Hasselblad har lansert en spesialutgave med kamerahus og bakstykke til minne om den første bemannede månelandingen for 50 år siden. Prisen på pakken er på cirka 75.000 kroner – pluss optikk.
[toc] Jubileumsutgaven fra Hasselblad produseres i begrenset antall. Hvor mange som kommer til Norge er ukjent i skrivende stund, men flere fotoforhandlere har allerede satt den opp på produktlisten.
To av de tre Hasselblad-kameraene som var med på ferden, ligger fortsatt på månen. Spesialutgaven til minne om ferden har derfor en liten plakat med teksten «On the Moon since 1969» – På månen siden 1969.
Litt mer om Hasselblads plass i månelandingsprosjektet kan du lese på slutten av artikkelen om «Hasselblad oppgraderer til X1D II 50C», publisert her på Kameranytt.no for en tid siden. (https://www.kameranytt.no/hasselblad-oppgraderer-til-x1d-ii-50c/)
Bittelite digitalkamera
Hasselblad 907 X-kamerahuset er det minste speilløse mellomformat-kameraet fra Hasselblad. Mellomformat-kameraer ser man gjerne for seg som ganske store kamerahus, men her er det motsatt. 907 X-kamerahuset veier faktisk bare 206 gram.
Men kamerahuset mangler jo det meste. Her er det hverken noen tradisjonell lukkermekanisme – alle bildene med dette kameraet må tas med elektronisk lukker – eller noen bildesensor. Bildebrikken befinner seg i det nevnte bakstykket, CFV II 50C, så uten dette på plass får man jo ikke tatt bilder med kameraet.
50 megapiksler
Det spesielle med bakstykket, som blant annet inneholder en mellomformats CMOS-bildebrikke på 50 megapiksler, er at det passer på omtrent alle Hasselblad V System-kameraer produsert fra 1957 til i dag, inkludert den klassiske 500C-serien.
Mellomformat-sensoren gir med et dynamisk omfang tilsvarende 14 steg, og den kan ta 16-bits Raw-bilder og JPEG-bilder i full oppløsning.
Bakstykket har også en innebygd og vippbar LCD-skjerm på tre tommer med oppløsning på 920.000 punkter og oppfriskningsrate på 60 bilderuter per sekund. Bakstykket inneholder dessuten batteri, dobbelt SD-kortplass – for UHS-II-kort – og integrert WiFi- og USB-C-kommunikasjon.
Med andre ord – det de fleste av oss oppfatter som et kamerahus, befinner seg i bakstykket, ikke i selve kameraet…
Takket være den vippbare skjermen kan man betjene kameraet omtrent som i gamle dager, da man gjerne holdt et Hasselblad 500C-kamera i hoftehøyde eller litt høyere og så rett ned i søkeren.
Matt sort – som i verdensrommet
Både kameraet og bakstykket i denne jubileumsutgaven har et matt svart ytre, akkurat som det eneste av de tre Hasselblad-kameraene fra månelandingsferden i 1969 som vendte tilbake til jorden.
Det var kameraet som ble benyttet av den tredje og kanskje minst kjente av astronautene på ferden, Michael Collins. Han var igjen i kommandoenheten Columbia, som fortsatt å gå i bane rundt månen, mens Neil Armstrong og Edwin «Buzz» Aldrin befant seg nede på månens overflate.
Poenget med den matte overflaten den gang var at kameraet ikke skulle synes på bildene tatt gjennom vinduene i romkapselen i form av reflekser fra kameraet i vinduene.
Prisen
Prisen for jubileumskameraet – det lille kamerahuset og det større bakstykket – er altså i overkant av 75.000 kroner. I tillegg kommer optikk, som hos Hasselblad naturligvis ikke ligger på noe folkelig nivå, men fra vel 22.000 kroner til godt over 80.000 krone, ifølge Prisjakt.no.
USA-prisen på jubileumsmodellen er cirka 7.500 dollar.
Sjekk denne promo-videoen fra Hasselblad om CFV II 50C-bakstykket.
Dette er Hasselblad
Hasselblad Group har hovedkvarter i Göteborg med avdelinger i Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, USA, Kina og Japan. Selskapet ble etablert i 1941 av Victor Hasselblad, som vokste opp i en familie som hadde drevet med import og salg av film og kamerautstyr i flere generasjoner. Røttene til familiens forretningsvirksomhet dateres helt tilbake til 1841. Forhistorien bak «nye» Hasselblad anno 1941 var at det svenske forsvaret trengte noen til å konstruere kameraer til fotografering av militære mål fra fly etter at Sveriges naboland, Norge og Danmark, var blitt okkupert da den andre verdenskrig brøt ut. På 1950-tallet lanserte selskapet det legendariske Hasselblad 500C, som ble kjernen i et kamerasystem som fikk så godt rykte for teknisk kvalitet og bildekvalitet at en NASA-astronaut tok det med seg ut i verdensrommet allerede i 1962. I 1969 ble de første bildene av jorden sett fra månen og mennesket på månen tatt med Hasselblad-kamera. I dag har Hasselblad et utvalg svært avanserte digitale mellomformatkameraer.