iPhone SE: Liten mobil får «stort» kamera

iPhone SE iSight kamera
KAMERAMOBIL: Nye iPhone SE har fått mye bedre kamera enn forgjengeren. (Foto: Apple)
iPhone SE iSight kamera
KAMERAMOBIL: Nye iPhone SE har fått mye bedre kamera enn forgjengeren. (Foto: Apple)

Etter lanseringen av iPhone SE trenger man ikke lenger kjøpe stor mobiltelefon for å få mobilkamera i toppklassen.

Vårlanseringen fra Apple 21. mars inneholdt også en ny iPhone, den ventede iPhone SE.

Dette er den nye innstegsmodellen i iPhone-familien og en videreføring av Apples litt kantede iPhone-er slik vi har sett dem siden iPhone 4 kom i 2010.

I 2014 gikk Apple tilbake til mer avrundede former ved introduksjonen av de større modellene iPhone 6 og 6 Plus, men Apple har beholdt den mer kantede formen på sine minste mobiler – den siste var iPhone 5s, som nå altså etterfølges av iPhone SE.

Den nye modellen har fire-tommers skjerm, som forgjengeren, mens dagens iPhone 6 og 6s har 4,7-tommers skjerm. iPhone 6 Plus og 6s Plus har skjerm på 5,5 tommer.

iPhone SE kan du lese mer om blant annet hos norske Macworld. Her skal vi se nærmere den delen av spesifikasjonene som forhåpentlig interesserer leserne av Kamerablogg.no: Mobilkameraet i iPhone SE.

iSight-kameraet

Forgjengeren iPhone 5s hadde forrige generasjon Apple iSight-kamera – et slags kamera-merkenavn som Apple har brukt i mange år – med oppløsning på åtte megapiksler. Frontkameraet – til selfie-bruk – hadde oppløsning på beskjedne 1,2 megapiksler.

Den nye iPhone SE har derimot fått samme kraftige kamera som storbror iPhone 6s. Vi snakker om oppløsning på 12 megapiksler på hovedkameraet. Skuffende nok har Apple beholdt frontkameraet med oppløsning på bare 1,2 megapiksler.

iPhone-familien
FAMILIEN: Den nye iPhone-familien. Fra venstre iPhone 6s Plus, iPhone 6s og iPhone SE. (Foto: Apple)

Selv om det finnes Android-mobiler med mye høyere oppløsning på kameraet, har iPhone 6s og 6s Plus høstet mye pen omtale for bildekvaliteten som de kan by på med sine 12-megapikselkameraer. Effektivt prosessorarbeid er en del av forklaringen. Nå får man altså det samme med den mye mindre iPhone SE.

Bortsett fra på selfier, da.

Som på sine storesøsken kan iPhoto SE ta opp video med oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler. Dette betyr 4K-video. Ifølge Apple er iPhoto SE kraftig nok til at man med iMovie-programmet til Apple kan redigere to samtidige 4K-strømmer.

Sammenlignet med den gamle åtte-megapikselbrikken har den nye på 12 megapiksler 50 prosent flere fasedetekterende autofokussensorer enn tidligere. Apple kaller dette for fokuspiksler.

Panoramabilder kan tas opp med en bruttooppløsning på 63 megapiksler. Dette tilsvarer omtrent 16.400 x 3.900 piksler.

4K-video egner seg vel å merke best for forholdsvis rolige motiver, for på enheter som dette snakker vi om maks bildefrekvens på 30 bilder per sekund. Er det litt bevegelse i videoopptakene, får man ofte bedre opptak ved å ta opp vanlige Full HD-opptak på 1.920 x 1.080 piksler med 60 bilderuter per sekund. Det kan være mer behagelige opptak å se på.

Kameraet i iPhone SE kan for øvrig også ta opp slow motion-opptak med 120 eller 240 bilder per sekund, samt tidsforløp med videostabilisering.

Kameraet har ganske effektiv elektronisk bildestabilisering, men på samme måte som iPhone 6s mangler også kameraet i iPhone SE den optiske bildestabiliseringen som man finner i storebror iPhone 6s Plus.

Vi kommer tilbake med en vurdering av kameraet på iPhone SE så fort vi får anledning til å prøve et eksemplar.

Vekt og pris

iPhone SE er den minste iPhone-modellen, med en vekt oppgitt til 113 gram. iPhone 6s veier til sammenligning 143 gram, mens 5,5-tommersmodellen iPhone 6s Plus veier hele 192 gram.

iPhone SE er med andre ord et svært lett og kompakt gatekamera, hvis man vurderer det som en slik enhet.

iPhone SE kommer i salg i Norge tidlig i april og får en startpris på 4.790 kroner inklusive mva. Denne har imidlertid bare 16 gigabyte lagringsplass. Jeg er ikke i tvil om at man blir mye mer fornøyd med modellen til 5.890 kroner, som har 64 GB lagringsplass.

Mer informasjon: www.apple.no.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.