Lyssterk normal fra Pentax

MYE GLASS: Den nye 50-millimeteren fra Pentax består av i alt 15 linseelementer i ni grupper. (Presseillustrasjon: Pentax)
Pentax 50mm f/1,4
LYSSTERKT: Det nye Pentax-objektivet med lysstyrke på f/1,4 montert på en Pentax K-1 II. (Pressefoto: Pentax)

Et normalobjektiv for fullformatkameraer høres kanskje kjedelig ut, men hvis det er lyssterkt, kan det være et fornuftig valg.

Det er et slik objektiv Pentax nå har lansert: HD Pentax-D FA 50mm f/1.4 SDM AW.

50 mm er helt OK

Jeg har ikke prøvd dette objektivet, men har i flere runder fått anledning til å fotografere med tilsvarende objektiver for Sonys fullformatkameraer, og det jeg trodde jeg skulle oppleve som et objektiv med begrensede muligheter, ble i stedet nærmest et favorittobjektiv.

MYE GLASS: Den nye 50-millimeteren fra Pentax består av i alt 15 linseelementer i ni grupper. (Presseillustrasjon: Pentax)

Hvorfor? Jo, svaret ligger i kombinasjonen av en brennvidde som kan brukes til mange slags formål og en høy lysstyrke som ikke minst gjør det mulig å ta portretter og andre typer bilder ganske nært innpå motivet med stor blenderåpning og tilsvarende liten dybdeskarphet, med vakker bokeh som resultat. 

Jeg skal innrømme at jeg føler meg litt «naken» når jeg går rundt med kamera uten medbrakt vidvinkel, sånn tilsvarende omtrent 24-28 mm-området. Men så vendte jeg meg til å ha med et kamera i Sony a7-familien og bare en lyssterk 50-millimeter, og det føltes etter hvert helt OK. Naturligvis dukker det opp situasjoner der en reportasjefotograf ikke greier seg uten en vidvinkel, men med den nevnte Sony-utrustningen gjorde jeg mange reportasjejobber bare med det medbrakte 50 mm-objektivet. I mine reportasjejobber dreier det seg for ordens skyld mye om portretter av it-folk på kontoret – ikke så veldig utfordrende motiver…

Nå får altså Pentax-eiere muligheten til å oppleve det samme, med det nye 50 mm Pentax-objektivet med f/1,4 som største blenderåpning.

Heftig objektiv

Det dreier seg om et forholdsvis tungt og dyrt objektiv – ikke noe for dem som sverger til lite og lett kamerautstyr.  Vekten ligger på 955 gram. Objektivet har en lengde på 106 mm og en diameter på 80 mm. 

Pentax 50mm f/1,4
955 GRAM: HD Pentax-D FA 50mm f/1.4 SDM AW er et heftig objektiv. (Pressefoto: Pentax)

Den optiske konstruksjonen er 15 linseelementer fordelt på ni grupper. Minste blenderåpning er f/16, og nærgrensen er 40 cm.

Objektivet er altså bygd for fullformatkameraer med bildebrikke på virka 24 x 36 mm, men det kan også brukes på APS-C-kameraene fra Pentax. Da tilsvarer brennvidden 76,5 mm, altså en hendig portrett-tele.

Objektivet har ingen bildestabilisering – unødvendig, siden dette finnes i kamerahusene fra Pentax, påpeker importøren i pressemeldingen.

Objektivet har solid værsikring, ifølge Pentax-importøren Focus Nordic. Det hører hjemme i den såkalte Pentax Star-serien av objektiver, myntet på kresne fotografer som er beredt på å betale for høykvalitetsoptikk. Og det må man gjøre her også – veiledende pris er cirka 13.890 kroner.

HD Pentax-D FA 50mm f/1.4 SDM AW kommer i salg i løpet av juli 2018.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.