Lightroom-støtte til nytt fra Nikon og Canon

Adobe Lightroom Camera Raw
CAMERA RAW: Noen av dem som har kjøpt seg kamera fra Leica, Canon, Nikon og Olympus nylig kan glede seg over Camera Raw-støtte. (Foto: Kameraprodusentene. Montasje: Kamerablogg.no)
Adobe Lightroom Camera Raw
CAMERA RAW: Noen av dem som har kjøpt seg kamera fra Leica, Canon, Nikon og Olympus nylig kan glede seg over Camera Raw-støtte. (Foto: Kameraprodusentene. Montasje: Kamerablogg.no)

Flere av de nyeste kameraene fra Nikon, Canon og Leica får nå støtte i oppdaterte Adobe Lightroom.

[toc] Lightroom for Windows og Mac er nå oppdatert til versjon 2015.12/6.12, med Adobe Camera Raw oppdatert til versjonsnummeret 9.12.

Her kommer en oversikt over hva som er nytt.

LES OGSÅ: Canon fornyer sin «mini-speilrefleks»

Nyhetene i iOS- og Android-versjonene av Lightroom kommer Kamerablogg.no tilbake til om kort tid.

Ny kamerastøtte

For dem som har kjøpt nytt kamera nylig, som fotograferer mye i Raw-format og som er trofaste Adobe-brukere, oppleves ventetiden som lang inntil Adobe får oppgradert sin Adobe Camera Raw-modul til å støtte Raw-filer fra de nyeste kameraene.

LES OGSÅ: Canons nye fullformat-portal

De som har kjøpt kamera fra Nikon, Canon, Leica og Olympus nylig, kan glede seg over at flere av de nyeste kameraene fra disse produsentene nå støttes i den oppdaterte versjonen av Camera Raw fra Adobe – se liste nedenfor.

LES OGSÅ: Nytt design-ikon fra Leica

Sammen med Camera Raw-innstikksmodulen har Adobe også altså oppdatert Adobe Photoshop Lightroom, som mange Photoshop-brukere benytter til å administrere sine bildesamlinger. Som kjent inneholder Lightroom også funksjonalitet for grunnleggende bildebehandling.

Nikon, Canon, Leica og Olympus

Brukerne av følgende nye kameraer kan nå glede seg over Camera Raw- og Lightroom-støtte:

  • Canon EOS 6D Mark II
  • Canon EOS 200
  • Leica TL2
  • Nikon D7500
  • Olympus Tough TG-5

En komplett liste over hvilke kameraer som nå støttes av Camera Raw, finner du på denne Adobe-siden.

Der finner du også en svært lang liste over hvilke objektiver som støttes av Adobe-programvaren for korreksjon av aberrasjoner, vignettering og lignende.

Mange feilrettinger

I tillegg til utvidet kamera- og objektivstøtte inneholder den oppdaterte versjonen av Lightroom en rekke andre forbedringer og ikke minst feilrettinger.

LES OGSÅ: Olympus reduserer oppløsningen

Det dreier seg blant annet om småfeil som for eksempel at bildet «blinker» når man veksler mellom før- og etter-visninger i Develop-modulen, feil som oppstår når man prøver å eksportere en DNG-fil – Adobes eget Raw-format – til JPEG for å overføre bildet til Flicr, problemer med GPS-data fra iPhone og en del andre feil.

Løser et Mac-problem

For mitt eget vedkommende har oppdateringen endelig gjort det mulig å kjøre Lightroom igjen på min ferie-medbrakte MacBook Air anno 2011, mens programmet har fungert greit på en annen ferie-medbrakt maskin, MacBook anno 2015.

Etter innlegg på internett å dømme kan problemet jeg har opplevd i sommer, ha sammenheng med en konflikt mellom en bestemt macOS-versjon og den angjeldende Lightroom-versjonen. Problemet forsvant i hvert fall etter at jeg oppdaterte Lightroom til versjon 2015.12/6.12 med Camera Raw-versjon 9.12.

LES OGSÅ: Her er Nikon D7500

Nytten av oppdateringen er imidlertid noe hemmet av at begge de bærbare Mac-ene jeg har med meg på ferie, er i svakeste laget til å håndtere mitt 60.000-bilders Lightroom-arkiv. Det oppstår tidvis lange ventetider på en del operasjoner, selv om arkivet ligger på en ekstern disk med USB 3.0-kommunikasjon til MacBook-en og USB 3.0/Thunderbolt-kommunikasjon til MacBook Air-maskinen. Kanskje jeg burde ha disponert feriepengene litt annerledes…?

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.