Kameranytt.no

Lightroom-utfordrer Capture One med stor oppdatering

Capture One Pro 20
HUDTONER: De som redigerer bilder der det legges stor vekt på hudtonene, er en viktig målgruppe for Capture One Pro 20. (Pressefoto: Phase One)
Capture One Pro 20
HUDTONER: De som redigerer bilder der det legges stor vekt på hudtonene, er en viktig målgruppe for Capture One Pro 20. (Pressefoto: Phase One)

Den danske kamera- og programvare-produsenten Phase One har lansert en heftig oppgradert versjon av bildebehandlings-programmet Capture One, som nå er ute i versjon 20. Programmet er en sterk konkurrent til Adobe Lightroom Classic og fås både på lisens og abo.

[toc]På grunn av de avanserte redigeringsegenskapene er Capture One Pro 20 også en sterk konkurrent til Adobe Photoshop.

Blant nyhetene i Capture One Pro 20 er et nytt og forbedret brukergrensesnitt som skal bidra til at det blir enklere å ta programmet i bruk av folk som ikke er kjent med det fra før. Forbedringene er blant annet et resultat av innspill fra eksisterende brukere, men det er rimelig å tro at produsentene også har forbedret brukergrensesnittet for å tiltrekke seg nye brukere, ikke minst fra dem som fortsatt er imot Adobes abonnements-system.

Videre skal løsningen for reduksjon av bildestøy være forbedret, og det samme gjelder verktøyet for bildebeskjæring.

Programmet har fått nye ikoner og symboler, og en del av teksten knyttet til enkelte verktøy er endret. Justeringen av hvitbalansen skal ha blitt mer konsistent.

Capture One Pro 20
KRAVSTORE FOTOGRAFER: Capture One Pro 20 er profesjonelt bildebehandlings-verktøy og markedsføres ikke minst overfor fotografer som bruker kameraer med fullformat-brikke og enda større. (Pressefoto: Phase One)

Bedre kontroll over kontrast og fargejustering hører også med, sammen med mange andre forbedringer.

Avansert, men greit å lære

Capture One er avansert bildebehandlings-programvare, med utallige funksjoner å lære for en nybegynner i programmet – omtrent på linje med Adobe Photoshop, vil jeg anta.

Produsenten har imidlertid lagt ut mye opplæringsmateriale i form av både artikler og video, og sammen med forbedret brukergrensesnitt skal dette gjøre det greit å lære seg Capture One.

Adobe-utfordrer

Programmet fremstår som en slags mellomting mellom Adobe Lightroom Classic og Adobe Photoshop. I Capture One kan du bygge opp ditt eget disk-baserte bildearkiv, som i Adobe Lightroom Classic. Originalfilene blir liggende der du bestemmer at de skal ligge på en eller flere av de lokale lagringsenhetene dine, altså ikke i skyen. Akkurat som i Lightroom Classic, ikke slik som i «nye» Lightroom, som lagrer originalbildene i Adobes skytjeneste.

Mulighetene til bilderedigering ser imidlertid ut til å være mer omfattende i Capture One enn de er i Lightroom Classic, selv om det er mye du kan gjøre med et bilde der også. Men det er jo slett ikke uvanlig at Lightroom Classic-brukere svitsjer mye mellom Lightroom Classic og Photoshop når de jobber med bildene sine, ettersom Photoshop byr på så mye mer avanserte redigeringsmuligheter enn Lightroom Classic.

De som i stedet velger Capture One-løsningen, kan imidlertid jobbe i ett og samme program hele tiden.

En annen stor forskjell på bildebehandlings-løsningene fra Adobe og Phase One som det er mye fokus på, er at mens Adobe for lengst har gått over til ren abonnementsløsning for sin programvare-distribusjon, kan du fortsatt få kjøpt god, gammeldags livslang lisens på Capture One-programmet. Mer om det lenger nede i artikkelen.

Capture One Pro 20
PHASE ONE XT: Danske Phase One produserer både kameraer og programvare. Her er det nyeste Phase One XT-kameraet med tilhørende optikk. Med bakstykket IQ4 er oppløsningen på bildebrikken på 150 megapiksler, og med 23 eller 32 mm objektiv kommer prisen på 596.695 kroner. (Pressefoto: Capture One)

Folkene bak Capture One hevder at man kan spare opptil 50 prosent av tastetrykkene når man sorterer bilder ved hjelp av en ny «switch to next»-funksjon som tar deg hoppe til neste bilde mye raskere enn før.

Arbeidsflyten skal ha blitt bedre ved at det er lett å scrolle gjennom verktøyene og låse favorittverktøyene øverst, slik at man har dem raskt tilgjengelig.

Det skal også være lett å kopiere utvalgte lag fra et bilde til et annet, også når bildene er av ulikt format og ulik størrelse.

Capture One støtter nå DNG-filer, det digitale råfil-formatet som Adobe i sin tid gjorde til en åpen standard. Dette skal blant annet komme til nytte når man vil ha det beste ut av dronebilder og mobilbilder, heter det.

De nyeste kameraene

Her er listen over de nyeste kameraene på markedet som nå har fått Raw-støtte i Capture One:

  • Olympus E-M5 III
  • Canon EOS M6 II
  • Canon EOS 90D
  • Leica V-LUX 5
  • Pentax K-1 II
  • Ricoh GR III
  • Panasonic Lumix DC-S1H
  • Nikon Z 50
  • Generic GoPro RAW support

Et nytt objektiv er kommet på listen over støttede objektiver:

  • Rodenstock 23mm iXU

Nyhetene

Litt mer om nyhetene i Capture One Pro 20: Phase One-folkene sier i pressemeldingen klart og tydelig at mange av forbedringene i 20-versjonen er kommet som følge av innspill fra brukerne. Både forbedringer av brukergrensesnittet, av fargegraderingen og av kontrollen over bildestøy har sammenheng med tilbakemeldinger fra brukerne, heter det.

Capture One Pro 20
BRUKERGRENSESNITTET: Mange av nyhetene i Capture One Pro 20 er knyttet til brukergrensesnittet og brukernes uttalte ønsker om endringer. (Pressefoto: Capture One)

Blant de nye verktøyene finner vi High Dynamic Range-verktøy, eller HDR-verktøyet, som det gjerne kalles. Dette har vært etterlyst en stund i Capture One – og nå er det her. Nå blir det lettere å berge utblåste høylyspartier og å få fram detaljer som tidligere har vært gjemt i skyggene.

Beskjæringsverktøyet har også fått store forbedringer, og det er lett å beskjære fra sentrum og utover i stedet for bare fra sidene, beskjæringer kan roteres, og de kan lett låses i ønskede proporsjoner via hjelpetaster.

Hvorfor versjon 20?

Hvorfor Phase One har valgt å kalle den nye versjonen for versjon 20 når forgjengeren het versjon 12, vet jeg ikke. Men kanskje det har noe å gjøre med å se moderne og relevant ut nå når vi går inn i året 2020?

Nettstedet Fstoppers er enig med meg, ser jeg, etter at jeg skrev foregående setning. Der tar de også med at man kanskje ville hoppe over ulykkestallet 13 i versjons-nummereringen?

Hvem er Phase One?

Selskapet bak Capture One-programvaren er Phase One, en dansk kameraprodusent som ble etablert i 1993. Det er ikke et kameramerke folk flest hører noe særlig om, for selskapets mellomformat-kameraer ligger gjerne i prisklassen rundt en halv million kroner – det dyreste koster vel opp mot 600.000 kroner. Vi snakker om kameraer med oppløsning på opptil 150 megapiksler.

Foruten kameraer har selskapet også utviklet digitale bakstykker til kameraer fra Hasselblad, Leaf og andre. Phase One produserer i tillegg egne høykvalitets-objektiver i tillegg til å levere kameraene sine med optikk produsert av Mamiya, Schneider Kreuznach og Rodenstock.

Phase One har hovedkvarter i København og har rundt 300 ansatte, ifølge Wikipedia. I 2015 hadde selskapet en omsetning på godt og vel 400 millioner danske kroner. Selskapet er delvis eid av de ansatte.

Capture One Pro 20
FOR MAC OG WINDOWS: Capture One Pro 20 kan brukes både på Mac og Windows-PC-er. (Pressefoto: Capture One)

I 2015 kjøpte Phase One opp den japanske kameraprodusenten Mamiya, som selskapet hadde hatt en stor eierandel i siden 2009. Historien forteller at det er Mamiyas mellomformat-kamera fra 1975 som har dannet noe av grunnlaget for designen av de digitale kamerahusene fra Phase One i nyere tid.

Prisen: Kjøp eller abonnement?

Capture One-programvaren har lenge vært trukket fram som et eksempel til etterfølgelse blant dem som er motstandere av å måtte abonnere på programvare. På internett ser det jo ut til å være den reneste protestbevegelsen ute og går når det gjelder Adobes omlegging til abonnements-basert programvare-distribusjon, mange år etter at omleggingen fant sted.

For dem som foretrekker å kjøpe en livsvarig programvare-lisens, er det sikkert godt å vite at man fortsatt kan få kjøpt Capture One på «gamle-måten». I USA er prisen 299 dollar, eller 159 dollar hvis man oppgraderer fra en tidligere versjon, ifølge pressemeldingen fra Phase One. Spesialversjonene for Sonys og Fujifilms kameraer er noe rimeligere.

Men man kan også tegne en abonnementsavtale, hvis man foretrekker det. Her er prisen satt til 15 dollar i måneden. Disse amerikanske prisene er vel å merke priser uten moms eller annen handelsskatt, så hvis man legger på norsk moms, kommer man ganske nær prisen som er oppgitt i euro for norske kjøpere.

Her i Europa opererer Phase One altså med prisen i euro på sine nettsider. Ønsker man en livslang lisens på Capture One Pro 20, er prisen 349 euro (cirka 3.555 kroner basert på euro-kursen 10. desember 2019). Hos Scandinavian Photo i Oslo kan man få kjøpt lisens for 3.495 kroner. Disse prisene gjelder full versjon med Raw-støtte for over 500 kameraer.

Hvis man isteden vil tegne abonnement på programmet, er standardprisen 24 euro i måneden (cirka 245 kroner). Dette er ganske likt fotoplanen som Adobe opererer med – vel å merke den som inneholder Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop, Spark, Portfolio og én terabyte lagring i skyen for 236,25 kroner i måneden. Med skylagringen redusert til 20 GB er prisen hos Adobe det halve. Phase One ser ikke ut til å opererer med noe tilbud om skylagring i det hele tatt..

Adobe Photoshop Lightroom Classic CC
ERKERIVALEN: Adobe Lightroom Classic har et brukergrensesnitt av mer profesjonelt tilsnitt enn den mer forbrukerorienterte sky-orienterte Lightroom-versjonen. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Med månedsabonnementet på Capture One kan man imidlertid spare nesten 700 kroner årlig ved å betale abonnementet for ett år om gangen i stedet for månedsvis. Forhåndsbetalt for ett år koster abonnementet da 220 euro i stedet for 288 euro, som blir årssummen hvis man betaler månedsvis. Altså en besparelse på vel 692 kroner.

Man kan også få varianter av programmet med såkalte stil-pakker (Style Packs) i tillegg, for eksempel med cinematisk stil, sort/hvitt-stil, sesong-basert stil og så videre. Disse er en del dyrere.

Sony og Fujifilm

Eiere av Sony- eller Fujifilm-kameraer kan spare ganske mye på å kjøpe versjoner av Capture One som bare inneholder Raw-støtte for henholdsvis Sony- og Fujifilm-kameraer. Her er lisens-prisen 149 euro (cirka 1.517 kroner), og abonnementsprisen er 11 euro i måneden (cirka 112 kroner). Scandinavian Photo tar 1.445 kroner for Capture One Pro 20 til henholdsvis Sony og Fujifilm.

Sony- og Fujifilm-lisensene sier at programmet bare kan installeres på to datamaskiner, ikke tre, som den ordinære énbruker-lisensen.

Flerbruker-lisens

Ifølge lisensen kan programmet – varianten for alle kameraer – installeres på opptil tre datamaskiner, men bare brukes på én datamaskin om gangen, og bare av den ene personen som lisensen er utstedt til.

Flerbruker-lisens er imidlertid tilgjengelig og koster 28.595 kroner for 10 brukere hos Scandinavian Photo.

Forkjemperne for livslang lisens på programvare er overbevist om at det blir billigere i det lange løp, og det kan godt være riktig. På den andre siden bør man ta med i regnestykket at mange brukere sikkert ønsker å oppgradere når det kommer ny versjon, hvilket det ser ut til å gjøre omtrent med ett års mellomrom for Capture One-programvaren. Forgjengeren til Capture One 20 var Capture One 12 fra november 2018, og Capture One 11 før det igjen kom ut i november 2016.

Selvsagt kan man spare litt penger på å stå over oppdateringer der man synes det bare er små eller uviktige nyheter, men det kan jo være vanskelig å stå imot fristelsen.

Uansett ser det ut til at Phase One har sikret seg en del goodwill ved å fortsette å tilby livslang lisens i tillegg til abonnement. Det skal uansett bli spennende å se hvordan konkurransen utvikler seg videre mellom Capture One og Adobe Lightroom Classic, selv om det dreier seg om en David-mot-Goliat-kamp.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.