Livet i båten sett med kamera

BÅTBILDER: Tre av bildene fra utstillingen hos Fotografiens Hus. (Foto: Christopher Jonassen)
BÅTBILDER: Tre av bildene fra utstillingen hos Fotografiens Hus. (Foto: Christopher Jonassen)

Tre år med diskret fotografering av båtlivet i Blindleia ved Lillesand blir nå fotoutstilling i Oslo. Fotografen vedgår at bildene appellerer til kikkeren i oss.

[toc] Fotograf Christopher Jonassen har gode barndomsminner fra sommerferier på en øy på Sørlandet. Foruten moren og besteforeldrene har båtlivet i skjærgården en sentral plass i minnene. Men i godt voksen alder opplevde han at det var vanskelig å få tilbake stemningen fra den gang. I jakten på minnene har han derfor tilbrakt mye tid gjennom tre år på Justøybrua i Blindleia for å fotografere båtene som passerer under.

Resultatet er blitt både utstilling og fotobok, og i sommer kommer bildene opp på veggen i Fotografiens Hus i Oslo. Dette blir Jonassens første separatutstilling i hovedstaden.

Med teleobjektiv

Bildene fra Justøybrua er stort sett tatt med teleobjektiv rett ovenfra og ned i fritidsbåtene som passerer under. Det er blitt ganske mange bilder tett på av båtfolket som koser seg i båten, soler seg, spiser, drikker og har det fint sammen – eller ligger inntullet i et stort håndkle og kanskje prøver å få igjen varmen etter en lang dag med mye bading. I bildene kommer man tett innpå det intime livet ombord i en liten båt.

LES OGSÅ: Spennende digital fotokunst

I ett av bildene opplever Christopher Jonassen at han har tatt bilde av seg selv som ung gutt, skriver han om prosjektet på sin egen nettside.

Nærgående

Bildene må vel betegnes som ganske nærgående, tatt ovenfra av folk som sannsynligvis ikke vet at de blir fotografert. De appellerer uunngåelig til kikkeren i oss, heter det i pressemeldingen fra Fotografiens Hus om utstillingen.

Arrangøren omtaler fotoutstillingen som et ærlig innblikk i menneskelig atferd og samhandling. – Via fotografiene kan vi som betraktere studere de fremmede i ro og mak, uten selv å bli sett, ifølge pressemeldingen.

FOTOBRU: Fra Justøybrua har man god utsikt ned mot båttrafikken i Blindleia. Arkivfoto fra 2009. (Foto: Espen Skibbuvollen, Creative Commons CC BY 3.0) (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en)

Jonassen er nylig blitt tildelt Stavanger kommunes kulturstipend for prosjektet, som altså også er utgitt i bokform.

Selvlært

Christopher Jonassen er født i 1978 og har en mastergrad i design fra University of Technology i Sydney i Australia. Han betegner seg som selvlært innen fotografi.

Med utgangspunkt i sitt eget liv utforsker han tilsynelatende hverdagslige situasjoner og objekter, som trekkes frem og gis ny mening. Gjennom prosjektene sine har han oppnådd bred omtale i media, og han har deltatt i en rekke utstillinger både i Norge og utlandet, ifølge pressemeldingen.

Fotografiens Hus, som ligger i Rådhusgata 20 i Oslo, vil stille ut bilder fra prosjektet i perioden 6. til 30. juni 2019. 

Du kan se og lese mer om Christopher Jonassens fotokunst på hans nettside.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.