– Man trenger ikke å ha 4K-TV for å filme i 4K. Det viktigste er fordelene man får med den høye oppløsningen.
[toc] Dette sier Martin Wallgren, svensk Lumix-ambassadør for Panasonic i Norden.
Filme med systemkamera
Forleden dag holdt han foredrag for et 20-talls videointeresserte i tilknytning til åpningen av videoavdeling hos Foto.no i Oslo. Temaet var hvordan filme med systemkamera.
Wallgren fortalte at han alltid har vært fotograf, men at han nå filmer mer enn han fotograferer. – Jeg filmer nesten hver dag, sa han til de fremmøtte hos Foto.no, men tilføyde: – Jeg har fortsatt en passion for naturfoto, da.
Dette kom godt fram da han viste noen av sine bilder og videoklipp fra Lofoten, hvor han har gjort flere tunge videoprosjekter.
LES OGSÅ: Dual Pixel Canon-video for entusiaster
Wallgren holdt to foredrag på åpningsdagen, der det siste dreide seg mest om de avanserte filmmulighetene med Panasonic Lumix GH5. I det hele tatt dreide mye seg om nettopp denne kameraserien, selv om brukere av andre systemkameraer også fikk med seg nyttige videotriks fra Wallgren.
Veien fra GH2 til GH5
For hans del startet seriøs filming med Panasonic Lumix GH2, som ble lansert høsten 2010. – Cluet med det kameraet var en for sin tid vanvittig bitrate, sa Wallgren, som likevel mener at forbedringene som kom med Panasonic Lumix GH3 var viktigere. – Da falt alt på plass, sa han.
GH4 fra 2014 brakte blant annet med seg super-slowmotion med mulighet til å filme med for eksempel 96 bilderuter per sekund, noe som kan gi veldig spennende effekter og som Wallgren benytter seg mye av.
Dagens modell er Lumix GH5, som ble lansert for snaut et år siden og som har fått god mottakelse blant filminteresserte fotografer. Ifølge Wallgren skyldes dette blant annet muligheten til å filme 4K-video med data fra hele bildebrikkens bredde uten noen tidsbegrensninger og 4K på 59,94p – eller 50p for oss som heller filmer i PAL enn i NTSC.
LES OGSÅ: NAB: Dronene inntar filmverdenen
Et av poengene til Wallgren er å lære potensielle videofilmere litt om forskjellen på å fotografere og å ta opp video.
– Jeg lærte meg å «colorere» med film. I foto prøver man være «true to life», om enn med mulighet til å forsterke fargene litt. I film er det mer om å gjøre å bidra aktivt til å skape en stemning, forklarte Wallgren.
Musikk viktig
Et annet budskap fra Wallgren var at musikken er uhyre viktig når man skal skape film. Han viste en rekke 2-4 minutters videosnutter han har laget, ikke minst video av sin unge datter ute i naturen, komponert sammen med stemningsskapende bakgrunnsmusikk. Det var flere perler å se der.
Et fint sted å starte for dem som vil ha god bakgrunnsmusikk til videoene sine, er nettstedet www.mobygratis.com, var rådet fra Wallgren.
Dette er en internett-tjeneste der musikeren Moby har lagt ut over 150 egne låter som kan lisensieres gratis, om enn med visse begrensninger, blant annet knyttet til om musikken brukes til kommersielle eller ikke-kommersielle formål.
– 4K er ladet
Om 4K-videokvalitet medga Wallgren at 4K er et ladet begrep, med andre ord et tema som det går hete diskusjoner om.
Selv anbefalte han å bruke 4K-mulighetene når de foreligger. Selv om sluttresultatet ikke skal vises på en 4K-TV, byr den høye oppløsningen på fordeler og bidrar til at filmen ser bedre ut også på vanlig TV, fremholdt han.
Selv har han utnyttet 4K-mulighetene mye i forbindelse med «hybrid-foto» der man tar ut stillbilder fra en videostrøm. Her er det altså snakk om GH5-kameraets 4K Photo-modus, der man kan ta opp korte videoklipp i 4K-modus i opptil 60 bps eller hele 6K-modus med 30 bps, for deretter å plukke ut stillbilder fra denne videostrømmen.
LES OGSÅ: 4K-hysteriet er skivebom
For øvrig rådet han tilhørerne til å ta opp video i 50p når det er mulig, blant annet for å gi bedre flyt i håndholdte opptak. – Man trenger ikke myk-stativ ved 50p hvis det er mennesker med i opptaket, sa Wallgren.
Hans avsluttende råd til dem som vil gi seg i kast med videofilming, var for øvrig ganske enkelt følgende: – Mitt viktigste råd er at man må ha tro på det man gjør!
LES OGSÅ: Derfor er Panasonic Lumix GH5 en milepæl
Inspirasjon kan hentes ved et besøk på Wallgrens nettsted «Martin Wallgren Photography», http://www.martinwallgren.com, se for eksempel under fanen «Cinematography».