Microsofts nye fotograf-pc

Microsoft Surface Studio
BILDEBEHANDLING: Nye Microsoft Surface Studio fremstår som en ypperlig pc til redigering av bilder. (Foto: Microsoft)
Microsoft Surface Studio
BILDEBEHANDLING: Nye Microsoft Surface Studio fremstår som en ypperlig pc til redigering av bilder. (Foto: Microsoft)

Microsoft utfordrer Apples 5K iMac med 4,5K Surface Studio. Ønskedrømmen for dem som vil redigere bildene sine på Windows 10-plattformen?

I neste uke arrangerer programvareselskapet Adobe sin årlige Adobe Max-brukerkonferanse i USA. Microsoft har de siste årene stått frem som en aktiv supporter av Adobes programvareløsninger, og det er åpenbart at Microsoft ikke minst ønsker å utfordre Apples sterke posisjon i de såkalte kreative miljøene – blant fotografer, videofolk, redigerere, designere og så videre.

Dette opplevde jeg selv på nært hold da jeg var på Adobe Max-konferansen i Los Angeles i 2014. Plutselig dukket den da ganske ferske Microsoft-sjefen Satya Nadella opp på scenen og kunngjorde at Microsoft hadde bestemt seg for å gi bort en bærbar Microsoft Surface-pc til hver av de 6.000 deltakerne på konferansen. Tilstedeværende journalister var riktignok unntatt fra Microsofts gavmildhet.

Se min videosnutt fra Microsofts kunngjøring på Adobe Max i 2014 nedenfor:

Nå, bare en uke før årets Adobe Max-konferanse, som finner sted i San Diego i California, har Microsoft hatt en stor produktlansering der særlig ett av produktene fremstår som en ønskedrøm for de samme kreative miljøene: Microsoft Surface Studio.

Dette er en minimalistisk arbeidsstasjon med berøringsfølsom og høyoppløst 28-tommers skjerm som ser ut til å ha potensiale i seg til å kunne bli ettertraktet blant fotografer, bildebehandlere og videoredigere – og andre.

Den er nok for dyr og stor til at de 10.000 deltakerne som er ventet til årets Adobe Max-konferanse, kan regne med å få med seg en hjem. Men det er neppe helt på jordet å mistenke Microsoft for å ha valgt et lanseringstidspunkt som så å si matcher Adobe Max.

Det gjenstår naturligvis å se om Adobe allerede nå vil kunngjøre støtte i sin programvare for den nye «fotograf-pc-en» fra Microsoft. Hva med fingerstyring av Photoshop på den berøringsfølsomme Microsoft-skjermen, for eksempel?

Hva er Surface Studio?

Det var på kvelden norsk tid onsdag 26. oktober at Microsoft lanserte sine oppdaterte produkter i Surface-familien, og blant de nye bærbare produktene finner vi også en arbeidsstasjon: Surface Studio.

Microsoft Surface Studio
ARBEIDSSTASJON: Microsoft Surface Studio er en minimalistisk arbeidsstasjon, basert på Intels Kaby Lake-prosessorgenerasjon. (Foto: Microsoft)

Dette er liten pc koblet til en 28-tommers supertynn LCD-skjerm – Microsoft kaller den for verdens tynneste LCD-skjerm – på 12,5 millimeter. Den har oppløsning på 4,5K, eller mer spesifikt på 4500 x 3000 piksler. Skjermen har dermed i alt 13,5 millioner piksler.

En datamaskin som er populær blant dem som driver mye med bildebehandling, er Apples 5K iMac-modell med 27-tommers Retina-skjerm. Apple bruker Retina-begrepet om skjermer som har så høy oppløsning at øyet ikke er i stand til å skjelne pikslene fra hverandre på normal synsavstand.

iMac 5K har en 27-tommers skjerm med oppløsning på 5120 x 2880 piksler, eller i alt 14,7 millioner piksler, noe som gir en pikseltetthet på 218 punkter per tomme (ppt).

Den nye Microsoft-skjermen nærmer seg, med en pikseltetthet på 193 ppt.

Microsoft betegner Surface Studio som en arbeidsstasjon som enkelt kan transformeres til et kraftig digitalt lerret. Dette er en ny klasse av enheter som er designet for at det skal være lett for alle å skape og virkeliggjøre sine ideer og visjoner, hevder Microsoft.

I reklamematerialet som Microsoft har lagt ut, er det åpenbart at Surface Studio ikke bare er myntet på profesjonelle kreative, men også på vanlige forbrukere med kreative ambisjoner.

Skjermen på 28 tommer har et skjermfeste som Microsoft kaller Zero Gravity Hinge. Løsningen gjør det lett og enkelt å vri skjermen til en hvilken som helst ønsket posisjon, og man kan bruke den både i det som Microsoft kaller Desktop Mode og i Studio Mode. Sistnevnte er en 20-graders posisjon som skal være ypperlig når man skal tegne, lage skisser, skrive og designe ved hjelp av fingrene eller et egnet pekeredskap.

Microsoft Surface Studio
STUDIO MODE: Surface Studio-skjermen justert til Studio Mode. (Foto: Microsoft)

Surface Studio er basert på sjette generasjon Intel Core-prosessorer – Kaby Lake –  kombinert med en Nvidia GeForce-grafikkprosessor som skal gi høy grafikkytelse. Maskinen leveres med SSD på én eller to terabyte.

Amerikanske Microsoft-kunder kan bestille Surface Studio nå, og et begrenset antall vil være leveringsklare ved juletider. Levering i større volum starter etter årsskiftet.

I USA er startprisen rundt 3.000 dollar (rundt 25.000 kroner).

Det gjenstår å se hva maskinen vil koste i Norge og når den blir tilgjengelig her.

Windows 10 Creators Update

I tillegg til å lansere ny maskinvare kunngjorde Microsoft også en kommende oppgradering av sitt Windows 10-operativsystem: Windows 10 Creators Update.

Denne oppgraderingen, som er gratis og kommer tidlig i 2017, er som navnet antyder myntet særlig på kreative pc-brukere. Microsoft lover at denne operativsystem-utvidelsen skal gjøre det lett å skape, dele og oppleve 3D-elementer i kombinasjon med virtuell og opplevd virkelig. Microsoft frir til alt fra kreative brukere og profesjonelle kringkastingsfolk til spillere med denne OS-utvidelsen.

Microsoft hevder dessuten at Creators-oppdateringen vil gjøre Microsofts nettleser Edge til den første nettleseren som har full støtte for 3D.

Med i løsningen følger også Microsoft Paint 3D, en videreutvikling av Microsoft Paint, samt et nytt web-basert brukergruppemiljø som Microsoft kaller Remix 3D. Brukerne får også tilgang til programmet Sketchup fra programvarehuset Trimble.

Sjekk detaljene hos http://www.Remix3D.com.

Videoer

Her er en reklamevideo fra Microsoft for Surface Studio:

Og her er en om Windows 10 Creators Update:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.