Kameranytt.no

Med infrarødt blikk på islandske landskaper

Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir
INFRARØDT: Islandsk kystlandskap slik det ser ut i infrarøde farger. (Foto: Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir.)

Island byr på vakre og dramatiske landskaper som tiltrekker seg fotografer fra hele verden. Bildene som vises på januar-utstillingen hos Fotografiens Hus i Oslo, er imidlertid tatt av en islandsk fotograf, Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir, bosatt i Oslo. Bildene hennes viser landskapene i farger som er utilgjengelig for det blotte øye.

Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttirs fotografier i utstillingen TRUE COLOURS er tatt med infrarødt kamera. Dermed viser bildene hennes en verden i andre farger enn vi er vant til. Det menneskelige øyet ser nesten ingenting av fargespekteret der det infrarøde lyset befinner seg.

Som kjent er lys en form for elektromagnetisk stråling. Det finnes mange typer elektromagnetisk stråling, for eksempel gammastråling, røntgenstråling, ultrafiolett stråling, synlig lys og infrarød stråling, for å nevne noen. Alle med ulike frekvenser eller bølgelengder, ifølge Store norske leksikon. Lys som er synlig for mennesker flest, ligger på rundt 380-750 nanometer (nm), mens infrarødt lys ligger på cirka 700-1.200 nm. Det innebærer at fotografier som er tatt med infrarød film eller infrarødt kamera, inneholder farger som vi ikke ser med det blotte øye.

Fargerik start på 2022

Fotografiens Hus ønsket å by på en levende og fargerik start på året 2022 og valgte derfor utstillingen TRUE COLOURS av Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir. Hun stiller opp med vakre og gåtefulle landskapsfotografier tatt hjemme på Island.

Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir
DRAMATISK LANDSKAP: Den islandske fotografen Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir har et nært forhold til det dramatiske landskapet i hennes hjemland. (Foto: Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir.) (Klikk for større bilde.)

Prosjektet TRUE COLOURS er et resultat av en fascinasjon for det som vi ikke kan oppfatte med øynene, men som like fullt eksisterer, forklarer fotografen:

– Jeg vil alltid huske den dagen jeg kom hjem igjen på besøk etter å ha flyttet fra Ísafjörður til Reykjavík. Jeg var 20 år gammel. Da hadde jeg ikke vært hjemme på et halvt år. Og alt så annerledes ut en liten stund. Fjellene var større og mektigere. Vinden litt mer voldsom. Duften litt annerledes. Men så gikk det tilbake til som før. Det fikk meg til å tenke på alt som finnes, men som vi ikke kan se, sier Jónína.

Den islandske fotografen og filmskaperen er bosatt i Oslo. Hun er utdannet filmfotograf fra Den islandske filmskolen – også kjent som The Icelandic Film School, med all undervisning på engelsk – og Den norske filmskolen, hvor hun først gikk tre år på fotolinjen på Filmskolens bachelorutdanning. Nå studerer hun til mastergrad i visuell design ved Den norske filmskolen. TRUE COLOURS-prosjektet er en del av hennes masteroppgave fra Den norske filmskolen, som også støtter prosjektet.

I 2021 mottok Jónína pris og omtale for to av bildene i TRUE COLOURS-utstillingen i den internasjonale prisutdelingen The International Photography Awards (IPA).

Med infrarødt kamera

Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir har valgt å benytte infrarødt kamera til mange av sine islandske landskapsbilder. Til Kameranytt forteller hun at alle bildene på utstillingen i Fotografiens Hus er tatt med et Canon EOS 5D Mark II-kamera som har blitt omgjort til et såkalt fullspektrum-kamera. I tillegg har hun brukt forskjellige infrarøde filtre på optikken.

– Jeg har brukt et Canon 40 mm-objektiv på alle bildene, forteller hun.

Canon EOS 5D Mark II er et 21-megapikslers fullformat-speilreflekskamera som kom på markedet i 2008. Det betyr at den som har bygd om kameraet, har fulgt rådet om å bruke et litt eldre kamera til slik ombygging, som innebærer at man må ta kamerahuset helt fra hverandre for å få fjernet IR-filteret foran bildesensoren.

Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir
HELE BILDET: Av web-tekniske grunner er oppslagsbildene på mange nyhetsnettsteder og blogger ofte bundet til et bestemt format, som for eksempel 16:9-proporsjoner her hos Kameranytt. Det er sjelden noe problem når det gjelder produktbilder, men kan virke litt respektløst overfor mer kunstferdige fotografier, som oppslagsbildet til utstillingen TRUE COLOURS. Derfor publiseres det en gang til, her i det formatet det ble levert i sammen med pressemeldingen. (Foto: Foto: Jónína Guðbjörg Guðbjartsdóttir.) (Klikk for større bilde.)

Nettstedet Adorama, som har sitt utspring i en fotobutikk for kreative kunder i New York, har publisert en oppskrift på hvordan man konverterer et digitalt speilreflekskamera til et infrarødt kamera ved å fjerne filteret foran bildesensoren som blokkerer det infrarøde spekteret. Oppskriften finner du her.

Beskrivelsen kan nok skremme vannet av noen og hver. Det viktigste poenget i artikkelen fra Adorama er at dette er noe du helst bør prøve på et gammelt kamera du har liggende, ikke på ditt nyeste speilløse systemkamera som du har betalt et fem-sifret beløp for.

Fotoutstilling med musikk

Utstillingen TRUE COLOURS åpner med vernissage i Fotografiens Hus torsdag 6. januar 2022 og holdes åpen til og med 30. januar.

Utstillingen inkluderer musikk av komponist Arndís Rán Snæþórsdóttir – ung islandsk musiker bosatt i Norge – basert på lydopptak som fotografen selv har tatt opp på location på Island.

Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.