Lightroom Mobile-kamera med HDR

Adobe Lightroom Mobile
HDR: Adobe Lightroom Mobile byr nå på muligheten til å fotografere i HDR, vel å merke i Raw-format. Her er en iPhone 7 Plus i aksjon, fotografert med en Huawei Mate 9. Sistnevnte er foreløpig ikke sertifisert for HDR i Lightroom Mobile. (Foto: Toralv Østvang)
Adobe Lightroom Mobile
HDR: Adobe Lightroom Mobile byr nå på muligheten til å fotografere i HDR, vel å merke i Raw-format. Her er en iPhone 7 Plus i aksjon, fotografert med en Huawei Mate 9. Sistnevnte er foreløpig ikke sertifisert for HDR i Lightroom Mobile. (Foto: Toralv Østvang)

Adobe overdriver når selskapet påstår at Lightroom Mobile nå vil gi deg mobilbilder av speilreflekskvalitet. Men den nye støtten for HDR-foto er likevel svært gode nyheter.

[toc] Adobe har nå rullet ut en ny – og naturligvis gratis – oppdatering av sin fotoapp Lightroom Mobile. Den viktigste nyheten, og den som Adobe selv skryter mest av i forbindelse med lanseringen, er HDR-funksjonen som kameramodulen i appen nå har fått.

HDR

Dette innebærer at når man tar bilder med mobilen sin med kamerafunksjonen i Lightroom Mobile-appen, kan man aktivere såkalt High Dynamic Range-fotografering (HDR). Da tar mobilen tre bilder av motivet ditt på rappen og setter dem umiddelbart sammen til ett, som ligner mer på hvordan det menneskelige øye ser motivet.

Vår medfødte datamaskin, hjernen, driver nemlig også med litt bildebehandling. Når vi ser på for eksempel et landskap der mye ligger i skygge og noe i sterkt lys, sørger hjernen for å «lure» synet vårt slik at vi ser detaljene både i de mørke partiene og i de lyse. For et kamera, derimot, kan dette spennet bli for stort.

Løsningen er HDR, i Adobes tilfelle med tre bilder av samme motiv.

Det ene bildet er eksponert etter de mørkeste partiene i motivet, det andre etter de lyseste, og det tredje sånn omtrent midt i mellom. Når disse blir satt sammen til ett bilde og datamaskinen i mobilen har fått regnet litt på det, får man et forhåpentlig flott bilde der høylyspartiene ikke er blåst ut i helt hvitt, der detaljene i skyggepartiene fortsatt synes godt og der også resten er tatt godt var på.

Med andre ord et bilde med stort dynamisk omfang – High Dynamic Range.

JPEG mot DNG

Men stopp en hal. Apples egen fotoapp for iPhone og andre iOS-enheter har jo tilbudt HDR-funksjon i årevis. Det samme har fotoapper for Android. Hva er så spesielt med at også Adobe nå tilbyr det i Lightroom Mobile?

Den store forskjellen ligger i at Apples kamera-app og Bilder-program, for å ta utgangspunkt i dét, bare håndterer JPEG-bilder, mens man med Adobe Lightroom Mobile kan fotografere i Raw-format – i Adobes generiske Raw-format DNG, som står Digital Negative. Vel å merke med utvalgte iOS- og Android-mobiler. Jeg kommer tilbake til hvilke.

DNG-formatet er et ukomprimert Raw-format som har et mye større 32-bits rom for å justere både hvitbalanse, høylys og skyggepartier enn hva det komprimerte JPEG-formatet har.

Speilrefleks-sammenligningen

Adobe hevder nå altså at vi kan få «Speilrefleks-kvalitet med smarttelefonen», som det står i den norske pressemeldingen. Det er kanskje å strekke strikken litt langt, men det er heller ikke noen skivebom.

Adobe Lightroom Mobile
3 BLIR TIL 1: Adobe Lightroom Mobile-kameraet tar i HDR-modus tre bilder av samme motiv og setter dem sammen til ett der både høylys- og skyggepartier fremstår som veleksponerte. Jeg har valgt å illustrere effekten med et pressebilde fra Adobe, ettersom jeg ikke har rukket å prøve funksjonen utendørs ennå. (Foto: Adobe)

Mobilkameraene blir stadig bedre, ikke minst takket være stadig smartere databehandling av bildene som kompenserer for de optiske svakhetene som mobilkameraene aldri blir kvitt på grunn av den ekstreme miniatyriseringen. Jeg kommer snart tilbake med en artikkel med eksempler på hvor gode bilder vi nå begynner å få med mobilkamera, selv om kamerabransjen og mange kameraentusiaster fortsatt rynker på nesen.

Adobe hevder nå at den nye versjonen av Lightroom Mobile byr på funksjoner som tidligere har vært forbeholdt dyre speilreflekskameraer. – Et eksempel er fotografering i raw HDR-format, noe som muliggjør en fargedybde i bildene det hittil ikke har vært mulig å oppnå på mobiltelefon, skriver Adobe i pressemeldingen.

Den andre referansen til speilreflekskamera er at tidligere måtte de tre bildene i HDR-sammensetningen tas med et speilreflekskamera i forskjellige eksponeringer, kopieres til en PC og deretter settes sammen i for eksempel Photoshop, Adobe Camera Raw eller Lightroom.

Jeg er enig med Adobe i at nye Lightroom Mobile er med på å gi fotoentusiaster funksjoner og verktøy som vi helst forbinder med systemkameraverdenen, og det er en spennende utvikling, selv om jeg føler behov for å ta noen forbehold når vi snakker om «speilrefleks-kvalitet».

Men den debatten kommer jeg altså tilbake til i flere sammenhenger snart. For eksempel ønsker jeg å få tid til å prøve den oppgraderte Lightroom-appen mer enn jeg har fått tid til før jeg begynner å trekke noen slutninger når det gjelder bildekvaliteten.

Passer ikke til alt

HDR-funksjonen passer ikke til alle slags motiver.

Siden teknikken går ut på å ta flere bilder etter hverandre – i dette tilfellet altså tre – og sette dem sammen til ett, er det best om motivet er stillestående. Dette er ikke en innstilling for sportsfotografer.

Teknikken egner seg heller ikke noe særlig for motiver som fotograferes i flatt og kjedelig lys. Da blir resultatet om mulig enda flatere og kjedeligere med HDR, det motsatte av hva man ønsker å oppnå.

Motivet bør helst ha en dynamisk spennvidde fra forholdsvis mørke til forholdsvis lyse partier, gjerne slik at forsøket på å finne det gylne kompromisset vil gi et bilde der noen deler er undereksponert og andre deler overeksponert. Men takket være HDR-funksjonen greier Lightroom Mobile alså å gi bilder der alt synes å være i perfekt balanse, slik vi ser motivet med det menneskelige øyet.

Andre forbedringer

HDR-funksjonen er for øvrig bare én av nyhetene i Lightroom Mobile-oppgraderingen. Force Touch-widget og funksjonen Prevent From Sleep står også på nyhetslisten for begge plattformer, i tillegg til at Radial & Linear Gradient-verktøyet nå også er klart for Android.

Export Original er en ny lagringsfunksjon som gjør det mulig å eksportere originalbildene, inkludert DNG-bilder tatt med mobilkameraet, samt Raw-filer importert gjennom Lightroom Mobile og Lightroom web. Skrivebordsversjonen av Lightroom laster ikke opp originalbildene til serveren.

Lightroom Mobile skal nå også være raskere å betjene ved hjelp av nye sveipebevegelser som kan brukes når man vil rangere og merke bildefilene.

Hvilke mobiler?

Det var tidlig i 2016 at fotografering i Raw-format endelig kom til mobilkameraene. Det skjedde da Adobe lanserte en ny Lightroom Mobile-løsning som endelig skulle bringe Android-versjonen opp på nivå med iOS-versjonen i funksjonalitet og ytelse. Faktisk dro den forbi, fordi Android-versjonen fikk mulighet til lagre bildene i Adobes DNG-Raw-format allerede da.

LES OGSÅ: Android ett Raw-steg foran iOS

Begrensninger i Apples iOS-operativsystem for iPhone og iPad gjorde at brukerne av disse enhetene foreløpig ikke kunne nyte godt av Raw-formatet før utpå sommeren. Og først vel å merke bare ved å laste ned Raw-formatbilder tatt med andre kameraer.

Først i september, da Apple lanserte iOS-versjon 10, kunne man begynne å fotografere i Raw-format med iPhone og iPad ved hjelp av en oppgradert versjon av Adobe Lightroom.

LES OGSÅ: Jubel og frustrasjon over iPhone-råfoto

HDR-funksjonaliteten i de nye versjonene av Lightroom Mobile som Adobe nå har lansert, versjon 2.3 for Android og 2.7 for iOS, fungerer i skrivende stund med følgende mobiler:

Android:

  • Samsung S7
  • Samsung S7 Edge
  • Google Pixel
  • Google Pixel XL

iOS:

  • iPhne 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone SE
  • iPad Pro 9,7-tommer

Jeg installerte Lightroom Mobile 2.7 på en flunkende ny Huawei Mate 9, Huaweis toppmodell, men selv om appen fungerte utmerket både til bilderedigering, synkronisering mot Lightroom-arkivet på en stasjonær pc og til fotografering, var ikke HDR-funksjonen tilgjengelig i kameramodulen.

Adobes begrunnelse for at et så lite utvalg Android-mobiler kan anvende HDR-funksjonen foreløpig, er selskapets strenge krav til kvalitet og stabilitet. – Vårt fremste mål var å sikre appens stabilitet samtidig som vi ga tilgang til algoritmer som kan by på høyest mulig kvalitet, skriver Adobe i en artikkel om den nye app-versjonen. (Min oversettelse.)

Adobe fortsetter: – Takket være prosessorkraften og minnet som er tilgjengelig i Samsung 7S- og Google Pixel-enhetene var vi i stand til å oppnå den kvaliteten og den ytelsen som ble krevd av disse utrolig kraftige algoritmene. Teamet arbeider hardt med å frembringe støtte for flere enheter så fort som mulig.

Kommentar: Adobe har sikkert rett i at HDR-funksjonen basert på store DNG-Raw-filer krever mye prosessorkraft, for iPhone 7 Plus-mobilen som jeg testet funksjonen på, brukte gjerne minst ett minutt på å prosessere hvert HDR-bilde, som man derfor ikke får se ferdig redigert med én gang man har tatt det. Man får derimot se den ikke-prosesserte originalen med en gang, som vanlig.

Uansett er det grunn til å håpe på at flere Android-modeller blir sertifisert for HDR-funksjonen i Lightroom Mobile forholdsvis snart.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.