Lyssterkt, men kompakt fra Sony

Sony 24mm F1.4 G Master Prime
KOMPAKT: Sony 24mm F1.4 G Master Prime er for sin klasse et forholdsvis lett og kompakt vidvinkelobjektiv. (Pressefoto: Sony)
Sony 24mm F1.4 G Master Prime
KOMPAKT: Sony 24mm F1.4 G Master Prime er for sin klasse et forholdsvis lett og kompakt vidvinkelobjektiv. (Pressefoto: Sony)

Sony har endelig lansert et forholdsvis kompakt, men samtidig lyssterkt vidvinkelobjektiv til sine speilløse fullformat-kameraer.

[toc] Sony har nå oppgradert sin serie av G Master-objektiver – en serie med objektiver av høy kvalitet – med Sony 24mm F1.4 G Master Prime. 

I motsetning til mange andre lyssterke objektiver for speilløse fullformat-kameraer er nykommeren forholdsvis lett og kompakt. Vekten på 445 gram forteller at det veier ned mot det halve av Sonys portrett-tele i samme objektivserie, FE 85 mm F1.4 GM, med samme høye lysstyrke, men med en vekt på 820 gram.

Mange tunge objektiver

Fotografer og kameraentusiaster som har svitsjet fra speilrefleks til speilløst systemkamera i håp om å få lettere kamerautrustning, har måttet konstatere at vektreduksjonen med det mer kompakte kamerahuset i en del tilfeller er spist opp av tilsvarende vektøkning på optikken, spesielt når det gjelder forholdsvis lyssterke objektiver i de litt høyere kvalitetsklasser.

LES OGSÅ: PRØVD: Er Sony a7R III beredt på utfordrere?

Derfor tipper jeg at en del brukere av Sonys a7- og a9-kameraer nå vil ønske å se nærmere på dette nye vidvinkelobjektivet når det det kommer i salg senere i høst.

Endelig 24 mm

Sony har så vidt jeg kan se ikke tidligere hatt noe 24 mm-objektiv med fast brennvidde for sine speilløse fullformat-kameraer, bare et par-tre zoomobjektiver som har touchet innom denne brennvidden i den ene eller andre enden av sine brennvidde-omfang, som for eksempel 12-24 mm eller 24-70 mm. Derimot har for eksempel tredjepartsprodusenten Sigma lenge hatt et 24 mm-objektiv med Sony FE-fatning – pluss Nikon-, Canon- og Sigma-fatning – i form av Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art, et objektiv på 665 gram.

Sony 24mm F1.4 G Master Prime
KLIKK: Blenderringen på objektivet kan brukes med eller uten klikk. (Pressefoto: Sony)

Det nye Sony-objektivet er altså over 200 gram lettere. Dimensjonene er 75,4 x 92,4 mm, ifølge pressemeldingen fra Sony Norge.

LES OGSÅ: Sony med 120.000-kroners supertele

Akkurat som med den nevnte 85 mm-portrett-telen skryter Sony av at også det nye vidvinkelobjektivet med samme lysstyrke, f/1,4, kan oppvise vakker bokeh i tillegg til høy oppløsning. Dette er det som særpreger G Master-serien, sier Sony-folkene.

Ny optisk design

Objektivet har en ny optisk design bestående av 13 linseelementer fordelt på 10 grupper, hvorav to linseelementer som ekstreme asfæriske linser, mens tre defineres som linseelementer med ekstra lav spredning. Dette skal blant annet minske faren for uønsket gjenskinn og reflekser, kjekt både for dem som fotograferer stjernelandskap om natta og dem som tar vanlige landskapsbilder om dagen, gjerne i sterkt solskinn.

LES OGSÅ: – Nå er Sony en av de store

Objektivet kan også brukes på Sonys APS-C-kameraer, som for eksempel a6300 og a6500. Da tilsvarer brennvidden 36 mm.

Prisen

De europeiske prisene på Sony 24mm F1.4G Master Prime er ikke klare i skrivende stund. Prisen i USA er cirka 1.400 dollar. 

Objektivet kommer i salg i Europa i oktober 2018, ifølge pressemeldingen fra Sony.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.