LG-mobil med forbedret ultravidvinkel

LG V30
FARGENE: Som konkurrentene tilbyr også LG sin nye V30 i flere farger. (Foto: LG)
LG V30
FARGENE: Som konkurrentene tilbyr også LG sin nye V30 i flere farger. (Foto: LG)

To-kameraløsningene i mobiltelefonene har fått et nytt tilskudd med LGs ultravidvinkel-mobil.

[toc] LG V30 ble lansert på IFA 2017-messen i Berlin nylig og vakte oppsikt takket være LGs måte å kombinere to objektiver på – og takket være lysstyrken på hovedobjektivet på imponerende f/1,6.

Men først noen stikkord om selve mobilen.

LG V30

Nye LG V30 har spennende spesifikasjoner.

V30 er bygd på den nye Qualcomm Snapdragon 835 Mobile-plattformen, som bør sikre høy ytelse både når det gjelder prosesseringskraft, grafikkytelse og rask kommunikasjon – det siste med Gigabit LTE-hastighet på opptil 150 megabit per sekund.

Qualcomm er for øvrig en konkurrent av prosessorprodusenten Intel, med hovedkvarter i San Diego i California.

På lydsiden har LG samarbeidet med danske Bang & Olufsen både med den innebygde lydløsningen og med hodetelefonene.

LES OGSÅ: Klem på HTC U11 for å ta bilder

Mobilen støtter også Google Assistant for stemmestyring og andre tjenester, og har ansiktsgjenkjenning.

I tillegg er LG V30 solid bygd og skal tåle en trøkk. Den har god nok beskyttelse mot støv og fuktighet til å ha fått IP68-godkjennelse. Den skal tåle å ligge i vann i opptil 30 minutter på opptil 1,5 meters dybde uten å ta skade av det.

Skjermen er en OLED-skjerm på seks tommer med 18:9-proporsjoner, oppløsning på 2.880 x 1.440 piksler og en pikseltetthet på 538 piksler per tomme.

LG V30 har fire gigabyte internminne og 64 gigabyte intern lagringsplass, eller 128 GB i V30+-modellen. Mobilen kan utstyres med MicroSD-minnekort på opptil to terabyte. Sikkert greit å ha når man skal ta opp 4K-video i råformat.

Den nye LG-mobilen kjører Android versjon 7.1.2 Nougat, har en størrelse på 151,7 x 75,4 x 7,3 mm og veier 158 gram.

Ultravidvinkel

Som en del konkurrenter satser også LG på dobbel kameraløsning, men på en annen måte enn for eksempel Apple og Huawei. Apple har et nummer-to-kamera med teleobjektiv, særlig myntet på portretter, mens Huawei kjører et kamera nummer to i sort/hvitt for å hente inn ekstra fine detaljer.

LG V30
DOBBELTKAMERA: Som forgjengeren V20 har også LG V30 dobbeltkamera der nummer-to-kameraet har ultravidvinkel-objektiv. (Foto: LG)

Nye LG V30 er derimot utstyrt med et forholdsvis kraftig vidvinkelobjektiv i tillegg til hovedobjektivet. Vidvinkelen har hele 120-graders synsvinkel, noe som grovt regnet tilsvarer omtrent en 12-mm vidvinkel omregnet til 35 mm-format. Altså en ultravidvinkel. Dét har ikke mobilbrukere vært bortskjemt med.

Hovedkameraet har en synsvinkel på 71 grader, som grovt regnet tilsvarer rundt 26-27 mm vidvinkel i 35 mm-format.

I tillegg er den nye LG-mobilen utstyrt med en masse digitale effekter som utnytter dobbeltobjektivene til det ytterste.

Lysstyrke

LG V30 har også fått oppmerksomhet på grunn av lysstyrken på hovedopbjektivet, f/1,6. Oppløsningen er på 16 megapiksler.

Apples iPhone 7 og 7 Plus har til sammenligning et 12-megapikslers hovedkamera med lysstyrke f/1,8.

LG hevder at den økte lysstyrken – opp fra f/1,8 på forgjengeren LG V20 – vil gi bilder med høyere dynamisk omfang, og at dette i kombinasjon med høykvalitetsglass – Crystal Clear Lens, som LG kaller det – vil gi vesentlig skarpere bilder med høyere fargekvalitet enn mobiler utstyrt med plastoptikk er i stand til. Det høres jo rimelig ut.

Det andre objektivet er en oppgradert versjon av objektivet hos forgjengeren LG V20, med oppløsning på 13 megapiksler, mot åtte megapiksler hos forgjengeren.

LES OGSÅ: Dobbeltkamera, men uten stabilisator

LG V20 hadde også et nummer-to-objektiv med ultravidvinkel, men lysstyrken var f/2,4. Lysstyrken på nummer-to-obektivet i LGV30 er på f/1,9. Noen har gjort et poeng av at andre-kameraet i iPhone 7 Plus har lysstyrke på bare f/2,8, men det er neppe rimelig å sammenligne lysstyrken i vidvinkel- og teleobjektiver direkte.

LG hevder dessuten at det nye ultravidvinkelobjektivet er konstruert på en mer avansert måte, at det er mindre og at kombinasjonen av miniatyrisering og mer avansert design gir to tredjedels mindre kantforvrengning sammenlignet med forgjengeren.

Selfie-kameraet i fronten har en oppløsning på fem megapiksler og lysstyrke på f/2,2.

4K-video

LG har tatt konsekvensen av at mange bruker mobilen til videoopptak og byr på mulighet til 4K-videoopptak – dét ga for øvrig også forgjengeren V20 mulighet til.

LG supplerer 4K-muligheten med en ny funksjon kalt Cine Video-modus som foruten følgezoom – se nedenfor – også gir tilgang til en rekke kraftige Cine-effekter med 15 forhåndsprogrammerte oppsett som kan gi opptaket en filmatisk tone, for eksempel romantisk, skummel, skrekkaktig eller med en utpreget klassisk film-look, for å nevne noen av innstillingene.

LG V30
SEKS TOMMER: LG V30 har en seks-tommers OLED-skjerm med 18:9-proporsjoner. (Foto: LG)

I profesjonell videofilming begynner mange nå i bruk kameraenes mulighet til spesielle «log-oppsett» som gir vesentlig større dynamisk omfang i opptakene, men som vanligvis krever at man gjør en omfattende og komplisert fargekorrigering på pc-en i ettertid.

LG følger opp med det selskapet kaller LG-Cine Log, som skal gi mye større dynamisk omfang – flere detaljer i skyggene og mindre fare for utblåste høylyspartier – og med mulighet for å utnytte dette i videoredigeringen etterpå. Man kan også få en del av effektene direkte, ved å velge et av forhåndsoppsettene.

Følgezoom

I kameraverdenen er vi nå stadig mer opptatt av at kameraene må ha effektiv følgefokus som greier å følge bevegelige motiver rundt omkring i bildefeltet. LG har tatt dette et skritt videre med følgezoom.

Funksjonen har fått navnet Point Zoom og er spesielt nyttig under videoopptak. Vanligvis fungerer jo mekanisk zoom slik at man zoomer direkte inn mot og ut fra sentrum i bildet, men her snakker vi altså om digital zoom som gir litt ekstra muligheter – om enn med fare for redusert bildekvalitet nettopp fordi digital zoom representerer en beskjæring av bildeutsnittet.

LES OGSÅ: Med objektivet på tvers

På LG V30 skal man kunne velge seg et element i bildefeltet, for eksempel et ansikt. Når man så zoomer inn, er det denne delen av motivet som automatisk havner i sentrum, uten hensyn til den opprinnelige plasseringen i bildefeltet.

LG hevder at selskapet er først ute med en slik funksjon.

Dobbelt bildestabilisator

LG V30 utmerker seg med dobbelt bildestabiliseringsordning gjennom hovedkameraet, altså både optisk og digital bildestabilisering. På engelsk forkortet OIS og EIS – Optical Image Stabilization og Electronic Image Stabilization.

LG V30
VENTETID: LG V30 er ventet på det norske markedet mot slutten av året. (Foto: LG)

I tillegg byr mobilen på en hybrid autofokusløsning som kombinerer fasedetekterende autofokus via sensorer på bildebrikken med laserbasert autofokus.

NB: Ikke prøvd!

LG V30 ser ut til å by på et mobilkamera med imponerende egenskaper. Derfor er det viktig å understreke at jeg her bare har vurdert mobilkameraet ut fra de tekniske spesifikasjonene som LG har presentert.

LES OGSÅ: Nytt Leica-kamera fra Huawei

Det er naturligvis ikke aktuelt å felle noen endelig dom om mobilkameraet før det er vurdert i praktisk bruk.

Pris og levering

Norsk pris er ikke kjent ennå, men prisantydningen fra GSM Arena er på 900 euro (rundt 8.300 kroner).

Ifølge IT-avisen kommer LG V30 til Norge mot slutten av året. I så fall er vi heldige, for fra Danmark er det kommet meldinger om at modellen ikke kommer i salg på det danske markedet.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.