Med et hovedkamera på 108 megapiksler er Motorola tilbake i flaggskips-klassen med sin nye kameramobil Motorola Edge+. Motorola supplerer med en litt enklere modell uten pluss i havnet.
Motorola har kunngjort at selskapets nye mobil-generasjon nå kan forhåndsbestilles i Norge og at de nye Motorola Edge- og Edge+-modellene blir tilgjengelige her til lands fra 15. mai.
De siste årene har Motorola stort sett satset på mobiler i mellomklassen, men nå er selskapet altså tilbake med en skikkelig flaggskipsmodell, Edge+-modellen.
På kamerasiden kaster Motorola seg nå ut i en heftig krig der Motorola Edge+ ikke minst konkurrerer mot Samsung Galaxy S20 Ultra, med et hovedkamera med identiske spesifikasjoner. Vi snakker om et vidvinkel-objektiv – nøyaktig brennvidde er ikke oppgitt – med oppløsning på hele 108 megapiksler, lysstyrke f/1,8, pikselstørrelse på 1/1,33 mikrometer, fasedetekterende autofokus (PDAF) og optisk bildestabilisering.
108 megapiksler blir til 27
Motorola og Samsung har valgt samme teknologiske løsning med «pixel binning» i hovedkameraet, slik at hver virtuelle piksel blir satt sammen av fire fysiske piksler. Siden hver virtuelle piksel dermed blir større, fanger den opp mer lys enn hva de bittesmå enkelt-pikslene er i stand til, noe som skal bidra til bedre bildekvalitet og ikke minst redusert bildestøy. Bildefilene får imidlertid i praksis en fjerdedel av oppløsningen, altså 27 megapiksler.
Man kan «skru av» piksel-sammenslåingen og ta bilder på 108 megapiksler, men da blir filstørrelsen på 25 megapiksler, mot vanligvis på rundt åtte megapiksler, og man risikerer mer bildestøy og dårligere bildekvalitet, særlig i dårlig lys. Det er altså der piksel-sammenslåing drar med seg noen av de største fordelene.
3x zoom
På tele-siden har Motorola Edge+ litt svakere spesifikasjoner enn Galaxy S20 Ultra. Motorola-kameraet er på åtte megapiksler med lysstyrke f/2,4 og tilsvarer et teleobjektiv på 81 mm. Teleobjektivet byr på 3x optisk zoom, har PDAF og optisk bildestabilisering.
Galaxy S20 Ultra kan her skilte med et 48 megapikslers periskop-teleobjektiv med 103 mm brennvidde som byr på 4x optisk zoom og 10x hybrid zoom. Med Quad Bayer-løsningen betyr dette en oppløsning på bildene på 12 MP.
Ultravidvinkel
Kameraer i denne klassen har i dag gjerne tre kameraer på baksiden, eller fire hvis vi regner den såkalte Time-of-Flight- eller TOF 3D-løsningen som et kamera. Sistnevnte enhet brukes imidlertid ikke til å ta bilder, men til å foreta avstands- og dybdeskarphets-målinger, blant annet i forbindelse med beregninger av dybdeskarphet i portretter. Der må som kjent mobilkameraer benytte «computational photography»-teknikk for å skape kunstig bokeh som de små objektivene ikke klarer å få til «på egenhand», altså rent optisk.
Det tredje kameraet bak på både Motorola Edge+ og Galaxy S20 Ultra har et ultravidvinkel-objektiv med brennvidde tilsvarende 13 mm. Begge har lysstyrke f/2,2. Samsung kjører her med en oppløsning på 12 megapiksler, mens Motorola Edge+ ligger litt høyere med 16 megapiksler. Det betyr imidlertid at Motorola her har piksler som er litt mindre, 1,0 mikrometer, mot Samsungs 1,4 mikrometer.
Ultravidvinkel-objektivet på Motorola Edge+ har også en makro-modus for dem som vil ta bilder veldig tett på.
Selfie-kameraet
På forsiden har disse kameraene naturligvis et selfie-kamera. På Motorola Edge+ har dette kameraet et vidvinkelobjektiv på 25 megapiksler med lysstyrke f/2,0 og dermed litt større piksler enn på Samsung Galaxy S20 Ultra, der selfie-kameraet er på 40 megapiksler.
6K-video
Motorola Edge+ ser også ut til å ha imponerende videoegenskaper. For eksempel kan man spille inn video i 6K Ultra High Definition-oppløsning (UHD), dersom man ønsker det, med 6K-opptak i opptil 30 bilderuter i sekundet.
I dårlig lys kombineres optisk og digital bildestabilisering.
Man kan også bruke videomodus til å ta stillbilder. Det vil si at man kan trekke stillbilder ut av videostrømmen. Dette gir stillbilder med en oppløsning på 20 megapiksler.
De første testene
Det gjenstår å se hvor god bildekvalitet Motorola greier å skape med sin nye flaggskip-kameramobil. De første first-look-artiklene og testomtalene har så vidt begynt å tikke inn.
Nettstedet Tom’s Guide har vurdert Motorola Edge+ opp mot blant andre iPhone 11 Pro, Samsung Galaxy S20 Plus og Pixel 4 i det som ser ut til å være en ganske grundig testomtale, og flere av sammenligningene går i Motorolas favør. Men i den samlede vurderingen av Motorola Edge+ er konklusjonen litt diffus. Tom’s Guide sier det er vanskelig å gi mobilen noen spesifikk anbefaling framfor konkurrenter i samme prisklasse.
Nettstedet CNET på sin side konkluderer med at Motorola Edge+ tar gode bilder, «bare ikke de beste», som de sier det. Ifølge CNETs anmelder tar kameraet gode HDR-bilder, men ligger likevel et skritt bak Apple og Google, heter det. HDR-bilder er som kjent bilder sammensatt av flere opptak av samme motiv for å sikre ekstra høyt dynamisk omfang. Motorola Edge+ får imidlertid skryt for særdeles god portrettmodus med fin bokeh.
CNET trekker litt for at Motorola Edge+ ikke har noen oppgitt score på IP-skalaen for motstandsdyktighet mot fuktighet, vann og støv. På den rimeligere modellen, Motorola Edge, er denne oppgitt til IP54.
Selve mobilen
Noen ord til slutt om selve mobilen – selv om de som vil vite mer om den siden av saken bør lete på andre nettsteder enn Kamranytt.no.
Motorola Edge+ er en 5G-mobil, forberedt for det nye 5G-nettet som nå begynner å rulles ut. Prosesseringen av data skjer i Qualcomm Snapdragon 865-brikken, en åtte-kjerners brikke som skal være 25 prosent raskere enn forrige generasjon, ifølge Motorola.
Visuelt er skjermen ganske spesiell. Nå er det ikke noe enestående med skjerm som bøyer seg rundt kanten på mobilen, men på Motorola Edge+ bøyer den seg mer enn de fleste, nesten 90 grader rundt begge sidene av enheten. Skjermkanten har funksjoner som å lyse opp for å vise batteristatus, innkommende anrop, alarmer og varslinger.
Skjermen er på 6,7 tommer med proporsjonene 21:9. Den støtter HDR10+ for høy bilde- og videokvalitet, og har en oppdateringsfrekvens på 90 Hz.
Batterikapasiteten er høy, hele 5.000 milliamperetimer. Motorola hevder at dette er det største batteriet i noen av 5G-mobilene på markedet. Det skal gi nok strøm til å vare i to dager, under nærmere angitt omstendigheter, naturligvis.
Motorola Edge
Hva så med modellen uten Plus eller + i navnet? Den koster ned mot det halve av Plus-modellen, og det må man naturligvis ofre noe for, selv om også dette er en 5G-mobil. Skjermstørrelsen, med avrundingen på sidene, er identisk på de to modellene.
Den enklere modellen har simidlertid vakere prosessor, en Qualcomm Snapdragon 765 octa-core-brikke. Lagringsminnet er 128 gigabyte, mot 256 GB i Pluss-modellen. Men lagringsplassen i Motorola Edge kan utvides med SD-microkort på opptil én terabyte. Den vanlige Motorola Edge er bittelite grann mindre enn Plus-modellen og er litt lettere, 188 gram sammenlignet med 203 gram for Plus-modellen. Batterikapasiteten er også litt mindre, 4.500 mAh.
Ikke uventet er det også forskjeller på kamerasiden. Hoved-kameraet på den vanlige Edge-modellen er på 64 megapiksler, mot 108 MP på storebror, og mens Plus-modellen har tre innebygde mikrofoner, har den rimeligere modellen to. Begge har imidlertid både 3,5 mm høyttalerkontakt og USB C-kontakt.
Prisene
Motorola Edge har en anbefalt pris på 6.990 kroner, mens man må ut med 11.990 kroner for Motorola Edge+.
Innledningsvis sammenlignet jeg en del av de kamera-tekniske spesifikasjonene hos henholdsvis Motorola Edge+ og Samsung Galaxy S20 Ultra. I den sammenheng er det verdt å ta med i vurderingen at sistnevnte koster over 15.000 kroner, så sammenligningen er kanskje ikke helt rettferdig.