Kameranytt.no

Er du klar for vertikal video?

Vertikal video
VERTIKAL VIDEO: Klar til å filme – vertikalt. Slik mange mobilkamera-brukere gjør. (Foto: Toralv Østvang)

KOMMENTAR: Slutt å le av mobilbrukere som tar opp video med mobiltelefonen – i høydeformat. Vertikal video er den nye trenden. Og du er ikke begrenset til bare å bruke mobil. Bruk gjerne systemkameraet ditt.

Og bruk det på høykant. Slik du kanskje aldri har gjort før under videofilming. Slik du trodde du kanskje bare ville gjøre når du skulle ta portrett-bilder, altså stillbilder av ansikter. Å holde kameraet på denne måten kalles portrett-modus, ikke sant? I motsetning til den såkalte landskaps-modusen som vi alltid bruker når vi tar opp video.

Vel, tidene endrer seg. I takt med at stadig flere bruker mobilkameraet til å ta opp både stillbilder og video, er stadig flere av bildene og videoklippene vi ser, på høykant. Hittil har det dreid seg mest om øyeblikksbilder – snapshots – og enkeltstående videokutt som vi formidler til hverandre gjennom forskjellige former for bildedeling, inkludert sosiale medier.

Vertikalt på alvor

Men er det ikke snart på tide å begynne å ta dette vertikale formatet på alvor? Hvis svaret er ja, snakker vi om minst tre ting:

  • Vi må begynne å lære oss mer om bilde- og videokomposisjon i vertikalt format.
  • Vi må begynne å bearbeide materiale for vertikal presentasjon på en mer profesjonell måte, for eksempel ved å lære oss å redigere video tilpasset nettopp vertikal presentasjon.
  • Og vi må vurdere om vi også kan bruke mer profesjonell kamerautrustning enn bare mobilen til å ta opp vertikal video.
Vertikal video
VERTIKAL VIDEO: Skjermbilde av Final Cut Pro X med et sterkt beskåret vertikalt utsnitt av et breddeformat-bilde i visningsvinduet. (Skjermdump: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Nettstedet Fstoppers har nylig lagt ut en video der YouTuber-en Jesse Driftwood gjennomgår noen av problemstillingene knyttet til såkalt vertikal video, og han gir en del gode tips knyttet blant annet til nye måter å komponere opptakene på. 

Et video-eksperiment

Jeg fikk lyst til å prøve selv, og inspirert av videoen hos Fstoppers har jeg prøvd i all hast å lage min første redigerte vertikale film. Jeg fyrte opp Apples videoredigeringsprogram Final Cut Pro X og hentet inn igjen noe bilde- og video-materiale jeg nettopp hadde brukt til å lage en «ordentlig» videofilm fra en ferietur til Hammerfest – en koselig og høyst privat ferievideo om møter med hyggelige mennesker og med reinsdyr rett utenfor hotellvinduet, bare for å nevne noe av det vi opplevde.

Vertikal video
FRA BREDT…: Dette er det opprinnelige bildet mitt av en av hurtigbåtene mellom Alta og Hammerfest. (Foto: Toralv Østvang)

Den opprinnelige videoen, basert på en miks av horisontal mobilvideo og ditto med stillbilder fra både mobil og speilrefleks-kamera, var en hardt klippet ned videofilm på 14 minutter. Den har fått mange hyggelige kommentarer fra slekt og venner som har sett den. Og den blir naturligvis ikke delt annet enn privat. 

Men fra dette materialet plukket jeg fram igjen en liten håndfull stillbilder og et par-tre videoklipp for å prøve meg på vertikal redigering – en liten snutt på rundt ett minutt, bare for å ha prøvd det.

Det var egentlig ikke noe problem å komme i gang, i hvert fall. Jeg satte opp filmformatet til 1.080 x 1.920 piksler, altså det omvendte av hva et vanlig Full HD-oppsett på 1.920 x 1.080 piksler ville ha vært, og det var det hele. 

Frimerkebilder

Det vil si – de fleste bildene og alle videoklippene jeg la inn på tidslinjen, så bare ut som små frimerkebilder midt i visningsvinduet i videoredigerings-programmet. Bare noen få av bildene var tatt opp med mobilen på høykant, og disse passet nesten, om ikke helt, til høydeformatet mitt. Og videoklippene passet ikke i det hele tatt.

Vertikal video
…TIL SMALT: Slik måtte bildet beskjæres for passe inn på skjermen i en vertikal video. (Foto: Toralv Østvang)

Derfor måtte absolutt alle scenene i den nye videofilmen gjennom en skikkelig runde med tilpassing, forstørring og beskjæring i videoredigerings-programmet. For jeg hadde jo ikke noe ønske om å lage en videofilm med bare et lite bilde eller videoklipp midt på skjermen, med store sorte felt over og under.

Det tok jo litt tid, og jeg måtte gjøre en del tøffe valg knyttet til beskjæringen, for det var ganske drastisk beskjæring som måtte til. Men under videoredigering har man jo en del muligheter tilgjengelig, blant annet når det gjelder å panorere klippene litt ved hjelp av nøkkelbilderuter – keyframes – slik at bildene eller videosekvensene ikke bare blir et statisk utsnitt, men en panorering der man får vist noe av bredden i opptaket tross det vertikale visningsformatet.

En ulempe med den kraftige beskjæringen er naturligvis at noen av klippene mister en del av bildekvaliteten.

Eksportert til Vimeo

Da videosnutten var ferdig, ønsket jeg å eksportere den til Vimeo-tjenesten, og videoredigeringsprogrammet foreslo å sende den av gårde i en oppløsning som ble kalt HD 1080p (608 x 1080). Jeg valgte isteden den neste på skalaen, kalt 4K (1080 x 1920),for det var jo vitterlig dette formatet jeg hadde redigert i. Det bidro riktignok til mer enn å fordoble den eksporterte filstørrelsen, i dette tilfellet fra rundt 56 megabyte til vel 124 megabyte. Greit nok.

Videoen ligger tilgjengelig nedenfor, men du kan også se hos Vimeo via linken: https://vimeo.com/354720849.

En videosnutt om turen til Hammerfest, og reinsdyrene utenfor hotellvinduet.

Det kan være lurt å åpne den direkte på en mobil og spille den av på full skjerm der – på høykant. Det er slik vertikale videoer er ment å skulle ses. Da fyller den hele mobilskjermen, og det hele ser ganske logisk ut. Å se videoen på en PC-skjerm, eller en TV-skjerm, for den del, representerer vel derimot en nedtur.

Men ikke bedøm innholdet for hardt. Det var som sagt bare en kjapp prøverunde på å foreta vertikal videoredigering, med kanskje litt for mange Ken Burns-effekter og overforbruk av cross-dissolves. Jeg er klar over det.

Hva er poenget?

Så hva er poenget med vertikal video? Det dreier seg først og fremst om at vi kanskje bør være mer bevisst på å tilpasse måten vi jobber med bilder og video på til den nye måten å presentere slikt materiale – på en skjerm på en mobiltelefon som det er mest praktisk å holde vertikalt.

Vertikal video
OPPSETTET: Her er oppsettvinduet i videoredigeringsprogrammet, med videoformatet satt til en bredde på 1.080 piksler og en høyde på mye mer, 1.920 piksler. (Skjermdump: Toralv Østvang)

I sommer har jeg mottatt utallige delte sommerferie-bilder av barnebarna mine. Foreldrene deres har tatt en overveiende del av feriebildene med mobilkamera, og av disse bildene og videoklippene igjen er størsteparten tatt opp vertikalt. Dette til tross for at flere i familien er habile fotografer som har fotografert med tradisjonelle kameraer i massevis av år.

Mobilkameraene gjør altså noe med oss i denne sammenhengen. Vi ser det for eksempel i nyhetssendingene på TV. Stadig oftere vises bilder og videoklipp slik de er tatt opp – med mobil, på høykant. Kringkastingsselskapene sliter med å finne egnede måter å vise slike nyhetsklipp på. Det blir gjerne en høykant-video midt på skjermen, omgitt av noe diffust bevegelig på sidene, eller bare av sorte felt.

Vertikal video
KLAR FOR EKSPORT: Videoen er klar til å eksporteres til Vimeo – i høydeformat. (Skjermdump: Toralv Østvang) (Klikk for større bilde.)

Det er verdt å merke seg at alle de nevnte videoklippene jeg har mottatt på denne måten i sommer, har vært frittstående videoklipp, ikke noen redigert videofilm. Det er vel nettopp på redigeringssiden de største utfordringene finnes når det gjelder å gjøre vertikal video til en «voksen» videosjanger.

Konklusjon

Jeg tror ikke det er noe stort håp om å få folk til å slutte å håndtere mobilkameraene sine på høykant. Så hvorfor ikke like godt begynne å tilpasse seg den nye virkeligheten og lage bilde- og videopresentasjoner som også er myntet på å ses på den samme måten som de er tatt opp? 

Vertikal video er imidlertid et helt nytt fenomen for meg, selv om begrepet «Vertikal video-syndromet» – Vertical Video Syndrome – visstnok skal ha eksistert på YouTube helt siden 2012.

Wikipedia har en ganske grundig artikkel om vertikal video. Selv om verdens første levende bilder, av en katt, filmet i 1894, ble tatt opp vertikalt, var det fort breddeformatet som vant, kanskje fordi kinoene ble en slags replika av teatrene.

Bortsett fra i noen få kunstprosjekter, der det ble eksperimentert med vertikal video, forble breddeformatet det aksepterte formatet for all filmvisning, og etter hvert i TV-sendingene også. Men så kom mobilkameraene for fullt, og snurrer vi fram til 2013, dukket for første gang en vertikal film opp på en filmfestival i Østerrike. Året etter ble verdens første åpne konkurranse for vertikale filmer avholdt i Australia. I dag kan man finne en masse videoer om temaet vertikal video for eksempel hos videotjenestene Vimeo og YouTube.

Vertikal videovisning skal ifølge rapporten 2015 Internet Trends Reportha vokst fra fem prosent i 2010 til 29 prosent i 2015, og vertikal videoannonsering er utbredt på kanaler som Snapchat, Facebook og Twitter. YouTube introduserte et vertikalt videovisnings-format for fire år siden, og Instagram fulgt etter i 2018. Samme år kom YouTube med et nytt vertikalt annonseformat. Til og med Netflix har begynt å legge ut vertikale forhåndsvisninger av noen av sine filmer og show. I tillegg har en del musikere begynt å legge ut vertikale musikkvideoer.

Med andre ord – vi slipper ikke unna det vertikale videoformatet, hvor mye vi enn skulle ønske at det aldri var blitt oppfunnet.

Siden jeg fram til nå ikke har hatt noe forhold til fenomenet, har jeg heller ikke gravd meg dypt nok ned i problemstillingen til å kunne gjøre meg opp noen gjennomtenkt mening om det foreløpig.

Men jeg er i det minste klar til å prøve å lage den neste ferievideoen vertikal – og gjennomtenkt vertikal helt fra begynnelsen av. Vi får se hvordan det går.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.