på kommende Leica-klassiker?

I 2016 kom kameraet i grå utførelse, og i anledning vinter-OL nå i 2018 lanserer Leica altså en hvit utgave av kameraet.

Ipod

Iouri Podladtchikov (29) – Ipod blant venner – er en sveitsisk snowboard-kjører, født i Russland, og med en lang merittliste bak seg i superpipe og halfpipe.

Leica Q Snow
HVITT PÅ HVITT: Leica Q Snow kommer naturligvis med hvit kamerarem og ditto etui. (Foto: Leica)

På listen står blant annet «Cab double cork 1440°», et snowboard-triks som skal være en variant av Haakon Flip-en utviklet av norske Terje Håkonsen på 1990-tallet.

Podladtchikov fikk gullmedalje under OL i Sotsji i 2014, men måtte melde avbud til årets OL i Pyeongchang på grunn av en skade han pådro seg under X Games.

Leica Q Snow
DESIGNEREN: Snowboard-stjernen Iouri Podlatchkov fotografert på Internationale Sportnacht i Davos i 2014. (Foto: foto-net/Kurt Schorrer. Creative Commons-lisens CC-BY-SA-2.0)

Podladtchikov har utgitt to fotobøker og har planer om å åpne sitt eget fotostudio, men i mellomtiden har han gleden av å inneha vervet som en av merkeambassadørene for Leica.

I den forbindelse har han dels inspirert Leica til å designe «snøkameraet» og dels også bidratt med innspill selv.

Naturligvis valgte han fargen hvit, et åpenbart valg for en snøbrettkjører, som den norske Leica-importøren Bresson AS skriver i pressemeldingen.

– Hvitt betyr også «carte blanche» for meg – det er opp til deg. Det er på tide å være kreativ, sier Podladtchikov.

300 eksemplarer

Den hvite Leica Q-modellen produseres på Leica-vis i begrenset opplag, i dette tilfellet i 300 eksemplarer på verdensbasis, hvert eksemplar med et unikt serienummer.

Kameraet har sølvanodisert toppdeksel, kontrollhjul og bunnplate. Blitsskodekselet er lagd av aluminium. Navnet, «Snow», er inspirert av det hvite skinnet som spesialutgaven er trukket i.

LES OGSÅ: Leica Q – fra sort til stilig grått

Blant tilbehøret er en fargetilpasset nakkerem og en veske i mykt, hvitt skinn.

Leica Q Snow
MINIMALISTISK: Leica Q Snow er naturligvis like minimalistisk i designen som originalen. (Foto: Leica)

Kameraet har et lyssterkt vidvinkelobjektiv, f/1,7 28 mm-brennvidde, som altså ikke er utskiftbart. Med en vekt på 590 gram er ikke Leica Q helt nede i kompaktklassen på linje med kameraer som Sony Cyber-shot DS-RX100-serien, som veier det halve, men Leica Q oppleves likevel som et kamera det er fristende å ta med seg ut på tur.

Leica Q Snow
I SNØEN: Det nye Leica Q Snow-kameraet hadde passet godt i store deler av Norge også på lanseringstidspunktet. (Foto: Leica)

Noe av det jeg skrøt mest av da jeg prøvde kameraet i 2015, var den flotte elektroniske søkeren på 3,68 megapiksler. Andre spesifikasjoner jeg kommer på i farten er mulighet for serieopptak på hele 10 bilder i sekundet samt videoopptak i Full HD med 30 eller 60 bilderuter i sekundet – men ikke 4K. CMOS-sensoren i fullformat er på 24 megapiksler.

Prisen

Den ordinære Leica Q-utgaven har en listepris i Norge på 42.500 kroner. Den hvite spesialmodellen må du ut med 52.000 kroner for – inklusive mva.

Leica Q Snow
MOTERIKTIG: Velkledd for en godværsdag i fjellet, med Leica Q Snow. (Foto: Leica)

Debatten er naturligvis allerede i full gang på internett om Leica Q Snow er verdt prisen. Blant annet krangles det om hvorvidt et digitalkamera kan få like stor samlerverdi som gamle analoge Leica-kameraer har fått. Den som lever, får se.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.