Lumix S 28-200mm: Minst og lettest?

Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S.
MINST OG LETTEST: Dette er ord som Panasonic bruker om sin nye makro-zoom Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S. (Pressefoto: Panasonic.)

Panasonic er på banen med et nytt zoomobjektiv som har brennviddeomfang fra 28 mm vidvinkel til 200 mm tele. Produsenten kaller det for det minste og letteste objektivet i sin klasse.

Det hele og fulle navnet på det nye objektivet er Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S.

Argumentene som inngår i påstanden om at dette er det minste og letteste objektivet i sin klasse, er følgende: at dette gjelder utskiftbare objektiver for autofokus-kompatible speilløse fullformat-kameraer med et optisk zoomomfang tilsvarende 7x eller mer. Det hele skal være basert på en sammenlignende undersøkelse som Panasonic selv har utført i markedet med datoangivelse 22. februar 2024.

Den oppgitte vekten er 413 gram, og dimensjonene – lengde og diameter – også beskjedne. Se tekniske spesifikasjoner nederst i artikkelen.

Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S.
VELEGNET FOR REISER: Det nye Lumix 28-200 mm-objektivet montert på et Panasonic Lumix S5II-kamerahus. Objektivet veier bare 413 gram, og samlet vekt blir derfor 1.153 gram – en ganske beskjeden vekt for et fullformat-kamera og et objektiv med så stort brennviddeomfang. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

I pressemeldingen kaller Panasonic objektivet for «a long zoom lens», et begrep jeg har støtt på en del i engelsk-språklige publikasjoner. Men jeg kan ikke huske å ha observert noen direkte norsk oversettelse, så ordet «langzoom-objektiv» er kanskje en formulering som ikke gir noen mening på norsk. En vidvinkel- til tele-zoom er vel en bedre beskrivelse på norsk.

Spørsmålet om Panasonics nye 28-200 mm-objektiv faktisk er verdens minste og letteste i sin klasse, har jeg ikke tenkt å bruke tid og krefter på å finne ut av. Strengt tatt er det vel egentlig mest av interesse for markedsføringsfolkene hos Panasonic om de har sine ord i behold eller ikke. Det kan godt hende at de har rett.

For alle oss andre, og i hvert fall for dem som vurderer å kjøpe dette objektivet, er det viktigere om det er et godt objektiv med god teknisk og optisk kvalitet. Og kanskje viktigst av alt: om det dekker noen av behovene man har, enten man nå er profesjonell fotograf eller entusiast.

Entusiast-objektiv

Etter prisen å dømme – se pris-informasjon nederst i artikkelen – er vel dette objektivet for et entusiast-objektiv å regne. Profesjonelle fotografer med behov for et brennviddeomfang omtrent på dette nivået, vil nok kanskje være villig til å betale en del mer for et objektiv med høyere lysstyrke. Og vil dermed også ha lettere for å akseptere at valget i så fall innebærer et objektiv som er både større, tyngre og dyrere. Eller de vil kanskje dekke brennviddeomfanget med to objektiver i stedet for ett. Viktigste prioritet for proffene er tross alt å få gjort jobben, med det utstyret som trengs. Pris og vekt kommer i andre rekke.

Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S.
KOMPAKT: Vi er vel vant til at fullformat-objektiver med såpass stort brennviddeomfang som Panasonics nye 28-200 mm-objektiv gjerne er et mer dominerende element i kamerautrustningen enn dette objektivet, her montert på et Panasonic Lumix S5II-kamerahus. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Jeg for min del hører mer hjemme blant dem som gjerne slenger et kamera over skulderen når jeg skal ut, kanskje i et ærend som ikke har noe med fotografering å gjøre i det hele tatt. Men det kan jo være kjekt å ha med seg et kamera «i tilfelle noe skulle dukke opp».

Og da er det jo greit at utstyret man drar med seg, er lett og lite. For meg kan det gjerne være et APS-C-kamera eller et Four Thirds-kamera for den saks skyld. Jeg må vel innrømme at det ofte også bare er et mobilkamera som ligger i lommen. Men det nye Panasonic Lumix-objektivet er myntet på dem som vil ha med seg «ordentlig» fotoutrustningen når de er ute og ferdes.

Det nye Lumix S 28-200 mm-objektivet fremstår derfor ikke minst som et velegnet reise-objektiv. Etter at jeg selv var komme fram til den slutningen, observerte jeg at flere andre fotonettsteder drodlet litt rundt den samme vurderingen. Så da kan vi vel trygt fastslå at objektivet vil bli brukt til å bringe oss mange fine reiseskildringer. For eksempel omtaler Digital Camera World det nye Lumix-objektivet som reisefotografenes nye bestevenn.

Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S.
NØKTERNT: Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S er på alle måter et nøkternt objektiv, ikke bare når det gjelder størrelse og vekt, men også fordi det er bygd uten komponenter som blenderring, avstandsskalaer og så videre. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Og da kan vi også trekke inn andre nærliggende bruksområder som gatefoto og kanskje litt videoblogging? Og det jeg innledningsvis omtalte som uplanlagt hverdagsfotografering. Med andre ord et objektiv for et ganske bredt felt med anvendelsesområder.

L-fatning

Lumix 28-200 mm-objektivet hører hjemme blant Panasonics L-Mount-objektiver, altså objektiver bygd for den åpne L-mount-standarden – eller L-fatningen på norsk – som Panasonic lanserte i 2018 sammen med Leica og Sigma.

Vi snakker altså om den såkalte L-fatningsalliansen – L-Mount Alliance – som Kameranytt.no i sin tid spådde en framtid som en av drivkreftene i et voksende fullformat-marked. Fatningen omfatter vel å merke også en del ASP-C-optikk. Du kan lese mer om alliansen her:

LES OGSÅ: Her er L-fatningsalliansen

Blant kameraene som anvender L-fatningen, finner vi Leicas CL- og SL-familie, Sigma fp-kameraene, og en rekke Panasonic-kameraer med S i navnet.

Etter hvert har flere andre kjente navn innen foto, video og nærliggende bransjer sluttet seg til alliansen, for eksempel DJI, Samyang, Astro og Blackmagicdesign.

Alliansen presenterer seg selv på denne nettsiden.

Halvveis-makro

Blant egenskapene til objektivet merker vi oss at det har makro-funksjonalitet. I hvert fall har det ordet Macro i navnet. Vi snakker riktignok ikke om «ekte» 1:1-forstørrelse, men en 0,5x-makro som gjør det mulig å komme ganske tett innpå motivet.

Den ordinære nærgrensen er 14 cm, men i makro-modus skal det være mulig å komme så tett på som tre centimeter, og altså med en 0,5x – 1:2 – forstørrelsesgrad. Dette gjelder vel å merke i vidvinkelmodus, altså med brennvidde 28 mm. Man kan også bruke makromodus i tele-spekteret, men da blir forstørrelsesgraden ikke så stor.

Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S.
L-FATNINGEN: Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S. er bygd for L-fatningen og kan derfor brukes på kameraer fra flere leverandører enn bare Panasonic, for eksempel fra Leica og Sigma, og dessuten videokameraer fra Blackmagicdesign. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

For øvrig har objektivet det som ser ut som en anstendig værbeskyttelse.

Kompromiss

Når disse linjer skrives, er noen av de såkalte «first look»-nyhetsartiklene i ferd med å bli fulgt opp av ordentlige testomtaler av ordinære produksjonsutgaver av objektivet. Nettstedet PetaPixel svarer «kanskje» på sitt eget spørsmål om man bør kjøpe dette objektivet eller ikke. Lumix 28-200 mm-objektivet blir bedømt som et veldig hendig objektiv fordi det er så lite og lett og dessuten har et brennviddeomfang som dekker et vidt spekter av behov.

Det som derimot trekker ned, er at den optiske ytelsen ikke er så god som mange kanskje skulle ha ønsket. Litt for «myk», særlig i telemodus, samtidig som objektivet på grunn av alle glasselementene i et så trangt chassis er sårbart for reflekser og uønsket intern skygge- og støy-dannelse, særlig når man fotograferer i sterkt sollys, påpeker nettstedet.

Dessuten er lysstyrken svak, noe som kan skape problemer i dårlig lys. I noen grad kompenserer den effektive optiske vibrasjonsdemping for dette fordi den bidrar til at man greier å ta håndholdte bilder selv i telemodus med ganske lang lukkertid.

TO BRYTERE: De eneste betjeningspunktene på det nye Lumix 28-200 mm-objektivet er disse to bryterne, for å slå autofokus og bildestabilisering av og på. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Det skal også være mulig å få fin bokeh – behagelig uskarphet i for- og bakgrunnen av portretter, for eksempel – fordi objektivet har ganske kort nærgrense. Man kan ta portretter ganske tett på og på den måten få den bokeh-uskarpheten som man trakter etter, selv om man ikke har tilgang til så stor blenderåpning som man kanskje kunne ha ønsket seg av hensyn til bokeh-en. Egentlig er vel kritikken den samme som har rammet mange zoomobjektiver med stort brennviddeomfang, altså fra kraftig vidvinkel til forholdsvis kraftig tele.

Det er verdt å merke seg at PetaPixel-folkene påpeker at objektivet trolig vil oppleves bedre blant brukere som har mer fokus på video enn på rendyrket fotografering. Svakhetene synes ikke så godt i videoopptak, og fordelene med det store brennviddeomfanget kommer desto mer til sin rett, heter det.

Prisen

Panasonics pressemelding for norske medier er bare den engelske-språklige. Greit nok, men der er bare euro-prisen for EU-markedet oppgitt. Prisjakt.no opererer med en pris på 11.990 kroner for Panasonic Lumix S 28-200mm F4-7.1 Macro O.I.S., med referanse til blant andre Scandinavian Photo og Photolab. 

Tekniske data

Brennviddeomfang28-200 mm. Designet for fullformat.
Lysstyrkef/4-f7,1
Konstruksjon17 linseelementer i 13 grupper
Spesialglass-elementer1 asfærisk linseelement, 4 ED-elementer, 1 UHR-element
Minste blenderåpningf/32 (vidvinkel)-f45 (tele)
Antall bladlameller9
ObjektivfatningL-fatning
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad0,5x
Nærgrense14 cm
Filterdiameter67 mm
Optisk bildestabiliseringJa, tilsv. 6,5 steg (CIPA)
Lengde93 mm
Diameter77 mm
Vekt413 g

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.