Nå starter Nikon sitt Z-fremstøt i Norden

Frøydis Geithus, Nikon
AMBASSADØR: Frøydis Geithus er en profilert portrett- og bryllupsfotograf som inngår i staben av Nikon-ambassadører. Hun promoterer også blitsutstyr fra svenske Profoto. (Foto: Nikon)
Frøydis Geithus, Nikon
AMBASSADØR: Frøydis Geithus er en profilert portrett- og bryllupsfotograf som inngår i staben av Nikon-ambassadører. Hun promoterer også blitsutstyr fra svenske Profoto. (Foto: Nikon)

Med den norske Nikon-ambassadøren Frøydis Geithus i spissen starter Nikon nå en heftig promotering i Norden av det nye Nikon Z-systemet.

[toc] Som kjent lanserte Nikon sitt nye kamerasystem, Nikon Z-systemet, i fjor høst og bidro med det til å starte en veritabel krig om markedsandeler i markedet for speilløse fullformat-kameraer. Hovedaktørene i denne striden er Sony, som har vært i dette markedet lenge, samt nykommerne Canon og Nikon.

Attraktivt marked

Selv om de nordiske landene hver for seg utgjør små markeder for kameraprodusentene sammenlignet med store markeder som USA, Japan, Tyskland, Storbritannia og Frankrike, bare for å nevne noen eksempler, er velstående Norden samlet sett et attraktivt kameramarked.

LES OGSÅ: – Nikon Z vil endre markedet

Nikon Nordic har derfor besluttet å gjøre et nordisk fremstøt i samarbeid med den svenske blits- og studiolys-fabrikanten Profoto, der Nikon Z-kameraene vil bli viet stor oppmerksomhet. De to selskapenes ansikt utad vil først og fremst være den norske portrett- og bryllupsfotografen Frøydis Geithus, som er Nikon-ambassadør og dessuten partner hos Profoto.

Hos ni forhandlere

I løpet av januar og februar 2019 vil Frøydis Geithus oppsøke ni ledende kameraforhandlere i Norge, Sverige, Finland og Danmark for å dele sine erfaringer med nordiske fotografer og kameraentusiaster om arbeidet som bryllups- og portrettfotograf. I foredragene sine vil hun særlig snakke om erfaringene med bruk av Nikon D850, nye Nikon Z7 og det nye blitssystemet fra Profoto, B10.

NIKON D850: Frøydis Geithus er en erfaren bruker av Nikon D850. (Foto: Nikon)

Tre av foredragene vil bli holdt i Norge. 17. januar vil Frøydis Geithus stille opp hos Scandinavian Photo i Oslo, 7. februar hos Foto.no i Oslo og 8. februar hos Stjørdal foto i Stjørdal.

LES OGSÅ: Plutselig ny Nikon-speilrefleks

Fra flere av foredragsarenaene meldes det om fullbooket påmelding allerede. Foredragene, som finner sted tidlig på kvelden, er gratis, men krever påmelding.

Portfolio-anmeldelse

Under hvert av foredragene vil det bli holdt en konkurranse der vinneren vil få tilbud om å få sin fotoportfolio vurdert av Frøydis Geithus.

I foredragene vil Frøydis Geithus gi publikum mange tips og triks om bryllupsfotografering og gi gode råd om valg av kamerautstyr og tilbehør til slike fotooppdrag.

Etter foredragene blir det muligheter for en prat med representanter for Nikon og Profoto.

Nikon Z7

Nikon lansert Z-systemet i august 2018 – Nikons første speilløse fullformat-kameraer. De to første kameraene i Z-familien – og fortsatt de to eneste – er Nikon Z7, flaggskipet med 45 megapikslers oppløsning, og Nikon Z6 med oppløsning på 24 megapiksler. Z7 betegnes gjerne som et speilløst alternativ til Nikons avanserte D850-speilrefleks. Begge Z-kameraene har en vekt på 675 gram, mens D850 til sammenligning veier 1.005 gram.

Nikon Z
FØRSTE BILDE: Artikkelforfatterens første bilde av Nikon Z7, bokstavelig talt tatt håndholdt under litt kaotiske forhold under presselanseringen i London. Jeg medgir at pressebildene fra Nikon er bedre… (Foto: Toralv Østvang)

Sammen med de nye Z-kamerahusene lanserte Nikon de tre første Z-objektivene, henholdsvis en 24-70 mm zoom og to lyssterke f/1,8-objektiver med brennvidde på henholdsvis 35 og 50 mm.  

Profoto

Alle vet vel hvem Nikon er. Profoto er kanskje litt mindre kjent utenfor kretsen av profesjonelle portrett- og studiofotografer. Profoto AB ble etablert i Stockholm i 1968 og har altså greid seg i fotobransjen i 50 år. Selskapet har fokusert på lysutstyr for studiofotografering, gjerne oppladbare blitssystemer der portabilitet har vært en viktig del av konseptet.

Profoto B10
B10: Profoto B10 er blant produktene som vil bli presentert under Nikon og Profotos felles nordiske promoteringsturné. (Foto: Profoto)

På Photokina 2018-messen i Tyskland lanserte Profoto sitt nye blitssystem Profoto B10. Dette er en trådløs, fjernstyrt blits myntet på bli brukt håndholdt eller på stativ, altså ikke festet i blitsskoen.

– Vi designet Profoto B10 som en liten enhet, bare litt større enn et middels zoomobjektiv, sier produktsjef Göran Marén hos Profoto. – Det betyr at du kan få plass til blitsen i fotobagen sammen med resten av utstyret, og fordi det er trådløst og lett, kan du sette det opp hvor som helst.

Profoto B10 kan også brukes som kontinuerlig lys til videofilming, og enheten kan fjernstyres fra en avstand av opptil 300 meter. Profoto B10 veier 1,5 kg inkludert batteri og festeadapter.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.