Mange Canon- og Pentax-kameraer får ny fastvare

Canon- og Pentax-fastvare
NY FASTVARE: Canon og Pentax har lagt ut fastvare for nedlasting til hele 12 kameramodeller. (Foto: Lukas Bieri from Pixabay).

Canon gjennomfører nå en masse-oppdatering av fastvaren til sine speilløse systemkameraer. Eiere av hele sju kameramodeller har fått tilbud om å laste ned ny fastvare. Pentax følger opp med oppdatering til fem speilreflekskameraer.

Oversikten over kameramodellene og lenker til oppdateringene finner du lengre nede i artikkelen.

Framtidssikring fra Canon

Canon-folkene har ord på seg for å være flinke til å framtidssikre kameraene sine med forholdsvis regelmessige oppdateringer av fastvaren. Det er nettstedet Digital Camera World som hevder dette i sin nyhetsmelding om oppdateringen.

På engelsk snakker vi gjerne om firmware-updates når vi omtaler denne typen oppdateringer, som egentlig dreier seg om en type programvare som er innebygd i maskinvaren. Dette er programvare som må være på plass for at maskinvaren skal fungere. Og heldigvis kan deler av den skiftes ut og oppgraderes uten at man må bytte ut de berørte maskinvare-komponentene.

Canon- og Pentax-fastvare
OPPDATERT: Canon EOS R6 Mark II er blant kameraene som nå har fått ny fastvare. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Sikkerhet og forbedringer

Generelt er mye fastvare-oppdatering knyttet til datasikkerhet, med økt beskyttelse mot såkalt ondsinnet programvare. Ofte dreier det seg også om rene feilrettelser. Men innimellom bidrar en fastvare-oppdatering til en forbedret brukeropplevelse. Enkelte operasjoner kan bli raskere eller vil kanskje fungere mer sømløst. Noen ganger bringer oppdateringene også med seg helt ny funksjonalitet.

Selv om de fleste fastvare-oppdateringer fører med seg noe positivt, kan de også skape problemer. I verste fall kan oppdatering av feilaktig fastvare, kanskje myntet på en annen produktmodell, ødelegge enheten, ifølge nettstedet Make Use Of.

I hvert fall i teorien er det mulig å ødelegge gammel mikrokode ved at den blir overskrevet av feilaktig fastvare-oppdatering. I praksis skal det imidlertid mye til for å være så uheldig. Som regel er det ikke mulig å oppdatere med feil fastvare, og dessuten ledsages oppdateringene gjerne av bruksanvisninger som det er enkelt å følge. 

Den største trusselen mot en vellykket fastvare-oppdatering er trolig strømbrudd eller andre forhold som avbryter en oppdatering før den er ferdig. Men for min egen del kan jeg ikke huske at en fastvare-oppdatering noensinne har gått galt. Bank i bordet.

Canon-oppdateringene

Felles for Canons fastvare-oppdateringer i denne runden er at de inneholder støtte for et objektiv som Canon nylig har lansert: Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM. Oppdateringen skal bidra til å «framtids-sikre» kamerahusene for kommende objektiver. Dette skal gjelde alle de berørte kameraene unntatt Canon EOS R6.

Ellers går oppdateringene stort sett ut på mindre feilrettinger.

Canon- og Pentax-fastvare
TOPPMODELLEN: Canon EOS R3 er toppmodellen blant Canon-kameraene som får oppdatert fastvare i denne runden. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Her er en oversikt over de berørte kameraene:

Canon EOS R6

Ny fastvare-versjon 1.8.3: Mindre feilrettinger samt retting av en feil som kan oppstå under sjeldne omstendigheter når man har tappet på den berøringsfølsomme skjermen og så slutter kameraet å fungere, med en BUSY/OPPTATTmelding på skjermen.

Canon EOS R6 Mark II

Ny fastvare-versjon 1.3.0: Mindre feilrettinger samt støtte for RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM.

Canon EOS R8

Ny fastvare-versjon 1.2.0: Mindre feilrettinger samt støtte for RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM.

Canon EOS R10

Fastvare-versjon 1.4.0: Mindre feilrettinger samt støtte for RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM.

Canon EOS R50

Fastvare-versjon 1.1.0: Mindre feilrettinger samt støtte for RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM. Legger dessuten til støttesettet for programvareutvikling.

Canon EOS R7

Fastvare-versjon 1.4.0: Mindre feilrettinger samt støtte for RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM.

Canon EOS R3

Fastvare-versjon 1.6.0: Mindre feilrettinger samt støtte for RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM. Fjerner et problem med at kameraet ved sjeldne anledninger gjennomfører en forsinket oppstart på nytt etter at kameraet er blitt slått av automatisk.

Hos Canon Norge finner man lenke til disse fastvare-oppdateringene her.

Fem Pentax-oppdateringer

I samme slengen kan vi ta med at Pentax-eier Ricoh ikke vil være dårligere og legger nå ut fastvareoppdatering til fem Pentax-kameraer. De berørte kameraene er Pentax KF, K-1, K-1 II, K-3 III og K-3 III Monochrome.

Canon- og Pentax-fastvare
OGSÅ OPPDATERT: Blant fem oppdaterte Pentax-kameraer finner vi Pentax KF, lansert i 2022. (Pressefoto: Pentax.) (Klikk for større bilde.)

Hos Pentax dreier det seg også om mindre feilrettinger og en generell forbedring av stabiliteten.

I tillegg kommer en oppdatering som tilføyer objektivet HD Pentax-DA 35mm f/2-8 Macro Limited til listen over objektiver som kan benytte funksjonen for redusert autofokus-område. Dette er en funksjon som benyttes for å gi raskere autofokus ved at avstands-område reduseres, med tre innstillinger: Kort hold, langt hold eller AV.

Lenke til Pentax-oppdateringene finner man øverst på denne nettsiden. Sjekk de fem oppføringene som er datert 2023.12.07.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.