Mobilkameraets seiersmarsj

Flickr
IPHONE LEDER: Apple er i førersetet blant merkene som er representert i den enorme bildedatabasen som Flickr rår over. (Foto: Toralv Østvang)
Flickr
IPHONE LEDER: Apple er i førersetet blant merkene som er representert i den enorme bildedatabasen som Flickr rår over. (Foto: Toralv Østvang)

Mobilkameraene øker sin dominans i fotomarkedet, med iPhone klart i førersetet.

Dette viser tall som bildetjenesten Flickr nå har offentliggjort.

Like før årsskiftet hvert år legger Flickr ut hovedtallene for hva slags kamerautstyr brukerne av Flickr benytter.

Mobilvekst i 2016

Selv om det fortsatt er tre uker igjen av året, er Flickr-tallene for 2016 nå klare. De viser at smartmobilenes andel av kameramarkedet bare fortsetter å øke, på bekostning av både speilrefleks-markedet og kompaktkamera-markedet.

Flickr-tallene viser at 48 prosent av bildene som er lastet opp til Flickr i år, er tatt med et smartmobilkamera. Dette er en betydelig økning fra i fjor, da mobilkameraene sto for 39 prosent av bildene som ble lastet opp til Flickr.

Flickr
OPP, OPP, OPP: Mobilkameraets andel av kameramarkedet fortsetter å gå oppover, viser 2016-tallene fra Flickr.

Andelen av bilder som stammer fra speilreflekskameraer, er gått ned i år til 25 prosent, fra 31 prosent i fjor.

Nedgang er det også for kompakt-kameraene – point-and-shoot. Her endte andelen på 21 prosent, mot 25 prosent i fjor.

For alle som er begeistret for speilløse systemkameraer, må tallene være skuffende. Bare tre prosent av Flickr-brukerne leverte bilder fra speilløse kameraer i 2016, den samme andelen som året før.

Apple i ledelsen

Brutt ned på merkevarenavn står Apple øverst på pallen. Hele 47 prosent av alle slags kameraenheter som er registrert, er et eller annet Apple-produkt. Hele åtte av ti enheter var en iPhone, med iPhone 6, iPhone 5s og iPhone 6s på de tre øverste plassene.

Merkevarenavn nummer to blant Flickr-brukerne i år har vært Canon, med en markedsandel på 24 prosent.

På tredjeplass finner vi Nikon med en markedsandel på 18 prosent.

En klype salt

Som vanlig når folk begynner å slå rundt seg med statistikk og statistiske beviser, er det grunn til å mane til forsiktighet. Tallene som Flickr har offentliggjort, gjelder naturligvis bare for hvordan kamerabruken er fordelt mellom dem som benytter seg av Flickr-bildetjenesten, og de sier egentlig ingenting om fordelingen av kameratyper og -merker i kameramarkedet totalt.

Jo, de gjør jo egentlig det, men ikke som annet enn en antydning om hvordan det forholder seg. Det er mange forbehold å ta. Og viktigst av alt er at man bør huske at det nå er gått over 60 år siden amerikaneren Darrell Huff utga den berømte boka Hvordan lyve med statistikk – og den er fortsatt like aktuell som da den kom ut i 1954.

På den andre siden har Yahoo-eide Flickr åpenbart et stort og solid tallmateriale å hente informasjon fram. Flickr er lagringsplass og visningssted for enorme mengder fotografier. Allerede i 2013 ble det lastet opp mer enn 3,5 millioner bilder til Flickr – hver dag, ifølge Wikipedia.

Uansett kan vi i hvert fall ta sjansen på å konkludere med at de som hevder at mobilkameraet er den mest brukte kameratypen rundt om i verden i dag, sannsynligvis har helt rett.

Flickrs bloggartikkel om kameratallene kan du for øvrig lese her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.