Mer norsk blant Canons ambassadører

Julie Pike & Audun Rikardsen
AMBASSADØRER: Julie Pike, bosatt i Oslo, er nå blitt ambassadør for Canon Europa, noe som Audun Rikardsen, bosatt i Tromsø, har vært i over tre år. (Foto: Canon ved henholdsvis Christian Bakstad (t.v.) og Tor Evensen. Montasje: Kameranytt)

Med Julie Pike som nyutnevnt Canon-ambassadør er den norske deltakelsen i Canons europeiske ambassadørprogram blitt fordoblet. Motefotografen fra Oslo slutter seg dermed til naturfotograf Audun Rikardsen fra Tromsø i det som nå utgjør den norske duoen i Canons ambassadørprogram for Europa. Rikardsen har vært Canon-ambassadør i tre år.

Det var i desember 2020, altså i forrige måned når dette skrives, at Canons europeiske organisasjon mer enn doblet sitt ambassadørprogram med 59 nye fotografer. Dermed utgjør denne eksklusive gruppen av europeiske Canon-fotografer nå i alt 115 fotografer.

Blant disse finner man ifølge Canon noen av Nordens beste og mest talentfulle profesjonelle fotografer. I alt 11 av de 115 Canon-ambassadørene er fra Norden, inklusive de to nevnte norske fotografene.

Den europeiske Canon-avdelingen, Canon Europe, omfatter for ordens skyld også Midt-Østen og Afrika – eller EMEA, som gjerne brukes som forkortelse på denne samle-regionen i næringslivet. For eksempel er kunstfotografen Aida Muluneh fra Etiopia med blant ambassadørene hos Canon Europe.

– Nordiske kulisser

Ny i ambassadørprogrammet er altså Julie Pike. Hun holder for det meste til i Oslo og er kjent som motefotograf. En titt innom hennes innholdsrike nettsted viser at hun er født i Edinburgh i Skottland, har vokst opp i Norge og Danmark og at hun studerte i San Francisco før hun vendte tilbake til Oslo i 2001. Hennes allsidige kundeliste inneholder mange kjente firmaer knyttet til skandinavisk og internasjonal mote- og livsstilsbransje.

Canon-ambassadør Julie Pike
NORDISKE KULISSER: Et bilde som Julie Pike har tatt for britiske Renaissance Magazine. (Foto: Julie Pike) (Klikk for større bilde.)

– Min stil kjennetegnes kanskje ved motiver som er som små historier, små utklipp fra et liv eller en dagbok, hvor historien veksler mellom det sagte og det usagte. Gjerne i nordiske kulisser og naturlig lys, sier Julie Pike.

Her er hennes nettsted, og hennes Instagram-konto finner du på @juliepike.

– Begrensningene er ikke utstyret

Naturfotografen Audun Rikardsen er til daglig biologiprofessor ved Universitetet i Tromsø, men vokste opp i Steigen i Nordland og har alltid vært fascinert av livet både over og under overflaten langs norskekysten. Bildet hans som ledsager denne artikkelen, viser at han ikke kvier seg for å utstyre kamerautstyret sitt med undervannshus for å skildre livet i det kalde havet i Nord-Norge og enda lengre nord – bildegalleriet hans inneholder blant annet fantastiske bilder fra Svalbard.

Canon-ambassadør Audun Rikardsen
I ARKTISKE STRØK: Arctic Showtime heter dette bildet, tatt i arktiske strøk både over og under havoverflaten. (Foto: Audun Rikardsen) (Klikk for større bilde.)

– Det er en enormt stor ære og hedersbevisning å være europeisk ambassadør for Canon, sier Audun Rikardsen. – Det viser at man holder et høyt internasjonalt nivå, samtidig som det gir meg mulighet til å få tilgang til den aller nyeste teknologien innenfor kamerautstyr og også kunne være litt med på å påvirke utviklingen av denne. Jeg utsetter fotoutstyret mitt periodevis for enormt store påkjenninger, og for meg er det viktig at det ikke er utstyret som setter begrensningene, men meg selv, sier han.

Her er Audun Rikardsens nettsted, og du kan se flere av hans bilder på Facebook.

Lovende kvinneandel

Canon har vært flink til å finne fram til dyktige kvinnelige fotografer som er blitt hedret med medlemskap i ambassadørkorpset. Så vidt jeg kan se, er nærmere en tredjedel av de 115 europeiske Canon-fotografene kvinner, og det bør vel Canon få ros for.

I hvert fall i lys av oppstyret som erkerivalen Nikon skapte bare for noen år siden , i 2017, da selskapet ikke fant en eneste kvinnelig fotograf verdig til å bli med i ambassadørkorpset for Nikon D850 i Asia, Afrika og Australia. Kameranytt skrev naturligvis om det den gang:

LES OGSÅ: Kan ikke kvinner fotografere?

Siden da er Nikon blitt flinkere til å finne fram til dyktige kvinnelige Nikon-fotografer og har nå omtrent samme andel kvinner på sin ambassadør-liste som Canon, sjekk listen her. Verden går framover, altså. Selv om målet sikkert bør være 50 prosent.

Her er for øvrig link til Canons oppdaterte europeiske ambassadørprogram.

De nordiske Canon-ambassadørene

Her er en oppdatert liste over de øvrige nordiske Canon-ambassadørene, gjeldende fra desember 2020, i tillegg til de to norske lenger oppe i artikkelen. Listen omfatter åtte nettsider og Instagram-linker for i alt ni fotografer – som man ser, dekker en av de finske nettsidene to fotografer, Nana og Johana Sumelius.

Nikolai Linares, Danmark. Nettside: https://linares.dk/
Nanna Navntoft, Danmark. Nettside: https://www.nannanavntoft.com
Laura Bisgaard Krogh, Danmark. Nettside: https://www.laurakrogh.com
Jonas Classon, Sverige. Nettside: https://jonasclasson.se/en/web
Nana og Juhana Sumelius, Finland. Nettside: https://simeliussimelius.com
Valtteri Hirvonen, Finland. Nettside: https://www.valtterihirvonen.com
Magnus Wennman, Sverige. Instagram: @magnuswennman
Markus Varesvuo, Finland. Instagram: @markusvaresvuo

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.