Kameranytt.no

Nå deler Google Photos levende bilder

Google Photos
GIF-ANIMASJONER: Google Photos versjon 2.0 håndterer Live Photos som GIF-videosnutter. (Foto: Toralv Østvang)
Google Photos
GIF-ANIMASJONER: Google Photos versjon 2.0 håndterer Live Photos som GIF-videosnutter. (Foto: Toralv Østvang)

Slik får du lagt ut korte iPhone-videosnutter på Instagram.

Google har oppdatert iOS-versjonen av sitt bildebehandlingsprogram Google Photos til versjon 2.0.

GOOGLE PHOTOS 2.0: Google har oppdatert sitt bildebehandlingsprogram for iOS.
GOOGLE PHOTOS 2.0: Google har oppdatert sitt bildebehandlingsprogram for iOS.

Google Photos er en konkurrent til Apples program for bildebehandling og bildeadministrasjon, Apple Bilder (Apple Photos på engelsk), men her ser man også et eksempel på at de to programmene kan sameksistere og utfylle hverandre, selv om Google gjerne ser at iPhone- og iPad-brukerne går helt og holdent over til Google Photos.

Blant nyhetene i versjon 2.0 er forbedringer i måten å håndtere Live Photos.

Interessant nok kommer denne oppdateringen fra Google kort tid før Apples neste operativsystem-versjon for iPhone og iPad kommer til sluttbrukerne: iOS 10. Det er ventet at iOS 10 vil inneholde både bedre videostabilisering  og mulighet til Live Photos-redigering.

Stillbilder med video foran og bak

Live Photos, som ble introdusert med iPhone 6s og iPhone 6s Plus i fjor, er en slags mellomting mellom stillbilde og korte videoklipp. Når man har aktivert denne funksjonen på sin iPhone og tar et stillbilde, blir snaut et par sekunder fra før og etter selve bildet er tatt, også registrert i form av korte videosnutter.

ANIMERT KAMERABLOGGER: Bakgrunnen er frosset, mens personen i forgrunnen vises gående i dette Live Photo-bildet i Google Photos. (Foto: Mali Storli Engedal)
ANIMERT KAMERABLOGGER: Bakgrunnen er frosset, mens personen i forgrunnen vises gående i dette Live Photo-bildet i Google Photos – her for ordens skyld bare i en statisk skjermdump. (Foto: Mali Storli Engedal)

Når man deretter ser på bildet i iPhone-ens Kamerarull, som er en del av Apples Bilder-program for administrering og redigering av bilder både på iPhone, iPad og Mac, kan man få vist bildet både som stillbilde og som en liten videosnutt – sistnevnte ved å holde en finger mot skjermen.

En morsom og populær effekt for iPhone-brukere, men ikke helt problemfri.

Det er for eksempel ikke mulig å dele Live Photos-bilder med venner som ikke har iPhone. Selv om Facebook støtter Live Photos, er det bare dine Facebook-venner som kjører Facebook på en iOS-enhet med iOS 9 eller nyere som får se bildet i bevegelse.

Instagram og Twitter støtter ikke Live Photos.

Animasjonsdelen av Live Photos kan dessuten være ganske ustabil med hoppende video hvis ikke mobilen ble holdt veldig stødig da bildet ble tatt.

Google Photos for iOS i versjon 2.0 har nå løst disse problemene ved at programmet kan omgjøre Apples Live Photos til GIF-filer og GIF-animasjoner. I tillegg har Google tatt i bruk avansert videostabilisering.

Hva er GIF?

GIF er et grafisk filformat som så dagens lys i 1987. Den amerikanske programvareutvikleren Steve Wilhite arbeidet da hos en av de tidligste internett-tilbyderne, CompuServe, som hadde behov for et filformat for bilder som kunne komprimere filene effektivt for distribusjon via nettet. Datidens nettverk hadde bare en brøkdel av båndbredden som vi er vant til i våre dager.

GIF er en forkortelse for Graphics Interchange Format, som fritt oversatt betyr grafisk utvekslingsformat.

Digitale bilder blir vanligvis tatt og lagret i det 24-bits RGB-fargerommet – selv om det finnes mange andre filformater også. I RGB-fargerommet snakker vi om totalt over 16 millioner fargenyanser. GIF komprimerer disse 24-bits-filene til 8-bits-filer med opptil 256 forskjellige fargenyanser.

Viktigere i denne sammenheng er kanskje at GIF-formatet også støtter animasjoner, kalt animated GIFs.

Fra Motion Stills til Google Photos

Det Google nå har gjort, er å innlemme noe av teknologien i sin app Motion Stills i Google Photos.

Motion Stills
IOS-APP: Motion Stills er en mer avansert app fra Google for å håndtere Live Photos-animasjoner.

Motion Stills er et Google-pilotprosjekt og er også navnet på en app som Google lanserte i sommer. Appen tar utgangspunkt i Apple Live Photos-filer og benytter teknologi for videostabilisering til blant annet å kunne fryse bakgrunnen i et bilde, slik at denne ser ut som et stillbilde, mens forgrunnen ser ut som levende video. I Live Photos-bilder uten en rolig forgrunn, for eksempel i et bilde som er tatt mens man panorerer, blir hele bildet sende ut som nettopp dét, en levende panorering.

Det hele går i en evig runddans – i en loop – som får det til å se ut som en filmsnutt, men som nå enkelt kan deles på sosiale medier takket være Googles bruk av GIF-filsystemet.

Motion Stills-appen har dessuten en slags innebygd intelligens som gjør den i stand til å velge de beste start- og stopp-punktene for GIF-videoene, og bilderuter som er helt ødelagt av bevegelsesuskarphet, blir kastet ut.

I arbeidet med stabiliseringsteknologien har Google-folkene stabilisert mange hundre millioner videoklipp, skriver Google på sin blogg.

Motion Stills gjør det også mulig å kombinere flere klipp til en sammenhengende video.

Du kan lese mer om Google Motion Stills i denne Google-bloggen.

Begrensninger i Google Photos

Nå er altså denne teknologien også tatt i bruk i Google Photos, om enn med begrensninger.

Google Photos
VIDEO: Google Photos håndterer her en panorering fra iPhone.

I Motion Stills har man flere manipuleringsmuligheter som mangler i Google Photos, for eksempel muligheten til å sette sammen loopene slik at de annenhver gang går baklengs. Det høres kanskje banalt ut, men det kan for eksempel gi effektfulle panoramasekvenser.

I Motion Stills kan man også legge inn tekst og slå videostabiliseringen av og på.

Ikke for Android

For ordens skyld: Android-mobiler har foreløpig ikke noen funksjon som er identisk med Live Photos, og den nye funksjonen i Google Photos med håndtering av Live Photos fungerer bare i iOS-versjonen, altså for iPhone og iPad.

Samsung Galaxy S7 og S7 Edge har riktignok en funksjon som ligner, kalt Motion Photos og som tar opp en liten videosnutt rett før man trykker på fotoutløserknappen.

Android-systemet har også noen tredjepartsapper med Live Photos-lignende funksjoner: Fyuse, Phogy og GIF Camera, som jeg ikke har prøvd.

For iOS-brukere finnes det for øvrig et par andre apper som konverterer Live Photos til videoer eller GIF-animasjoner: Lively og LP Converter, som jeg heller ikke har prøvd.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.