Lightroom-støtte til nytt fra Nikon og Canon

Adobe Lightroom Camera Raw
CAMERA RAW: Noen av dem som har kjøpt seg kamera fra Leica, Canon, Nikon og Olympus nylig kan glede seg over Camera Raw-støtte. (Foto: Kameraprodusentene. Montasje: Kamerablogg.no)
Adobe Lightroom Camera Raw
CAMERA RAW: Noen av dem som har kjøpt seg kamera fra Leica, Canon, Nikon og Olympus nylig kan glede seg over Camera Raw-støtte. (Foto: Kameraprodusentene. Montasje: Kamerablogg.no)

Flere av de nyeste kameraene fra Nikon, Canon og Leica får nå støtte i oppdaterte Adobe Lightroom.

[toc] Lightroom for Windows og Mac er nå oppdatert til versjon 2015.12/6.12, med Adobe Camera Raw oppdatert til versjonsnummeret 9.12.

Her kommer en oversikt over hva som er nytt.

LES OGSÅ: Canon fornyer sin «mini-speilrefleks»

Nyhetene i iOS- og Android-versjonene av Lightroom kommer Kamerablogg.no tilbake til om kort tid.

Ny kamerastøtte

For dem som har kjøpt nytt kamera nylig, som fotograferer mye i Raw-format og som er trofaste Adobe-brukere, oppleves ventetiden som lang inntil Adobe får oppgradert sin Adobe Camera Raw-modul til å støtte Raw-filer fra de nyeste kameraene.

LES OGSÅ: Canons nye fullformat-portal

De som har kjøpt kamera fra Nikon, Canon, Leica og Olympus nylig, kan glede seg over at flere av de nyeste kameraene fra disse produsentene nå støttes i den oppdaterte versjonen av Camera Raw fra Adobe – se liste nedenfor.

LES OGSÅ: Nytt design-ikon fra Leica

Sammen med Camera Raw-innstikksmodulen har Adobe også altså oppdatert Adobe Photoshop Lightroom, som mange Photoshop-brukere benytter til å administrere sine bildesamlinger. Som kjent inneholder Lightroom også funksjonalitet for grunnleggende bildebehandling.

Nikon, Canon, Leica og Olympus

Brukerne av følgende nye kameraer kan nå glede seg over Camera Raw- og Lightroom-støtte:

  • Canon EOS 6D Mark II
  • Canon EOS 200
  • Leica TL2
  • Nikon D7500
  • Olympus Tough TG-5

En komplett liste over hvilke kameraer som nå støttes av Camera Raw, finner du på denne Adobe-siden.

Der finner du også en svært lang liste over hvilke objektiver som støttes av Adobe-programvaren for korreksjon av aberrasjoner, vignettering og lignende.

Mange feilrettinger

I tillegg til utvidet kamera- og objektivstøtte inneholder den oppdaterte versjonen av Lightroom en rekke andre forbedringer og ikke minst feilrettinger.

LES OGSÅ: Olympus reduserer oppløsningen

Det dreier seg blant annet om småfeil som for eksempel at bildet «blinker» når man veksler mellom før- og etter-visninger i Develop-modulen, feil som oppstår når man prøver å eksportere en DNG-fil – Adobes eget Raw-format – til JPEG for å overføre bildet til Flicr, problemer med GPS-data fra iPhone og en del andre feil.

Løser et Mac-problem

For mitt eget vedkommende har oppdateringen endelig gjort det mulig å kjøre Lightroom igjen på min ferie-medbrakte MacBook Air anno 2011, mens programmet har fungert greit på en annen ferie-medbrakt maskin, MacBook anno 2015.

Etter innlegg på internett å dømme kan problemet jeg har opplevd i sommer, ha sammenheng med en konflikt mellom en bestemt macOS-versjon og den angjeldende Lightroom-versjonen. Problemet forsvant i hvert fall etter at jeg oppdaterte Lightroom til versjon 2015.12/6.12 med Camera Raw-versjon 9.12.

LES OGSÅ: Her er Nikon D7500

Nytten av oppdateringen er imidlertid noe hemmet av at begge de bærbare Mac-ene jeg har med meg på ferie, er i svakeste laget til å håndtere mitt 60.000-bilders Lightroom-arkiv. Det oppstår tidvis lange ventetider på en del operasjoner, selv om arkivet ligger på en ekstern disk med USB 3.0-kommunikasjon til MacBook-en og USB 3.0/Thunderbolt-kommunikasjon til MacBook Air-maskinen. Kanskje jeg burde ha disponert feriepengene litt annerledes…?

Del dette innlegget med andre

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonneér på Kameranytts nyhetsbrev

Da får du melding i e-postkassen din hver gang Kameranytt publiserer en ny artikkel

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.