Lyssterkt DX-objektiv får pen omtale

Nikkor Z DX 24mm f/1,7
FAST BRENNVIDDE: Nikkor Z DX 24mm f/1,7 er det første objektivet fra Nikon myntet på Z DX-kameraene som ikke er et zoomobjektiv. (Pressefoto: Nikon.)

Nikon har lansert sitt første objektiv for sine kompakte DX-kameraer med fast brennvidde og høy lysstyrke. Nikkor Z DX 24mm f/1,7 ser til å få en god mottakelse.

Nikon og Canon har til felles at begge anklages for stemoderlig behandling av fotoentusiaster som ønsker seg systemkamera med mindre bildebrikke enn fullformat. Altså det som de fleste kameraprodusenter kaller APS-C-formatet, men som Nikon har valgt å kalle DX-formatet. Til forskjell fra FX-formatet, som er Nikons betegnelse på fullformat-kameraer og -objektiver.

Nikkor Z DX 24mm f/1,7
DX OG FX: Nikon har sine egne betegnelser på det som andre kameraprodusenter vanligvis kaller APS-C og fullformat. (Ill.: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Kritikken går på at Nikon og Canon har et veldig beskjedent produktutvalg både på kamerahus og optikk for dem som ønsker seg en kompakt og prisgunstig APS-C-løsning.

Bare tre DX-kameraer

Etter at Nikon i 2018 startet omleggingen fra digitale speilreflekskameraer til speilløse systemkameraer, har Nikon i skrivende stund lansert i alt 10 speilløse systemkameraer med en Z i navnet. De fleste er fullformat-kameraer. Bare tre av dem er kameraer basert på DX-formatet: Nikon Z 50, Nikon Z 30 og Nikon Z fc.

Og av om lag 35 Nikkor Z-objektiver lansert i den samme perioden, finner vi bare fire dedikerte DX-objektiver, altså objektiver designet for kameraer med APS-C/DX-bildebrikker. 

Jo da, på Nikons APS-C/DX-kameraer du kan naturligvis benytte alle Nikkor Z-objektivene som finnes, også de som er designet for fullformat. I så måte har alle brukere av Nikons speilløse systemkameraer, også DX-kameraene, et stort utvalg av objektiver å velge mellom. I det siste er det i tillegg begynt å dukke opp tredjeparts-objektiver for Nikons Z-fatning.

Nikkor Z DX 24mm f/1,7
MINIMALISTISK: Nikkor Z DX 24mm f/1,7 fremstår som et minimalistisk objektiv, uten elementer som avstands-tall, inngravert blenderskala eller knapp for å veksle mellom manuell fokus og autofokus. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Problemet er bare at mange av Nikons Z-objektiver både er altfor dyre og altfor store og tunge for brukerne av DX-kamerahusene. I tillegg til et ønske om mer kompakt kamerautrustning er jo nettopp lavere pris et vesentlig motiv for å velge APS-C/DX-formatet.

Når man kjøper et Nikon DX-kamerahus til en pris fra mellom snaut 8.000 og vel 10.000 kroner i stedet for et fullformat Nikon Z6 II-kamerahus til vel 20.000 kroner eller et Nikon Z7 II-kamerahus til rundt 35.000 kroner, for ikke å snakke om et Nikon Z8-kamerahus til nesten 53.000 kroner, ligger det i kortene at du ikke ønsker å supplere med optikk som kanskje koster det dobbelte av kamerahuset. Eller mer.

Nei, da ønsker du et dedikert Nikkor DX-objektiv – Nikkor er produktnavnet som Nikon bruker på sine objektiver – som matcher kamerahuset du har kjøpt. Det vil si lett og kompakt og vesentlig rimeligere enn fullformat-objektivene i Nikons Z-familie.

Nikkor Z DX 24mm f/1,7

Og her kommer Nikons nykommer fra månedsskiftet mai/juni 2023 inn som et etterlengtet signal om at det er lys i enden av tunnelen. Med en pris på bare – eller «bare» – litt over 3.500 kroner og en vekt på bare 135 gram er Nikons nye Nikkor Z DX 24mm f/1,7 trolig midt i blinken i forhold til hva Nikons DX-brukere ønsker seg akkurat nå. Ikke minst som et signal eller symbol på at Nikon tar denne kundegruppen på alvor.

Og dét bør Nikon gjøre hvis selskapet skal lykkes i å lokke ivrige mobil-fotografer over til det som en del kanskje vil kalle den «ordentlige» kameraverdenen. (Bare så det er sagt, så mener jeg at man kan ta ordentlige fotografier også med mobilkamera… Men det er en annen debatt.)

Nikkor Z DX 24mm f/1,7
FRIR TIL VLOGGERNE: Nikon har åpenbart hatt video-bloggere i tankene under utviklingen av Nikkor Z DX f/1,7. På pressebildene er det Nikon Z 30 som går igjen, et dedikert vlogge-kamera uten søker. Her er objektivet med den medfølgende solblenderen. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Nikkor Z DX 24mm f/1,7 er altså Nikons første DX-objektiv med fast brennvidde. DX-objektivene for de speilløse Z-kameraene som Nikon har lansert til nå, har alle vært zoomobjektiver. Hendige og kjekke allround-objektiver, bevares. Jeg er selv flittig bruker av ett av dem, kit-objektivet Z DX 16-50mm f/3,5-6,3 VR. Et lett og innfellbart pannekake-objektiv som gjør Nikon Z 50 til et ypperlig feriekamera. Men som navnet avslører: Et objektiv med dårlig lysstyrke – og de begrensninger som dét bærer med seg.

En urettferdig Leica-sammenligning

Så kommer det nye 24 mm-objektivet fra Nikon plutselig på banen, med lysstyrke på f/1,7. Samme lysstyrke som det fastmonterte objektivet i Leica Q3, som ble lansert nylig. Uten sammenligning for øvrig. Det er ikke noe poeng å sammenligne objektivet i et 74.000-kronerskamera med DX-nykommeren fra Nikon.

LES OGSÅ: Leica Q3 med viktige forbedringer

Bortsett fra på ett punkt: lysstyrken på f/1,7. Alle Leica Q-kameraene fra 2015 til i dag har vært utstyrt med det samme Leica-objektivet, til tross for at kamerahuset har gjennomgått en del forbedringer. Og det er ikke minst lysstyrken, med full blenderåpning på f/1,7, som har gått igjen som forklaringsfaktor på suksessen gjennom åtte år.

Nikkor Z DX 24mm f/1,7
KONSTRUKSJONEN: Slik er Nikkor Z DX 24mm f/1,7 konstruert, med ni linseelementer. (Ill.: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

For å dra det hele ned på jorda igjen tror jeg ikke at Nikons nye 24-millimeters Z DX-objektiv vil få så stor markedsinnflytelse som Leica Summilux 28mm f/1,7 ASPH og andre mer lyssterke f/1,4-Summilux-objektiver har hatt for Leica. Men kanskje vil det bidra til at Nikon-brukere som har valgt DX-plattformen, får noe av den samme tilfredsstillende opplevelsen som det å fotografere med høy lysstyrke kan innebære. Uten å blakke seg på det.

Objektivet

Teknisk består det nye 24 mm-objektivet av ni linseelementer i åtte grupper. To av elementene er asfæriske linseelementer. Blenderskalaen, som vel å merke ikke er inngravert på objektivet, får fra f/1,7 til f/11. Enkelte har kommentert at minste blenderåpning burde ha vært f/16 eller f/22.

Minste fokuseringsavstand er 0,18 meter fra fokalplanet. DX-synsvinkelen er 61 grader. Objektivet har en blender med rund blenderåpning basert på sju bladlameller.

Filterstørrelsen er 46 mm.

Objektivet har ingen bryter for å svitsje mellom autofokus og manuell fokus, så den omstillingen må gjøres i menysystemet.

Autofokusen drives av en steppmotor (STM) som produsenten hevder er svært lydsvak og dermed bidrar til å gjøre objektivet velegnet til video-filming.

Mottakelsen

Nå, noen uker etter at Nikkor Z DX 24mm f/1,7 er lansert og begynner å bli tilgjengelig hos fotohandlerne, vet vi litt mer om hvordan objektivet er blitt mottatt i markedet.

Eller for å være ærlig – vi vet ikke så mye om salget ennå. Men vi kan surfe litt rundt på nettet og sjekke hva slags omtale det nye objektivet har fått på diverse foto-relaterte nettsteder. Noen av dem bærer riktignok preg av å være synsing basert på Nikons pressemelding om det nye objektivet. Eller kjappe «first look»-vurderinger. Men etter hvert er det også kommet mer analytiske vurderinger av lanseringen. Kameranytt.no har saumfart nettet for å lodde stemningen i tilknytning til Nikon Nikkor Z DX 24mm f/1,7. For ordens skyld: Noen grundige tester av objektivet er det i skrivende stund vanskelig å finne på nettet.

Nikkor Z DX 24mm f/1,7
KOMPAKT: Nikkor Z DX 24mm f/1,7 montert på Nikon Z 30. Definitivt en kompakt pakke. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

ThePhoblographer

Nettstedet ThePhoblographer fastslår allerede i tittelen at Nikons nye Z 24mm f/1,7 DX kan være det perfekte hverdags-objektivet for brukere av Nikons APS-C/DX-baserte speilløse kameraer. Begrunnelsen er svært kompakt utforming, høy lysstyrke og en brennvidde som i praksis er tilnærmet 35 mm. Et ypperlig objektiv for folk på farten, altså. 

Nettstedet påpeker at objektivet trolig er myntet på litt mer kravstore Nikon DX-brukere enn de aller mest grunnleggende forbrukerkundene. «At a higher-end crowd», som skribentene formulerer det.

En av begrunnelsene er at objektivet har en viss værbestandighet, om enn ikke så avansert som den gode beskyttelsen mot støv og fuktighet som Nikons fullformat-objektiver har. Men bedre enn DX-zoomobjektivene har kunnet oppvise hittil.

Det som også bidrar til å gjøre objektivet attraktivt for litt mer kravstore brukere, er at det kan lokke med flott bokeh takket være den høye lysstyrken, med største blenderåpning på f/1,7.

Førstegangs-kamerakjøpere som tar steget opp fra mobilkameraet sitt til et speilløst APS-C/DX-kamera, er neppe særlig bevisst på fordelene som objektiver med fast brennvidde byr på, om vi skal tro ThePhoblographer. Objektiver med fast brennvidde har som regel høyere lysstyrke enn zoomobjektiver i sammenlignbart brennvidde-område. Og det gir slike goder som flott uskarp bakgrunn når man fotograferer på full blenderåpning.

Nybegynnerne vil nok heller velge et allround zoom-objektiv som kit-objektiv til sitt nye Nikon Z-kamera. Derfor vil Nikon neppe tilby det nye 24 mm-objektivet som et av kit-objektivene sine. Og det er synd, for det er mye godt et lyssterkt objektiv kan by på, er resonnementet til ThePhoblographer. Ikke minst vil reise-bloggere og video-bloggere nyte godt av fotoutstyr med en viss værebeskyttelse, heter det.

PopPhoto

Hos nettstedet PopPhoto er det mye av det samme resonnementet som går igjen i omtalen av det nye 24 mm-objektivet. Video-bloggere trekkes fram her også. Nikons vlog-sentrerte DX-kamera Nikon Z 30 påmontert dette objektivet vil bare veie 540 gram, veldig hendig på lange dager i forbindelse med reisevirksomhet og video-blogging, heter det. 

Den relativt høye lysstyrken vil trolig også være kjærkommen blant Nikon DX-brukere, ifølge PopPhoto. Lyssterk optikk er som nevnt mangelvare i denne kamerafamilien. Blant de få alternativene som finnes, er tredjepartsobjektiver fra Sigma, som lanserte tre APS-C-objektiver med Nikon Z-fatning tidligere i 2023. Brennvidde-alternativene er 16, 30 og 56 mm – alle med lysstyrke f/1,4. Men de er en god del større og tyngre enn 24-millimeteren som Nikon nå har lansert.

Photographylife

– Et objektiv jeg har ventet på lenge, skriver journalisten som presenterer det nye objektivet på nettstedet Photographylife. Nettstedet spår godt salg av Nikkor Z DX 24mm f/1,7.

Igjen pekes det på muligheten til å fotografere med svært liten dybdeskarphet takket være den høye lysstyrken. Den hjelper også på muligheten til å fryse objekter i bevegelse i dårlig lys. 

Objektivet spås dessuten en kjærkommen mottakelse hos dem som driver mye med video. Og nettstedet skriver at Nikon her har en fulltreffer når det gjelder objektivets størrelse og vekt. 

Men objektivet får også en kritisk merknad for at det mangler optisk bildestabilisering. Ingen av Nikons speilløse DX-kameraer har så langt innebygd stabilisering i kamerahuset. Det er rimelig å anta at optisk stabilisering ville ha gjort objektivet større og dyrere enn Nikon ønsket. Og utvalget av Z DX-objektiver er fortsatt ganske tynt, fastslår Photograhylife.

I leserkommentarene hos Photographylife er det også en gjennomgående kritikk av Nikons valg av plast-basert objektivfatning på sine Z DX-objektiver.

Fstoppers

Nettstedet Fstoppers konkluderer med at det nye 24 mm-objektivet er et hendig hverdagsobjektiv som folk vil ta med seg ut når de ikke ønsker å slepe på et stort og tungt zoomobjektiv. Innholdsskapere – altså bloggere og video-bloggere – vil trolig også like objektivet, spår Fstoppers. Ypperlig for en som må fotografere eller filme i blankt dagslys, for så å følge opp utpå kvelden med motiver i mørke gater.

PC Magazine UK

PC Magazine berømmer nærgrensen på 0,18 meter med en reproduksjonsrate på 1:5,3. Det kvalifiserer riktignok ikke til å kalle det et makroobjektiv, men i kombinasjon med den høye lysstyrken inviterer objektivet til kreativ nær-fotografering.

Digital Camera World

Nettstedet Digital Camera World påpeker at mangelen på rimelige og lette objektiver til nå har vært en hemsko for eiere av Nikons Z DX-kameraer. Lanseringen av Nikkor Z DX 24mm f/1,7 Nikons første Z DX-objektiv med fast brennvidde, er derfor kjærkommen, heter det.

Prisen

Nikon Nikkor Z DX 24mm f/1.7 er tilgjengelig hos norske fotohandlere nå, og prisen ligger på cirka 3.680 kroner inkl. mva. Med på kjøpet får man også solblender, frontdeksel og bakdeksel.

Tekniske data

Brennvidde24 mm. Designet for DX-format.
Lysstyrkef/1,7
Konstruksjon9 linseelementer i 8 grupper
Spesialglass-elementer2 asfæriske linseelementer
Minste blenderåpningf/11
Antall bladlameller7 (avrundet blenderåpning)
ObjektivfatningNikon Z-fatning m/DX-bildesirkel
FokuseringssystemInnvendig fokusering
Maks forstørrelsesgrad0,19x
Nærgrense0,18 meter
Filterdiameter46 mm
Optisk bildestabiliseringNei
LengdeCa. 40 mm
DiameterCa. 70 mm
VektCa. 135 g

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.