Ligger Google foran Apple på mobilkamera-innovasjon?

Motion Blur Google Pixel
BEVEGELSE-USKARPHET: Start kommer neste generasjon Google Pixel med digital «motion blur» som en ny egenskap. ((Foto: Robert-Owen-Wahl fra Pixabay)

I kjølvannet av Apples iPhone 11-lansering nylig kan det hende at Googles kommende Pixel 4-lansering vil fremstå som mye mer preget av innovasjon på mobilkamera-sektoren. For nå kan det bli mobilbilder med digitale fartsstriper.

[toc] For Apples vedkommende var mobiloppdateringen i september 2019 først og fremst en innhenting av forspranget som flere konkurrenter hadde fått, særlig på mobilkamera-siden. I hvert fall så det slik ut før det begynte å komme grundige tester av den nye iPhone 11-generasjonen.

Bildekvaliteten og ny funksjonalitet knyttet til kameraløsningene kan kanskje vise seg å by på mer videreutvikling enn de rene tekniske spesifikasjonene greide å avsløre i utgangspunktet, for der så det mest ut til å handle om at den rimeligste iPhone-modellen endelig hadde fått dobbelt-kamera og de to Pro-modellene hadde fått trippel-kamera, slik de mest sentrale konkurrentene har hatt en stund – når vi holder selfie-kameraene på fremsiden utenfor tellingen.

Google og Pixel 4-ryktene

Google, programvare-giganten som blant annet står bak Android-mobiloperativsystemet som brukes av et stort antall mobilmerker, kastet seg som kjent ut på mobilmarkedet for tre år siden, med sine Google Pixel-mobiler. De tre første årgangene er blitt introdusert i oktober hvert år, fram til og med Google Pixel 3 og 3 XL i oktober 2018.

Google Pixel 3-familien
PIXEL 4: Dagens Pixel 3-modeller (bildet) blir i oktober erstattet av Google Pixel 4-generasjonen. (Pressefoto: Google)

Riktignok kom det et par budsjett-modeller kalt Pixel 3a og 3a XL våren 2019, men når det nå nærmer seg oktober igjen, venter mobilkamera-entusiaster spent på Google Pixel 4 og 4 XL, som det allerede har lekket ut en del informasjon om.

Og det er disse lekkasjene som nå har dannet grunnlaget for oppfatningen av at Google kan synes å være inne i en mer innovativ periode enn Apple når det gjelder mobil kamerateknologi.

Program- og maskinvare

I tillegg ser det ut til at det ikke minst er nyskaping innen programvare som representerer de største nyvinningene innenfor kamera-teknologi for tiden. De tradisjonelle kamera-produsentene kommer riktignok stadig med nye og spennende løsninger, men optiske forbedringer og stadig flere autofokus-finuerligheter greier likesom ikke helt å matche den mer grunnleggende nyskapingen som mobilkamera-produsentene slår om seg med.

Og disse forbedringene er i større grad knyttet til datateknologi, både på maskinvare- og programvare-siden.

Denne utviklingen er rett og slett en dyd av nødvendighet for mobilkamera-produsentene, fordi det er den eneste måten de kan kompensere for de rent fysiske begrensningene som mobilkameraene ikke kan komme unna – den ekstreme miniatyriseringen som må til for at man skal kunne presse et kamera inn i en mobiltelefon som skal ha plass i lommen.

Bevegelses-uskarphet

Blant nyhetene som Google Pixel 4-lekkasjene byr på, er det som ser ut som en videreføring av kunstig bokeh – kunstig myk og uskarp bakgrunn – i portrettbilder: Kunstig bevegelses-uskarphet. Ikke som en optisk gjengitt bevegelse skapt av et panorerende kamera på lang lukkertid, men mer som en sensor-detektert bevegelse av mobilen og skapt på bakgrunn av bevegelses-uskarphet i form av «computational photography»-teknologi.

Eller kanskje vi skal kalle det for digitale fartsstriper?

Audio-zoom kommer også med den nye Pixel-generasjonen, det vil si at lydbildet forandres i samsvar med videobildet, for eksempel ved at lyd fra det man zoomer inn på, forsterkes. Endringene i lydbildet kan være subtile, men eksempler kan være at lyden av rennende vann blir sterkere når man zoomer inn på fossefallet – eller vannet i springen, som amerikanske Computerworld hadde et eksempel på i en artikkel om denne funksjonen. LG har vært blant pionerene på audio-zoom.

Dynamisk dybdehåndtering og levende HDR-funksjon for økt dynamisk omfang i opptakene er blant de andre foto- og videofunksjonen som kommer eller blir forbedret i den kommende Google Pixel-mobilen, ifølge nettstedet Digital Camera World.

Nettstedet hevder at iPhone 11-lanseringen for vel en uke siden brakte lite nytt bortsett fra flere kameraer, mens den kommende Pixel 4-lanseringen vil inneholde konkret innovasjon når det gjelder å overføre tradisjonelle fototeknikker til mobil så vel som nye effekter skapt av programvare-utvikling.

Lekkasje i Vietnam

«Motion Mode» skal være navnet på den nye Google-løsningen, som skal kunne generere bevegelses-uskarphet under panorering. Hvis man følger et objekt i bevegelse, skal dette gjengis skarpt, mens bakgrunnen blir uskarp, akkurat som med ekte bevegelses-uskarphet.

Google Pixel 3
PIXEL: Google Pixel 3-mobil med tilbehør. (Pressefoto: Google)

Det er programkode som er lekket fra en kilde i Vietnam, der noen har fått fatt i en førproduksjonsmodell av Google Pixel 4, som danner grunnlaget for ryktene som nå sirkulerer om de nye egenskapene ved Pixel 4-generasjonen. Nettstedet XDA Developers har analysert kildekoden, som viser mye nytt, men det er altså digital bevegelses-uskarphet som er blant de største nyhetene på kamera-siden.

Under eple-skallet

Innledningsvis skrev jeg at førsteinntrykket av Apples iPhone 11-lansering var mer beskjeden innovasjon enn ventet, men det kan jo hende at mange hekter seg litt for mye opp i antall kameraer.

For under skallet ligger det trolig innovasjon som på sikt kan vise seg å bety vel så mye. For eksempel forbedringer både av bildebrikker og andre brikker i systemet, som den nye og spennende U1-brikken, med mye større posisjonsnøyaktighet enn Bluetooth.

På kamerasiden byr de nye iPhone-ene på muligheter til så å si å endre valgt zoombrennvidde i ettertid, ytterligere forbedringer av konkurrentenes nattmodus, økning fra åtte- til ti-bits rendring, den nye «Deep fusion»-teknologien, forbedret portrettmodus og utvidet fargerom.

Alt dette er forbedringer som kanskje ikke høres så spennende ut i første omgang, i hvert fall ikke så spennende som enda flere kameraer med enda flere brennvidder å velge mellom. Men på sikt vil disse og andre små og store forbedringer gjøre at mobilkameraene i enda større grad enn i dag vil bli en seriøs konkurrent til tradisjonelle digitalkameraer med store bildebrikker og store objektiver. Og det er min påstand at Apple fortsatt har en ledende posisjon i denne utviklingen.

Da gjenstår det å se hvor godt den digitale versjonen av bevegelses-uskarphet fra Google er, og om den etter hvert vil spre seg til andre mobilmerke, som for eksempel nettopp kommende iPhone-modeller. Uansett ser det ut til at den mest spennende delen av digitalkamera-utvikling fortsetter å finne sted hos mobilkamera-produsentene.

I tillegg blir det jo også litt spennende å se om Google endelig vil lansere sine Pixel-mobiler på det norske markedet? Foreløpig er dette bare et gråmarkedsprodukt i Norge, eller en mobil som nordmenn kjøper med seg på utenlandsreiser.

En Google PR-video om den kommende Pixel 4, som blant annet viser Motion Sense-funksjonen som detekterer håndbevegelser uten at du berører skjermen, finner du her:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.