Mellomklasse-speilrefleks fra Pentax

Pentax KP
NYKOMMER: Pentax KP er nyeste speilrefleks fra Ricoh-eide Pentax. (Foto: Pentax)

Pentax har fortsatt stor tro på speilrefleksmarkedet og lanserer nå ny 24-megapikslers speilrefleks i mellomklassen.

[toc] Pentax KP er navnet på det nye kameraet, som har en klassisk speilrefleksdesign, fås i sort eller sølv og vil få en norsk pris på 12.500 kroner for kamerahuset når det blir tilgjengelig i slutten av februar, ifølge pressemeldingen som Kamerablogg.no har mottatt fra Pentax-importør Focus Nordic.

Pentax presenterer den nye KP-modellen som betydelig slankere og mer kompakt enn tidligere modeller. Samtidig beholdes mange typiske Pentax-egenskaper, som værsikring, innebygd bildestabilisering og høy brukervennlighet, heter det.

Hvor mye lettere og slankere?

Det kan nok bli litt debatt både om i hvilken grad er så mye mindre og slankere enn sammenlignbare modeller fra Pentax og konkurrentene og om hvordan nykommeren kan antas å gjøre det mot konkurrenter som har kastet seg på speilløs-bølgen.

Det stemmer at nye KP er litt lettere enn for eksempel 2015-modellen Pentax K-3 II, men de ytre målene er ganske like, og KP er bare rundt 100 gram lettere. Vekten med batteri er oppgitt til 703 gram.

Vi finner noenlunde sammenlignbare konkurrenter som Canon EOS 80D med vekt på 730 gram og Nikon D7200 på 675 gram – alle vekttallene med batteri.

Det finnes imidlertid også flere speilreflekser på markedet som er betydelig lettere, for eksempel Nikon D3400 på 395 gram eller Canon EOS 1300D på 485 gram. Men Pentax kan kanskje med rette innvende at disse hører hjemme i en litt lavere klasse og ikke er sammenlignbare med Pentax KP.

Utover dette med vekt og størrelse skal jeg ikke mene så mye om et kamera som jeg ennå ikke har sett eller tatt i. Men Pentax har tatt med noen interessante elementer i konstruksjonen.

Utskiftbare grep medfølger

For eksempel har Pentax KP utskiftbart håndgrep, og det følger faktisk med to alternative grep som standardutstyr. Pentax begrunner dette med at det kan være vanskelig å holde store og tunge teleobjektiver stødig med et lite kamerahus. I tillegg til standardgrepet Grip S, som passer bra ved bruk av små objektiver, får man også med Grip M, som er bedre om man fotograferer med de mer omfangsrike allround-zoomobjektivene. Og Grip L er spesielt utformet for å gi stødighet med de riktig store teleobjektivene som Pentax kan by på.

Godt beskyttet

For min del har jeg bare vært med på én større internasjonal Pentax-lansering tidligere – det var lanseringen av K20D i Dubai i 2008. Da var beskyttelse mot sand, støv og fukt i fokus, noe vi fikk teste ut ved å prøve kameraene i ørkenen. Nykommeren KP har også bra beskyttelse, ser det ut til, med 67 gummiforseglinger rundt omkring på kamerahuset. Også flere av Pentax-objektivene har god beskyttelse mot elementene, for eksempel 20-40 mm-zoomobjektivet.

Pentax KP
VÆRBESKYTTET: Pentax KP har god beskyttelse mot fuktighet og støv, viser denne illustrasjonen fra Pentax.

Pentax lover at kameraet skal fungere problemfritt ved temperaturer ned til 10 kuldegrader. Mine erfaringer med mange kameraer er at de fungerer i atskillig kaldere vær enn produsentene lover, så dette betyr at norske værforhold ikke bør være noe problem for Pentax KP.

For øvrig er både for- og baksiden samt bunnplaten produsert i en sterk magnesiumlegering.

Svært lysfølsom

Pentax KP har fått en ny CMOS-sensor, selv om oppløsningen er den samme som på K-3 II, på 24 megapiksler netto.

Den nye sensoren er oppgitt med gedigen lysfølsomhet, helt opptil ISO 819.200. Hva slags bildekvalitet man kan forvente med en slik ISO-innstilling, gjenstår å se.

Bildeprosessoren er av Pentax’ Prime IV-generasjon, og Pentax lover at den jobber effektivt med støyreduksjon.

Pentax KP er designet uten lavpassfilter, noe som skal bidra til litt ekstra skarphet i bildene.

Kameraet kan ikke ta opp video i 4K. Maks videokvalitet er Full HD med oppløsning på 1920 x 1080 piksler i 60i- eller 30p-modus.

Men Pentax har en slags «liksom 4K-modus» kalt 4K Interval Movie, der stillbilder i 4K-oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler legges sammen til én videofil.

Vil man ha ultrahøy bildeoppløsning, kan man benytte funksjonen Pixel Shift Resolution System, som automatisk tar fire bilder mens bildesensoren flyttes én piksel i side- og høyderetning ved hver eksponering. De fire bildene blir deretter sammensatt til ett bilde med det Pentax kaller ultrahøy detaljrikdom. Løsningen bør brukes med stativ.

Pentax KP
BATTERIGREP: Med batterigrep antar Pentax KP profesjonelle dimensjoner. (Foto: Pentax)

Dette er også knyttet til kameraets innebygd bildestabilisering kalt SR II, som kan flytte hele bildesensoren i fem akser for å kompensere for kamerarystelser. Ifølge Pentax til dette gi fotografen mulighet til å benytte inntil fem trinn lengre lukketid enn det som ellers er mulig på frihånd.

Stjernevennlig

Har du noen gang prøvd å fotografere stjernehimmelen med kameraet på stativ? På grunn av jordrotasjonen blir jo stjernene gjerne til lysstriper på kveldshimmelen.

Hvis man kjøper GPS-enheten O-GPS1, som er ekstrautstyr, kan denne brukes til å samarbeide med den bevegelige bildesensoren til å bli en såkalt Astrotracer, som kan følge jordas rotasjon under lengre eksponeringer og fange stjernehimmelen som perfekt avtegnede punktformede stjerner.

Den fasedetekterende autofokusen byr på 27 fokuspunkter, og hele 25 av dem er av krysstypen. Kameraet skal kunne autofokusere i så svakt lys som -3 EV.

Kameraet greier serieopptak på opptil sju bilder i sekundet. Den elektroniske lukkeren byr på korte lukkertider ned til 1/24.000 sekund, mens den mekaniske lukkeren skal gi ned til 1/6.000 sekund.

Den tre tommer store LCD-skjermen har en oppløsning på 921.000 piksler, og den optiske speilreflekssøkeren har en forstørrelsesgrad oppgitt til 0,95x.

Som de fleste kameraer som lanseres i dag, har også Pentax KP innebygd WiFi med mulighet for å overføre bilder trådløst til smarttelefon eller nettbrett.

Blant ekstrautstyret finner man batterigrep som også er værsikret.

Mer informasjon og video om Pentax KP hos Focus Nordic.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.