Kameraprodusentene Canon, Nikon og Sony følger nå Leicas eksempel med å bygge inn teknologi i kameraene sine som skal beskytte bilder – og etter hvert også videoer – mot uønsket manipulering.
Det er særlig trusselen om falske nyhetsbilder skapt gjennom kunstig intelligens (KI) som ser ut til å ha fått fart på kamerabransjen på dette feltet. Ikke minst krigene i Ukraina og Israel har styrket mistanken om at noen av pressefotografiene og nyhetsvideoene vi ser i mediene, egentlig er falske bilder og videoer produsert med KI-verktøy.
Sony først ute
Blant de tre nevnte kameraprodusentene ser det ut til at Sony er nærmest målstreken. Sony skal ha kunngjort et løfte om fastvareoppdatering med teknologi for autentisering for tre av sine profesjonelle speilløse kameraer i løpet av våren 2024.
Canon ventes å tilby lignende teknologi for noen av sine profesjonelle kamerahus litt senere i 2024. I tillegg vil Canon lansere egen programvare som skal være i stand til å fastslå om et bilde er tatt av en menneskelig fotograf eller skapt gjennom kunstig intelligens.
Nikon på sin side har foreløpig ikke angitt noen tidsplan for sin lansering av teknologi for autentisering. På den andre siden planlegger Nikon å bygge inn en slik løsning i alle sine speilløse kameraer.
Det er nettstedet Digital Camera World som har publisert denne nyheten med referanse til nettstedet Nikkei Asia.
Følger i Leicas fotspor
Hos alle de tre nevnte kameraprodusentene ser det ut til at teknologien det er snakk om, er den samme som Leica har bygd inn i Leica M11-P. Det kameraet ble lansert i oktober i fjor.
Kameranytt publiserte i den forbindelse en omfattende gjennomgang av teknologien og av bransje-alliansene som står bak den. Her finner vi flere typer allianser både for teknologi-utvikling, implementering, distribusjon og anvendelse der til og med flere norske mediebedrifter er med:
LES OGSÅ: Nye Leica M11-P har fått sannhetsvern
Nikkei Asia påpeker i sin artikkel at japanske produsenter nå kontrollerer omtrent 90 prosent av det digitale kameramarkedet på global basis. Derfor vil kampen som Nikon, Sony og Canon nå kaster seg ut i for å motkjempe KI-manipulerte bilder og videoer, få betydning for nyhetsformidling i hele verden. Vi bør vel i hvert fall kunne håpe det.
Verify
I tillegg til maskinvaren som blir bygget inn i de berørte kameraene og som utstyrer bildene med et digitalt innholdssertifikat, er noe av kjernen i løsningen en web-løsning kalt Verify – altså verifiseringpå norsk.
Denne nettløsningen skal alle kunne bruke til å sjekke innholdssertifikatet som vil følge med autentiske bilde- og video-filer. Den digitale signaturen vil blant annet vise når og hvor bildet er tatt samt en del annen informasjon, blant annet om opphavsrettshaveren og om bildet er blitt redigert i ettertid.

Verify-løsningen er gratis å bruke, og du kan benytte den allerede nå: contentcredentials.org/verify. Men du kan ikke regne med å finne særlig mange bilder med innholdsopplysninger som kan inspiseres. Selv om app-løsningen har vært tilgjengelig en stund, har jo ikke pressefotografene begynt å bruke kameraer med den riktige autentiserings-teknologien ennå. Kanskje med unntak av noen få Leica-fotografer med nytt M11-P-kamera…
Vent og se
Det bør kanskje nevnes at det råder en viss skepsis til denne autentifiserings-teknologien i enkelte miljøer. For eksempel la nettstedet Hackaday.com for vel en måneds tid siden ut en artikkel med påstand om at det er lett for hackere å manipulere kryptografiske signaturer i digitale fotografier.
Jeg for min del har ikke kompetanse til å vurdere påstanden. Men det faktum at flere svært sentrale aktører i kamera-, foto- og video-bransjen har valgt å bruke betydelige utviklingsressurser på dette, tyder på at de har større tro på det enn en del hackere har.
På den andre siden har en del bransjeaktører prøvd på lignende løsninger før uten å lykkes. Derfor er det nok best å vente og se hva slags erfaringer som bransjen høster når de nye kameraene begynner å komme i salg.