Kameranytt.no

Klem på HTC U11 for å ta bilder

HTC U11
KLEMMING: Med HTC U11 kan man fotografere ved å klemme på kanten av mobilen. Uvant brukergrensesnitt for fotografer, altså, men det fungerer bra. (Foto: HTC)
HTC U11
KLEMMING: Med HTC U11 kan man fotografere ved å klemme på kanten av mobilen. Uvant brukergrensesnitt for fotografer, altså, men det fungerer bra. (Foto: HTC)

HTC utfordrer mobilkamerakonkurrentene, blant annet med nytt brukergrensesnitt: Klem for å ta bilder.

[toc] Kampen om mobilkamerabrukernes gunst skjerpes i takt med at stadig flere av oss, selv seriøse fotoentusiaster, velger å ta en stadig større del av bildene våre med mobilkamera.

HTC er blant dem som legger stor vekt på kameradelen i promoteringen av sine mobiler, og ikke minst gjelder dette for sommerens nykommer, HTC U11.

5,5-tommers skjerm

Først litt om selve mobilen. HTC U11 regnes for å være en konkurrent til blant andre Samsung Galaxy S8, noe som betyr at den konkurrerer mot mobilene i toppsjiktet i Android-verdenen. I praksis er den vel dermed også en konkurrent til Apples iOS-baserte iPhone-er.

HTC U11 har en 5,5-tommers skjerm med oppløsning på 2.560 x 1.440 piksler. Det betyr litt mindre skjerm enn Galaxy S8, som er ørlite grann større, på 5,8 tommer.

HTC U11 veier 169 gram og har dimensjonene 153,9 x 75,9 x 7,9 mm. Altså litt tyngre og større enn S8, men 0,1 mm tynnere, uten at noen vel greier å se det siste.

I praksis snakker vi om to ganske like mobiler når det gjelder håndtering og det ha den i lommen. HTC-modellen har litt større ramme rundt skjermbildet enn Galaxy S8, der skjermen jo nærmest går rundt kanten.

Datamaskinkraften kommer fra en Qualcomm Snapdragon 835-prosessorbrikke med åtte kjerner. Ytelsestester har jeg ikke rukket å gjøre ennå, men fra annet hold meldes det at den stort sett er ganske jevnbyrdig med sine argeste konkurrenter.

HTC U11
STILIG: HTC U11 er stilig med speilende glass på baksiden. (Foto: HCT)

Dette er altså en Android-mobil som kjører Android versjon 7.1 med HTC-brukergrensesnittet HTC Sense.

Mobilen kjører en ganske «ren» Android-versjon med lite ressurskrevende ekstra-programvare. Mange Android-mobiler er jo opp gjennom årene blitt kritisert for at produsentene legger inn mye tredjeparts «bloat-programvare» som stjeler ressurser. HTC byr på sin side på en nøktern og god Android-opplevelse.

Kameraene

Hovedkameraet på HTC U11 har en oppløsning på 12 megapiksler – HTC kaller bildebrikken HTC UltraPixel 3. Pikselstørrelsen er på 1,4 mikrometer, det samme som på Samsung Galaxy S8.

Lysstyrken er på f/1,7, og siden vi snakker om mobilkameraer, er dette den blenderåpningen alle bilder tas på.

Mobilen er utstyrt med en dobbel LED-blits.

Foruten helautomatisk bilde- og videoopptak tilbyr kameraet også manuelle innstillinger i en såkalt proffmodus, hvor man blant annet får støtte for Raw-bildefiler.

Langsom kino kan tas opp i 1080p-oppløsning med 120 bilderuter i sekundet.

For de kravstore er det greit å vite at mobilkameraet i HTC U11 kan ta opp video i full 4K-modus med såkalt 3D-lyd, ettersom mobilen er utstyrt med fire mikrofoner.

Selfie-kameraet har faktisk høyere oppløsning enn hovedkameraet, 16 megapiksler, men noe svakere lysstyrke, f/2.0.

Godt kamera

Selv om Kamerablogg.no ikke har rukket å gjøre noen grundig utprøving av mobilkameraet i HTC U11 ennå, er det andre som har gitt kameraet god score. Ikke minst gjelder det DxO Labs, som står bak de kjente DxOMark-sensortestene. På vårparten i år publiserte DxO en rapport der HTC U11 ble betegnet som den nye lederen av DxOMark-testene – når det gjaldt bildesensorer i mobilkameraer, i hvert fall.

Ikke minst var det mobilkameraets dobbeltpiksel-løsning som fikk ros. HTCs såkalte Dual-pixel Phase-Detect Autofocus er i prinsippet noe av det samme som en tilsvarende teknologi Canon benytter seg av i stadig flere av sine kameraer, og som hos Canon gir et autofokus-fortrinn i Live View-opptak og på video.

DxO-rapporten finner du her.

Klemming

En aldri så liten ulempe ved å bruke klemming på sidene av mobilen som utløserknapp for kameraet, er at man av og til får bilder med bevegelsesuskarphet, fordi klemmebevegelsen også har lett for å dra med seg en ufrivillig bevegelse av mobilen.

I utgangspunktet kan jo dette anses som litt uheldig, ettersom HTC U11 i den nevnte testen hos DxOMark ble utpekt til en av de beste mobilkameraene når det gjelder treffsikkerheten på autofokus både i svakt lys og sterkt solskinn. Da er det jo dumt å ødelegge dette med vibrasjonsbevegelser.

Men det meste kan fikses ved tilvenning. Fort oppdaget jeg at det i funksjonen med å ta bilder ved å klemme på kanten av mobilen, var bygd inn en forsinkelse som jeg etter hvert lærte meg å utnytte. Fra gammelt av er man jo vant til ikke å bry seg om kamerabevegelser etter at bildet er tatt. Her ble jeg litt lurt ved at jeg trodde bildet ble tatt idet jeg klemte på kameraet. Men den innebygde forsinkelsen gjør at man må passe på å holde kameraet stille litt etter at man har «knipset». Da jeg hadde vendt meg til det, begynte «klemmebildene» mine å bli bra.

Etter hvert har jeg lært meg at klemmefunksjonen er nyttig for en mobilfotograf. Ikke minst til å hente frem kamera-appen etter at mobilen er gått i dvale. Da slipper man jo å lete blant appene på skjermen etter kamera-ikonet.

Men hvis man ikke ønsker å bruke denne teknikken til selve fotograferingen, kan man godt velge å benytte utløserknappsymbolet på skjermen med et lett tapp, eller alternativt å bruke volumkontrollen som kamerautløser, som U11 også tilbyr som et alternativ.

Jeg håper å komme tilbake til HTC U11 med grundigere rapport om mobilkameraet når jeg har fått prøvd det en stund.

Prisen

HTC U11 koster 7.190 kroner utstyrt med 64 gigabyte lagringsplass, ifølge prisinformasjonen hos Prisjakt.no.

Mer informasjon om HTC U11 fra produsenten her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.