Nå kommer «layflat-fotobøkene»

layflat-fotobok
LAYFLAT-FOTOBOK: Slik kan en fotobok se ut når den er produsert med layflat-innbinding. (Foto: Japan Photo)
layflat-fotobok
LAYFLAT-FOTOBOK: Slik kan en fotobok se ut når den er produsert med layflat-innbinding. (Foto: Japan Photo)

Hvis du er blant dem som gjerne bestiller fotobøker med de beste bildene dine, må du lære deg et nytt ord: «Layflat».

[no_toc] Under prisutdelingen i forbindelse med fagbladet Elektronikkbransjens kåring av årets julegaver innenfor forbrukerelektronikk, dukket det i år opp en ny sjanger: Årets bildeprodukt. Og vinneren i denne kategorien ble «Layflat fotobok».

Fem kategorier

Juryen valgte altså å gi prisen i denne sjangeren til en kategori og ikke til et spesifikt produkt. Det var satt opp fem kategorier: Layflat fotobok, julekort, veggkalender, foto på storformat og retrobilder.

LES OGSÅ: Slutt på kameraer som julegave?

Dette er layflat

Om kategorien layflat fotobok sier juryformann og redaktør for Elektronikkbransjen, Stian Sønsteng, følgende: – Alle de store forhandlere og produsenter har kommet med denne typen fotobok i løpet av 2017. Fotobøker med layflat-innbinding produseres slik at venstre og høyre side flyter sømløst sammen. Spesialpapiret som benyttes, er tykkere enn papiret i en standard fotobok og er perfekt for bilder som fortjener plass over to sider.

LES OGSÅ: GoPro HERO6 Black er Årets videoprodukt

layflat-fotobok
LAYFLAT: Slik presenterer Fotoknudsen sin layflat-løsning. (Foto: Fotoknudsen)

Siden prisen ble gitt til kategorien og ikke til en bestemt versjon av layflat-fotobøkene som er kommet på markedet, var det representanter for Japan Foto, Fotoknudsen og Elite Foto som kom opp på scenen for å ta imot prisen på vegne av fotobransjen.

Julekortene overlever

I sin presentasjon av de øvrige kategoriene sier Stiftelsen Elektronikkbransjen at det nesten er et mirakel at julekortene fortsatt greier seg bra, tross konkurransen fra Facebook, Twitter og SMS.

LES OGSÅ: Sony vant pris i Norge

– I en digitalhverdag er det unikt at det fremdeles sendes millioner av julekort til famille og venner i løpet av desember måned, men så er nordmenn flinke å ta vare på tradisjoner. Aktørene i bransjen har lansert nye formater, papirkvaliteter og ikke minst hundrevis av produktdesign-varianter, slik at kundene kan finne sin favoritt, skriver Elektronikkbransjen.

Foto på storformat

I tilknytning til prisutdelingene fastslo Elektronikkbransjen at interiørkateogorien fortsetter å vise en sterk salgsvekst.

stoformatfoto
STORFORMAT: En annen sjanger som var med i konkurransen om Årets bildeprodukt, var storformatbilder. (Foto: Japan Photo)

– Forbrukeren har fått øynene opp for muligheten for å forstørre opp et favorittbilde på store formater og til en overkommelig pris. Foto på aluminium er med sin matte overflate og enestående fargegjengivelse årets klare salgsvinner, heter det i omtalen.

LES OGSÅ: Norsk nettleser med fotoinfo

Retrobilder

Generell fremkalling av bilder er årets klare vinner innen salgsvolum, skriver Elektronikkbransjen og fortsetter: – Bransjen har tilpasset seg mobilbilde-formatet, lansert nye produktvarianter som retro-bilder og skapt nye bruksområder spesielt innen interiør.

retrofoto
RETRO: Vil du ha bildene dine presentert som retrobilder, kan du også få det. Sjangeren heter rett og slett retrobilder. (Foto: Japan Foto)

Veggkalender

Den siste kategorien i årets konkurranse var veggkalendere. I dag finnes disse i utallige varianter innpakket i ny og tidsriktige produktdesign, og de kan bestilles på alle enheter, fra PC og nettbrett til mobil.

elektronikkbransjen 2017
LAYFLAT-VINNERE: Elektronikkbransjen har kåret layflat-fotobok til «Årets bildeprodukt 2017/2018». Prismottakere var fra venstre Stephan Stein, Japan Photo, Henriette Solrud, Fotoknudsen og Per Johan Waag, Elite Foto. (Foto: Tore Skaar)
Toralv Østvang

I 50 år har jeg vært journalist i dagspresse og teknologi-medier, blant annet de norske utgavene av PC World, Macworld og Computerworld. Er pensjonist, men følger den digitale kamerautviklingen på min nyhetsblogg.

Del dette innlegget med andre

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonneér på Kameranytts nyhetsbrev

Da får du melding i e-postkassen din hver gang Kameranytt publiserer en ny artikkel

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.