Lightroom-app for Apple TV

Adobe Lightroom Apple TV
NÅ PÅ TV: Her er Lightroom installert på Apple TV, klar til bruk. (Foto: Toralv Østvang)
Adobe Lightroom Apple TV
NÅ PÅ TV: Her er Lightroom installert på Apple TV, klar til bruk. (Foto: Toralv Østvang)

PRØVD: Adobe har lansert en Apple TV-app som gjør det enkelt å vise bilder og lysbildeshow fra Lightroom på stor TV.

Adobe utvider stadig sitt plattform-sortiment og debuterer nå også på Apple TV.

Med den nye Lightroom-appen for Apple TV er det enkelt som fot i hose å vise fotografiene sine på TV. Har du en stor TV i stua, er det enkelt å imponere gjestene med flotte Lightroom-lysbildeshow.

Naturligvis er løsning anvendelig også for bedrifter som har satset på Apple TV til presentasjoner og som gjerne vil vise fotografier til medarbeidere og kunder.

Creative Cloud-programvare

Adobe Photoshop Lightroom CC er som kjent et program som først og fremst er myntet på å organisere og arkivere bildesamlinger. I tillegg har programmet en del grunnleggende – noen vil hevde ganske avanserte – bildebehandlingsmuligheter.

En stor del av brukerne anvender programmet i kombinasjon med Adobe Photoshop CC, som naturligvis byr på mye mer avanserte muligheter for bildebehandling.

Lightroom på Apple TV
SAMLINGER: De synkroniserte Lightroom-bildene kommer opp som Collections på Apple TV. (Ill.: Adobe)

CC-en i navnet på de to programmene betyr at de hører hjemme i Adobes Creative Cloud-familie. I denne sammenheng betyr det to ting: at dette er programvare man abonnerer på og at programvaren byr på skyløsninger.

Derfra er veien kort til å få lagret bildene sine slik at de blir tilgjengelig via internett, og det er det som er kjernen i løsningen som Adobe nå har lansert for Apple TV-brukere.

Lightroom på Windows-PC og Mac har en synkroniseringsfunksjon som gjør det enkelt å lagre hele bildesamlinger eller utvalgte bilder på nettet.

Dette har flere formål. Blant annet er det dermed lett å hente inn og vise bildene på en mobil eller et nettbrett.

Løsningen blir stadig forbedret og fungerer også som en praktisk løsning til å kunne se og bearbeide nye bilder allerede ute i felten, enten det dreier seg om bilder tatt med mobil (eller nettbrett) eller med kamera som har trådløs eller kablet overføringsmulighet til mobilen eller nettbrettet.

LES OGSÅ: Mer Raw-støtte i Lightroom Mobile

Forutsetter abonnement

Adobe er etter hvert blitt storprodusent av apper for iOS og Android som på forskjellig vis supplerer programvaren for PC og Mac. Og nå er Adobe altså kommet på banen også når det gjelder Apple TV, Apples digitale mediespiller og mikrokonsoll.

Apple TV 4
BOKSEN: Apple TV-boksen i fjerde generasjon sammen med Apples fjernkontroll. Den kan også styres via fjernkontroll-app på en iPhone og fra en rekke andre typer fjernkontroller. (Foto: Apple)

Lightroom for Apple TV lastes ned via Apples nettbutikk direkte fra Apple TV-boksen. Vær oppmerksom på at det bare er den nyeste versjonen, Apple TV 4, som kan benyttes, og den må være oppdatert til Apples tvOS 9.0 eller nyere.

Dessuten er det en forutsetning at man har et Adobe Creative Cloud-abonnement av en eller annen type. Det rimeligste er Fotografering-planen, som byr på Photoshop CC og Lightroom CC til 117,50 kroner per måned. Selve Apple TV-appen er gratis.

Første gang man starter opp appen, kommer det opp en kode på TV-skjermen. Deretter må man benytte enten sin Mac, Windows-PC, mobil eller sitt nettbrett og logge seg på lightroom.sdobe.com/tv. Her må man logge inn med sitt Creative Cloud-brukernavn og -passord og deretter taste inn den oppgitte koden. Når ens Apple TV-boks er blitt autorisert, kommer automatisk de bildene man har synkronisert fra Lightroom på sin Mac eller PC opp som samlinger – Collections – på TV-en via appen.

Effektiv, men i enkleste laget

Via Apple TV-appen kan man vise sine bilder enkeltvis eller som lysbildeshow. Hver samling vises med sitt respektive «forsidebilde». Løsningen byr for ordens skyld ikke på noen mulighet til å redigere bildene via Apple TV.

Når man har valgt seg ut en Collection, kan man manøvrere seg rundt i samlingen ved hjelp av Apple TV-fjernkontrollen og se de enkelte bildene i full størrelse.

Med et ekstra trykk på fjernkontrollen kan man zoome opp bildet til 200 prosent og flytte seg rundt i bildet for å se detaljene.

Appen har naturligvis også en lysbildemodus. Bildene i en Collection vises som lysbildeshow når man trykker på avspillingsknappen på fjernkontrollen.

Lysbildevisningen er kanskje en litt skuffende opplevelse sammenlignet med for eksempel visningen av lysbilder i Apples eget Bilder/Photos-program. Lightroom for Apple TV byr bare på én overgangsvisning ved at bildene sveipes sideveis. Her er det ingen mulighet til å velge blant flere overgangsvisninger, som for eksempel overtoning, uttoning i sort og en rekke andre effekter som Apple byr på med sin Bilder/Photo-løsning på Apple TV.

Lightroom for Apple TV byr foreløpig heller ikke på noen mulighet til å legge til bakgrunnsmusikk til lysbildeshowet, hverken i form av et utvalg forhåndsdefinerte musikkstykker eller ved å koble opp til Apples iTunes-musikksamling, slik man kan gjøre med Apples Biler/Photos-program – eller andre musikksamlinger, for den saks skyld.

For alle som er glad i å vise stemningsfulle lysbildeshow vil nok dette oppleves som en svakhet. Vi får håpe Adobe har noen videreutviklingsplaner som endrer dette etter hvert.

Konklusjon

Selv om Lightroom for Apple TV foreløpig er litt i enkleste laget, er appen definitivt et kjærkomment tilskudd til foto-økosystemet for dem som har valgt å gå for Adobes Creative Cloud-løsning fremfor Apples iCloud-baserte alternativ.

I en tid da skjermen – i en eller annen størrelse og fasong – blir et stadig viktigere medium for å vise fotografier på bekostning av utskrifter på fotopapir,  er det kjekt at Lightroom-bildene så enkelt kan vises på stor TV-skjerm.

Riktignok finnes det alternativer for Apple TV-eiere, som for eksempel å vise bildene fra mobil eller nettbrett via AirPlay. Men direkte fra Adobes Apple TV-app er både enklere og helt uten noe behov for fikling, for å si det slik.

Lightroom for Apple TV har naturligvis allerede skapt en aldri så liten internett-debatt, og ett av spørsmålene som har vært reist, er hvorfor Adobe ikke tilbyr en lignende løsning for Google Chromecast-mediespiller, som det ifølge Wikipedia er solgt 30 millioner enheter av. Vi får se hva som skjer.

Instruksjoner for å komme i gang med Lightroom for Apple TV finner man her.

Generell bruksanvisning finner man her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.