Ny mikrofon for Canon-filmere

Canon DM-E1
TIL EOS-FAMILIEN: Canon Directional Microphone DM-E1 passer til de fleste EOS-kameraene fra Canon. (Foto: Canon)
Canon DM-E1
TIL EOS-FAMILIEN: Canon Directional Microphone DM-E1 passer til de fleste EOS-kameraene fra Canon. (Foto: Canon)

Canons nye mikrofon for videofilming kan både brukes retningsstyrt for intervjuer og som vidvinklet stereomikrofon.

Canon lanserer nå en mikrofon myntet på dem som tar opp video med et eller annet Canon EOS-kamera, både vanlig speilrefleks og kameraer i den speilløse EOS-M-serien.

Canon Directional Microphone DM-E1 passer til alle Canon EOS-kameraer som er utstyrt på 3,5-mm stereomikrofoninngang. Canon har listet opp to unntak: Canon EOS-1D Mark IV og EOS 50D, som ikke anbefales siden de ikke har manuell volumkontroll, ifølge Canons pressemelding.

Bort med kameralydene

Det er flere grunner til at videofilmere ønsker å sette en mikrofon i blitskontakten når man bruker et systemkamera til videofilming.

Først og fremst håper man naturligvis at lydkvaliteten generelt blir bedre enn med kameraenes små, innebygde mikrofoner.

Canon DM-E1
NYTT PÅ NYTT: Her er den nye DM-E1-mikrofonen montert på det nye EOS 80D-kameraet. (Foto: Canon)

Dernest er det jo gode sjanser for at man får med færre kamera-genererte lyder, som lyden fra autofokusmotoren eller lyden som kan oppstå når fotografen vrir på zoominnstillingen. På kameraer med motorisert zoom risikerer man jo også å få med denne lyden på videoopptakene.

Mikrofonen drives av et lite CR2032-litiumbatteri, noe som gjør at mikrofonen ikke «stjeler» kamerastrøm. Canon sier ikke noe om hvor lenge man kan regne med at batteriet varer, annet enn at det skal holde til langvarig bruk.

Når mikrofonen er festet på kameraet, slås batteriet av og på når man slår kameraet av og på, slik at man også sparer mikrofonbatteriet.

Retningsbestemt

Canon DM-E1 opererer med tre ulike retningskarakteristikker.

Canon DM-E1
LYDVINKLER: Slik skisserer Canon aktuelle bruksområder for de forskjellige lydvinkelinnstillingene. (Ill.: Canon)

Tenkt deg at du gjør videoopptak med en person stående ganske nær rett foran kameraet som en slags programleder eller intervjuer. Det kan til og med være du selv som står der, med kameraet satt opp på stativ. Da velger man retningsbestemt monomodus, som skal gi god isolasjon mot annen lyd i omgivelsene, ifølge Canon.

Ønsker du å ta opp mer av omgivelseslyden, kan du veksle mellom 90 og 120 graders opptaksvinkel. Da får du stereolyd fra lydkilder over et ganske bredt område foran kameraet.

Mikrofonen har innebygd demper som skal sørge for at støy fra kamerabevegelser og zoomobjektiv redusert effektivt. I tillegg har man vindbekyttelse til å beskytte mot vindstøy.

De tekniske beskrivelsene forteller at mikrofonen dekker et frekvensområde fra 50 Hz til 16 kHz, og signal/støyforholdet er oppgitt til 66 dB med -42 db følsomhet.

Dyr?

Prisen er satt til 3.760 kroner inklusive mva. I utgangspunktet virker prisen høy hvis man sammenligner med erkerival Nikons tilbud i denne produktsjangeren, Nikon ME-1. Dette er en stereomikrofon som kom på markedet for omlag fem år siden og som jeg hadde inne på prøve den gang.

Nikon-konkurrenten har mange likhetstrekk med den nye Canon-mikrofonen – den monteres i blitsskoen og overfører dataene via ledning til kameraets høyttalerkontakt.

Så langt er mye likt, men prisen på de to produktene er drastisk forskjellig. Vi snakker om en tredobling for Canons vedkommende.

Nikon ME-1
KONKURRENTEN: Fra testen av Nikons konkurrerende kameramikrofon for nesten fem år siden. (Skjermdump: PC World Norge)

Nikon ME-1 kostet cirka 1.170 kroner da den ble lansert og selges fortsatt hos norske nettbutikker for mellom 1.000 og 1.400 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Canon DM-E1 lanseres nå med en veiledende pris på 3.760 kroner, altså rundt tre ganger så høy pris som det nevnte Nikon-produktet. Vi tror vel ikke at dagens kronekurs er den eneste forklaringen på Canons vesentlig høyere pris, så det må jo være vesentlige forskjeller på spesifikasjoner eller design.

Vi tror hovedforskjellen ligger i mulighetene som Canon-mikrofonen byr på med tre ulike retningskarakteristikker. Både vår egen og andres tester av Nikon-mikrofonen for noen år siden viste at den bare hadde moderat effekt på lydkvaliteten, og den manglet mulighetene som den justerbare retningskarakteristikken byr på.

Det gjenstår å se – eller rettere sagt høre – om vi blir overbevist om at dette gir så mye bedre lydmuligheter at Canons nye mikrofon er verdt tre ganger så mye som den nevnte Nikon-mikrofonen.

Canon Directional Microphone DM-E1 kommer i salg i Norge i begynnelsen av juli, melder Canon Norge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.