Sigma lanserer nå et lyssterkt vidvinkelobjektiv med fatning for enten Micro Four Thirds-kameraer eller Sonys speilløse APS-C-kameraer.
[toc] Sigma hevder at Sigma 16mm F1.4 DC DN er verdens første objektiv for Sonys speilløse kameraer med E-fatning for APS-C-fotmatet som kombinerer en vidvinkelbrennvidde som tilsvarer 24 mm med en lysstyrke på f/1,4.
Objektivet vil også kunne leveres med fatning for Micro Four Thirds-kameraer. Da tilsvarer brennvidden 32 mm vidvinkel.
En viktig fordel med høy lysstyrke på kameraer som har redusert størrelse på bildebrikken – sammenlignet med fullformatkamera – er at det gjør det lettere å få kontroll med dybdeskarpheten, spesielt med tanke på å kunne ta portretter og lignende bilder med skarp forgrunn og uskarp bakgrunn.
LES OGSÅ: Sigma: Arbeidshest og lyssterk vidvinkel
I tillegg åpner det jo for fotografering i generelt dårligere lys.
Contemporary-familien
Det nye objektivet hører hjemme i en objektivserie som Sigma har døpt Contemporary.
Sigma opererer med flere «familier» av objektiver.
Selskapets Art-objektiver er høykvalitetsoptikk der fokus ligger på en kombinasjon av høy kvalitet og høy lysstyrke. Serien har både «premium»-objektiver med fast brennvidde og en del zoomobjektiver.
Sigmas Sports Series-objektiver består av en serie tele- og supertele-objektiver.
Vidvinkelobjektivet som lanseres nå hører imidlertid hjemme i den såkalte Contemporary-serien, der stikkordene er god optisk ytelse i kombinasjon med kompakt design. Sigma hevder at den optiske kvaliteten som disse objektivene byr på, ikke ligger langt unna det man får i Art-familien.
Vi kan også merke oss et par andre elementer i produktnavnet.
LES OGSÅ: Sigma utfordrer Nikon og Canon
Forkortelsen DC står hos Sigma for «Digital Compact», som ifølge Wikipedia er Sigmas betegnelse på objektiver for systemkameraer med APS-C-sensor. Forkortelsen DN står for «Digital Neo», som representerer objektiver for speilløse kameraer med utskiftbar optikk med enten APS-C- eller Micro Four Thirds-sensor og -fatning, altså objektiver med kort avstand fra bakre linseelement til fokalplanet.
To fatninger
Det nye Sigma 16mm F1.4 DC DN Contemporary-objektivet kan altså bestilles med to typer fatning, enten Micro Four Thirds-fatning eller Sony E-fatning for APS-C-formatet.
Det nye objektivet inngår i et utviklingskonsept fra Sigma der vi også finner et 30 mm-objektiv med et lignende design – og samme lysstyrke, altså f/1,4. Sigma 30mm F1.4 DC DN Contemporary tilsvarer omtrent et normalobjektiv på APS-C-kameraer, med brennvidde tilsvarende 45 mm, og en svak tele på Micro Four Thirds-kameraer, med brennvidde tilsvarende 60 mm.
Det er også ventet et tredje kamera i denne familien, et moderat teleobjektiv med høy lysstyrke. Ryktene vil ha det til at dette er et 50 mm-objektiv, også dette med lysstyrke f/1,4. Dette vil i så fall tilsvare en brennvidde på 75 mm på et APS-C-kamera og 100 mm på et Micro Four Thirds-kamera, med andre ord et ypperlig portrettobjektiv.
LES OGSÅ: Sigma med tre-lags APS-H-sensor
Sigma har for øvrig også flere objektiver i sin Art-familie myntet på speilløse systemkameraer.
Forholdsvis kompakt
16 mm-objektivet som lanseres nå, er forholdsvis kompakt, om enn litt tungt. Vekten er oppgitt til 405 gram og er vel i utgangspunktet ikke så mye å klage over, men det er klart at mange som velger APS-C-kamera i stedet for fullformat, gjør det fordi de ønsker en mest mulig lett og kompakt kamerautrustning. Dette gjelder i enda større grad for dem som velger Micro Four Thirds-løsninger.
Objektivet har forholdsvis moderate ytre mål, med en lengde på 92,3 mm og en diameter på 72,2 mm – filterdiameteren er på 67 mm. Det er vel først når man setter på den medfølgende solblenderen at objektivet begynner å se stort ut. Sigma skriver i pressemeldingen at man har valgt en ganske stor solblender for effektivt å holde uønskede lysstråler ute.
Mange linseelementer
Det nye 16 mm-vidvinkelobjektivet består av hele 16 linseelementer fordelt på 13 grupper, og hele sju av linseelementene er spesialoptikk som skal bidra til å forbedre bildekvaliteten.
Vi snakker om tre såkalte FLD-glasselementer, som betegner linser med lav spredning («low dispersion»), to SLD-elementer med «super-lav spredning» og to asfæriske glasselementer. Sistnevnte er spesialslipt glass der man korrigerer for at lysstråler fra randsonen kommer inn i andre fokuspunkter enn lysstråler som kommer inn i sentrum i sfæriske eller kuleformede linser.
Blenderen har ni blader.
LES OGSÅ: Ultrazoom for Canon og Nikon
Objektivet er utstyrt med en steppmotor som skal gi rask og tilnærmet lydløs autofokus – det siste er hendig ved videoopptak.
Værbeskyttet
Sigma opererer ikke med noen bestemt gradering for beskyttelse mot støv og fuktighet, men objektivet har en ekstra gummibeskyttelse rundt messingfatningen som skal bidra til å hindre at støv og fuktighet trenger inn i kamerahuset.
Pris og levering
Ifølge Scandinavia Photo, som er distributør for Sigma-objektivene i Norge, er ikke prisen på det nye objektivet bestemt i skrivende stund, og det er heller ikke klart når det kommer i salg, men det er neppe lenge til. Artikkelen vil bli oppdatert når denne informasjonen foreligger.