Kameranytt.no

Lyssterk 50-mm for Canon fullformat

Samyang XP 50mm F1.2
1,2 KG: Samyang XP 50mm f1.2 er et solid stykke optikk med en vekt på hele 1.200 gram. (Foto: Samyang)
Samyang XP 50mm F1.2
1,2 KG: Samyang XP 50mm f1.2 er et solid stykke optikk med en vekt på hele 1.200 gram. (Foto: Samyang)

Samyangs nye og lyssterke 50 mm-objektiv for Canons fullformatkameraer er nå kommet i salg i Norge.

[toc] Samyang XP 50mm f1.2 for Canon EF er myntet på dem som ønsker et lyssterkt normalobjektiv, men som synes Canons tilsvarende variant til rundt 15.000 kroner er for dyr.

Nå er ikke Samyang XP 50mm f1.2 helt sammenlignbart med Canon EF 50mm f/1.2L USM. Canon-objektivet er vesentlig mindre og lettere – 580 gram mot 1.200 gram for Samyangs del. Og mens Canon-objektivet byr på rask og stillegående autofokus med en ringtype Ultrasonic-motor, er Samyangs 50 mm-objektiv basert på manuell fokus.

Eksponeringsautomatikk

Men Samyang XP 50mm f1.2 for Canon har den elektronikken og de kontaktene som trengs for automatisk blenderstyring fra kameraet, og systemet overfører informasjon om brennvidde og lysstyrke. Dette gjør at Samyang-objektivet er fullt kompatibelt med Canon-kameraenes eksponeringsautomatikk og lysmåling. Objektivet støtter dessuten fokusindikering i søkeren.

Samyang XP 50mm F1.2
CANON EF-FATNING: Samyang XP 50mm f1.2 for Canon leveres med Canon EF-objektivfatning. (Foto: Samyang)

Samyang XP 50mm f1.2 for Canon er altså et objektiv for dem som først og fremst ønsker seg et ekstremt lyssterkt normalobjektiv for sitt fullformat Canon-speilreflekskamera, for eksempel for en Canon EOS 5D Mark III eller lignende kamera. Objektivet leveres med Canons EF-fatning.

Gode normaloptikk-erfaringer

Noen synes kanskje det høres kjedelig ut med det som vi i gamle dager kalte et normalobjektiv. I småbildefilmens dager var det vanlig at speilreflekskameraer ble levert med et 50 mm-normalobjektiv. I dag er det jo isteden vanlig å levere kameraene med en «normalzoom», for Canons del for eksempel 24-70 mm eller 24-105 mm for fullformatkameraer.

LES OGSÅ: Nok en 35 mm-Samyang for Sony

Jeg har imidlertid hatt gleden av å få benytte en lyssterk 50 mm i flere uker nylig, riktignok ikke et Samyang-objektiv for Canon, men et Sony-objektiv som jeg har fått prøve med de to speilløse kameraene Sony a7R III og Sony a9. Objektivet hadde lysstyrke f/1,4, og jeg ble overraskende begeistret for objektivet. På fullt åpen blenderåpning var det et utmerket portrettobjektiv med hovedmotivet i et naturlig perspektiv og likevel med bakgrunnen gjemt i en myk og vakker bokeh.

Samyang XP 50mm F1.2
STILIG: Samyang XP 50mm f1.2 har en matt metalldesign med en grepvennlig gummioverflate på fokusringen. (Foto: Samyang)

Jeg antar at Samyang XP 50mm f1.2 for Canon er myntet på fotografer som ønsker å oppnå noe av dette i tillegg til alle de andre mulighetene som et lyssterkt normalobjektiv byr på, som for eksempel økt mulighet til å fotografere uten blits i dårlig lys.

Ikke autofokus

Men man må altså være villig til å gi avkall på autofokus for å få disse mulighetene til halve prisen for et ekte Canon-objektiv. Koreanske Samyang har i det hele tatt bare noen få objektiver å by på med autofokus. De fleste har manuell fokus.

LES OGSÅ: Samyang med aggressiv objektiv-prising

Man kan for øvrig også benytte dette Samyang-objektivet på en av APS-C-speilrefleksene fra Canon. Da tilsvarer brennvidden 80 mm, altså en ypperlig brennvidde for portrettfotografering.

Samyang XP 50mm f1.2 for Canon er bygd opp av 11 linseelementer fordelt på åtte grupper. Et av linseelementene er asfærisk, og et annet er HR-glass (High Refractive) med spesial-tilpasset lysbrytning. Samyang hevder at disse forholdene til sammen sikrer at objektivet matcher oppløsningen til bildesensorer på 50 megapiksler og video i 8K.

LES OGSÅ: Samyang tilbyr endelig autofokus

Prisen

Samyang XP 50mm f1.2 for Canon har en veiledendepris på cirka 7.800 kroner. Norsk distributør er Focus Nordic. Solblender samt fremre og bakre objektivdeksel er inkludert i prisen.

Samyang XP 50mm F1.2
SOLBLENDER: Samyang XP 50mm f1.2 leveres med solblender og objektivdeksler inkludert i prisen. (Foto: Samyang)

 

Brennvidde50 mm
LysstyrkeF/1,2
Konstruksjon11 linser i 8 grupper
AntirefleksbehandlingUltra Multi Coating
Nærgrense45 cm
Filterstørrelse86 mm
Antall blenderlameller9
Bildevinkel (diag)46,6
Lengde117 mm
Vekt1.200 gram
Diameter93 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.