Kameranytt.no

Luminar med integrert bildearkiv

Luminar with Libraries
NYTT BILDEARKIV: «Luminar with Libraries» er varslet klar for nedlasting fra 18. desember 2018. (Skjermdump: Skylum)
Luminar with Libraries
NYTT BILDEARKIV: «Luminar with Libraries» er varslet klar for nedlasting fra 18. desember 2018. (Skjermdump: Skylum)

Bildebehandlingsprogrammet Luminar utvides nå med en bildearkiv-funksjon: Libraries. Rask bildeorganisering og mulighet for synkronisert redigering er blant funksjonene.

[toc] Digitale fotosamlinger vokser seg raskt store, og man skal ikke ha fotografert lenge før man trenger en DAM-løsning – forkortelsen står for Digital Asset Management, på godt norsk administrasjon av digitale enheter. Begrepet brukes om programvare til organisering av fotografier, tegninger, illustrasjoner, kart og så videre. Strengt tatt omfatter begrepet lagring av alle typer digitale enheter, og i foto- og film-verdenen snakker man derfor gjerne heller om MAM – Media Asset Management. 

Kjente eksempler på slik programvare for lagring av foto er Adobe Lightroom, ACDSee Photo Studio, Apple Aperture og Corel AfterShot Pro, samt norske FotoStation.

Viktige funksjoner i DAM-løsninger er kategorisering av materialet og indeksering av metadata – informasjon om innholdet i bildet, om motiv, tid og sted, om fotografen, om opphavsrett og mye annet som i neste omgang kan brukes til søk, gjenfinning og distribusjon av materialet i det som etter hvert gjerne blir en stor bildedatabase.

Luminar

Luminar er blitt et ganske populært bildebehandlingsprogram siden det ble lansert høsten 2016. Det var et programvareselskap kalt Macphun i Bellevue i nærheten av Seattle i delstaten Washington på den amerikanske vestkysten som utviklet programmet. I første utgave var det et rent Mac-program, men høsten 2017 kom det også ut i en versjon for Windows, samtidig som programvareselskapet skiftet navn til Skylum. 

LES OGSÅ: Luminar får pris – og utfordrer Adobe

Luminar har ifølge Wikipedia fått ganske god mottakelse med mange positive anmeldelser i fagpressen, og TIPA, en internasjonal organisasjon for et antall fototidsskrifter, ga det prisen for beste bildebehandlingsprogramvare i 2017.

Libraries

For noen måneder siden kunngjorde Skylum at selskapet var i full gang med å utvikle et tilleggsprodukt, en DAM-løsning for arkivering og administrasjon av bildesamlinger. Nå er programmet i ferd med å bli klart for lansering. Programmet har fått navnet Libraries, og hele programpakken kalles nå «Luminar with Libraries».

Datoen 18. desember er kunngjort som dagen da den nye programvaren kan lastes ned, og den nye versjonen heter «Luminar 3 with Libraries».

LES OGSÅ: Luminar snart klar for Windows

Alle som allerede har kjøpt Luminar 2018, får den nye versjonen gratis. Luminar 2018 koster 69 euro (cirka 670 kroner) – i skrivende stund fås det til kampanjepris for 59 euro (cirka 570 kroner). Programmet kan lastes ned via Skylums nettsider, www.skylum.com.

Luminar with Libraries
KLAR FOR LIBRARIES: Artikkelforfatterens installerte Luminar-versjon er klar for gratis oppgradering til «Luminar with Libraries» i løpet av desember. (Skjermdump: Toralv Østvang)

For Mac-brukere er programmet også tilgjengelig via Apples App Store for 749 kroner. Fordelen med å hente programvaren her, tross den litt høyere prisen, er at man ikke trenger å bekymre seg for administrering av installasjonene. Alt man har kjøpt her, kan man installere på nye maskiner knyttet til den samme iCloud-kontoen, og man «mister» ikke en installasjon om man glemmer å avinstallere for eksempel i forbindelse med en reformatering av disken.

Eiere av en del andre Skylum-produkter, som for eksempel Aurora HDR, kan finne rabattmuligheter på Skylums nettsider.

Lisensen på kjøp direkte fra Skylum dekker installasjon på inntil fem Mac-er og Windows-pc-er.

«Lynraskt»

To av egenskapene som Skylum skryter uhemmet av i sin omtale av det nye bildearkiv-programmet, er at det angivelig er lynraskt i arkivering og gjenfinning og at redigering man foretar på ett bilde, automatisk kan synkroniseres til andre. Slik kan man spare veldig mye tid, samtidig som det på sedvanlig Skylum-måte er lett å utføre, skriver Michelle Rae Uy i Skylum-ledelsen på firmaets blogg.

LES OGSÅ: Vi har fått et nytt fotoprogram

Denne synkroniseringen fungerer til og med sammen med en programvarenyhet fra Skylum kalt AI Sky Enhancer, heter det. Dette er en funksjon som skal gjøre det enkelt å forbedre visningen av himmel og skyer i bildene bare ved hjelp av et par klikk – for eksempel for å gjøre en litt grå og kjedelig høsthimmel til et dramatisk bakteppe for motivet. 

Første-versjon med mangler

Den første versjonen av Libraries vil nok ha noe begrenset funksjonalitet, om vi skal tro svarene som Skylum-folkene har lagt ut på noen av leserkommentarene på Skylums blogg. For eksempel blir det ikke mulig å legge inn nøkkelord på bilder før i en kommende oppdatering, og i den første utgaven vil man heller ikke ha mulighet for å gjøre såkalt batch-redigering av navn på bildefiler, det vil si å døpe om et større antall bilder i én felles prosess.

En annen funksjon som først kommer senere, er migrasjonsverktøy for å hente inn bilder fra Adobe Lightroom.

Forholdet til skylagring er litt uklart formidlet så langt. Det er nevnt hos Skylum, men det fremgår ikke klart om Skylum vil tilby en skyløsning eller om det er snakk om å opprette mapper i en tredjeparts skylagringstjeneste som Dropbox, iCloud Drive, JottaCloud og Microsoft OneDrive. Sannsynlig er det tredjeparts skylagring som gjelder.

Video

En video om Luminar with Libraries kan du se her:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.