Kameranytt.no

Lyssterke vidvinkler fra Sigma

SIGMA SATSER: Sigma har tro på speilløse fullformatkameraer, til venstre den nye 14-24 mm-zoomen, til høyre det lyssterke 35 mm-objektivet, og på Sony a7S-kameraet et kompakt 45 mm-objektiv omtalt tidligere her hos Kameranytt. (Foto: Toralv Østvang)
SIGMA SATSER: Sigma har tro på speilløse fullformatkameraer. Til venstre den nye 14-24 mm-zoomen, til høyre det lyssterke 35 mm-objektivet, og på Sony a7S-kameraet et kompakt 45 mm-objektiv omtalt tidligere her hos Kameranytt. (Foto: Toralv Østvang)

Er du blant dem som liker å jobbe med lyssterk vidvinkel-optikk på ditt speilløse fullformat-kamera, har Sigma et par spennende nye alternativer. Det ene er et 35 mm vidvinkel-objektiv med lysstyrke f/1,2, det andre er en 14-24 mm-zoom.

[toc] Begge de to høstens nykommere leveres med Sonys E-fatning og med L-fatning.

Vidvinkel-zoomen har naturligvis ikke samme lyssstyrke som 35 mm-objektivet, men konstant lysstyrke på f/2,8 gjennom hele zoomområdet på dette brennvidde-nivået kvalifiserer definitivt til betegnelsen lyssterkt.

LES OGSÅ: Sigma 45 mm f/2,8: Den nye favoritten

De to nye objektivene er henholdsvis Sigma 35mm F1.2 DG DN og Sigma 14-24mm F2.8 DG DN.

Myntet på speilløse

35 mm-objektivet er Sigmas første premium-objektiv med lysstyrke på f/1,2. Det er utviklet med tanke på speilløse fullformat-kameraer, ifølge Sigma. I en testomtale har jeg sett en kommentar om at det er litt i tyngste laget til å balansere godt på et lite APS-C-kamera, selv om det også finnes APS-C-kameraer som kan bruke objektiver med E- og L-fatning.

Også det nye 14-24 mm-objektivet er utviklet eksklusivt for speilløse fullformat-kameraer, skriver Sigma om dette objektivet. 14-35 mm-objektivet kommer også med L- og E-fatning.

Sigma 35 mm
HEFTIG VIDVINKEL: Sigmas nye 35 mm-objektiv med lysstyrke f/1,2 er heftig på flere måter. (Foto: Toralv Østvang

L-fatningen er som kjent objektivfatningen som den såkalte L-alliansen er blitt enige om — dette er et samarbeidsprosjekt med Leica, Panasonic og Sigma som initiativ-takere.

Et førsteinntrykk

Kameranytt har så vidt prøvd de to nye objektivene, men bare i det som gjerne kalles en «first look»-utprøving. Ingen utførlig test, altså. Jeg har brukt dem én dag, fått prøvd dem på et Sony a7S-kamerahus og fått tatt bilder av noen få motiver, men ikke fått gjort noen opptak som kvalifiserer som grunnlag for å si noe seriøst om bildekvaliteten. (Og det var for ordens skyld ikke Sigma-importør Scandinavian Photos skyld at jeg ikke rakk å prøve objektivene mer enn dette, men at det hele kolliderte med en utenlandsreise.)

Sigma 35 mm
35 MM PÅ HØYKANT: Sigma 35mm f1.2 DG DN Art. (Foto: Toralv Østvang)

Jeg har imidlertid rukket å se på noen av de første mer omfattende testomtalene som er kommet om objektivene, og jeg har merket meg at særlig 35 mm-objektivet har høstet strålende omtale for sine optiske kvaliteter. I en av omtalene ble Sigma beskrevet som en tidligere leverandør av B-klasseoptikk som har gjennomført en klassereise og nå leverer stadig mer optikk i øverste klasse, men fortsatt til svært konkurransedyktige priser.

Tungt og stort

Det er imidlertid ikke til å komme fra at 35 mm f/1,2-objektivet er ganske stort og tungt. Sigma har et par andre 35 mm-objektiver i sitt produktutvalg, begge med lysstyrke f/1,4. Det nyeste av dem består av 13 linseelementer i 11 grupper, og har en vekt på 665 gram. Nykommeren med lysstyrke f/1,2 veier til sammenligning 1.090 gram og består av hele 17 linseelementer fordelt på 12 grupper. Heftige saker, på flere måter. En 35 mm-vidvinkel som får skryt for eksepsjonelt god bokeh, høres bra ut.

I tillegg nevner testerne gjerne god værbeskyttelse, fluorbelegg på det store frontlinse-elementet som beskytter godt mot smuss og fingeravtrykk, blenderring som man kan skru av klikkingen på og en fokuslås-knapp med mer.

Solid

En sjekk rundt hos tester som har prøvd vidvinkel-zoomen på 14-24 mm avdekker positive omtaler av det som betegnes som solid byggekvalitet, og også her bidrar værbestandigheten og det solide belegget på frontlinse-elementet til at Sigma får klapp på skulderen.

Sigma 14-24 mm
VIDVINKELZOOM: Sigmas nye 14-24 mm vidvinkelzoom er både lettere og mindre enn 35 mm-objektivet. (Foto: Toralv Østvang)

Noen savner riktignok optisk bildestabilisering, men det er ikke så utbredt på supervidvinkel-optikk, så den kritikken er neppe særlig relevant. Rask autofokus er med på å dra karakteren oppover.

Merk at det ikke er mulig å skru fast noe filter foran på 14-24 mm-objektivet på grunn av utformingen av frontlinse-elementet. Sigma kompenserer for det med en filterholder bak på objektivet for filtre som kan monteres på denne måten.

14-24 MM PÅ HØYKANT: Sigma 14-24mm F/2.8 DG DN Art. (Foto: Toralv Østvang)

Blenderløsningen med 11 bladelementer i sirkelform bidrar til at til og med denne supervidvinkel-zoomen kan oppvise god bokeh når man fotograferer med stor blenderåpning, heter det.

Prisene

De to objektivene som er omtalt her, Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art og Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art, har identiske priser. Hvert av dem koster cirka 15.500 kroner – samme pris med Sony E-fatning og L-fatning, ifølge importøren, Scandinavian Photo.

Leverandørens egen presentasjon av Sigma-objektivene kan du lese her. NB: Linken går til annonsesider som Kameranytt ikke har noen inntekter av å formidle videre.

Fakta-tabeller

Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art:

Brennvidde35 mm
LysstyrkeF/1,2
Konstruksjon17 linser i 12 grupper
AntirefleksbehandlingSigma Super Multi-Layer Coating
Nærgrense30 cm
Filterstørrelse82 mm
Antall blenderlameller11
Bildevinkel (diag)63,4 grader
Lengde136,2 mm
Vekt1.090 gram
Diameter87,8 mm

Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art:

Brennvidde14-24 mm
Lysstyrkef/2,8
Konstruksjon18 linser i 13 grupper
AntirefleksbehandlingNano Porous Coating
Nærgrense28 cm
FilterstørrelseBakre filter-holder
Antall blenderlameller11
Bildevinkel (diag)114,2-84,1 grader
Lengde131 mm
Vekt795 gram
Diameter85 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.