Nå kan du 3D-printe din egen optikk

3D-optikkutskrift
FAKSIMILE: Slik presenterer fotograf Mathieu Stern sitt 3D-optikkprosjekt på bloggen sin.
3D-optikkutskrift
FAKSIMILE: Slik presenterer fotograf Mathieu Stern sitt 3D-optikkprosjekt på bloggen sin.

En fransk fotograf uten kunnskap om 3D-utskriftsteknologi har nå greid å «skrive ut» sitt eget objektiv.

Den franske fotografen Mathieu Stern har – med litt bistand fra en ekspert på 3D-utskriftsteknologi – skrevet ut sitt eget objektiv på en 3D-skriver.

Objektivet er nok av ganske enkel konstruksjon og med bare ett glasselement. Men like fullt kvalifiserer det til å bli betegnet som et 135 mm-objektiv med lysstyrke f/1,8. Og det er testet på et fullformatkamera fra Sony med overraskende god bildekvalitet. I hvert fall i sentrum av bildet.

Moro å eksperimentere

På bloggen sin har Mathieu Stern lagt ut en YouTube-video om prosjektet. Der fremgår det at Stern lenge har hatt en forkjærlighet for gammel optikk, gjerne optikk fra slutten av 1800-tallet, og at han dessuten synes det er moro å eksperimentere med billige objektiver.

Han vedgår at han aldri har greid å lære seg kunsten med å designe 3D-modeller på datamaskin, slik for eksempel en del Photoshop-brukere er blitt dyktige til. Likevel har han hatt et brennende ønske om å prøve å printe ut et 3D-objektiv fra en 3D-printer.

3D-optikkutskrift
3D-SKRIVER: Dremel er et kjent merkenavn på 3D-printermarkedet. (Foto: Dremel)

Siden han ikke hadde muligheter til å finansiere et dyrt prosjekt, var han avhengig av å finne en villig samarbeidspartner i 3D-printbransjen. Og det fant han i det franske firmaet Fabulous, der daglig leder Arnault Coulet fikk teamet sitt til å være med på å designe en prototyp av objektivet og til slutt «skrive det ut».

Slik jeg tolker videoen som Stern har lagt ut, omfatter ikke 3D-printingen selve glasselementet i objektivet, bare resten, inklusive fokuseringselementene.

Overraskende bra

Objektivfatningen ble designet til å passe på et fullformat Sony a7 II-kamera – eller til et objektivadapter til kameraet – og bildeserien som fotografen har lagt ut på sin blogg, dokumenterer at det fungerer overraskende bra. Det er kanskje ikke et objektiv jeg ville ha valgt å bruke til daglig, men jeg kunne sikkert ha brukt det i nødsfall.

Det er nok sikkert langt fram til at vi alle kan designe og skrive ut våre egne objektiver, særlig hvis vi stiller like høye krav til objektivkvalitet som de fleste av oss gjør i dag.

3D-print på full fart inn i hverdagen

Men mye skjer innenfor 3D-utskriftsteknologien. Også i norsk skole blir elevene nå forberedt på en fremtid der 3D-utskriftsteknologi vil være en del av hverdagen.

3D-optikkutskrift
3D I SKOLEN: Interesserte lærere ved Hundsund ungdomsskole får innføring i 3D-utskriftsteknologi. (Foto: Toralv Østvang)

Tidligere i høst ble Hundsund ungdomsskole i Bærum innlemmet i et stort globalt prosjekt som HP driver der 3D-teknologi står sentralt. Prosjektet kalles «Reinvent the Classroom». Det kan du lese mer om her

Nedenfor kan du se YouTube-videoen som Mathieu Stern har lagt ut om sitt 3D-prosjekt.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.